Strategii comunitare pentru Combaterea comertului online cu medicamente contrafacute

27 mai 2014 | 0 comentarii |

O delegatie a Romaniei participa la cursurile organizate in acest scop in Italia,  in cadrului Proiectului European OPERATION HIPPOCRATES.

 

bani-medicamenteComertul online cu medicamente contrafacute a luat o amploare ingrijoratoare in ultimii ani, de aceea organismele internationale de profil incearca sa se mobilizeze in scopul combaterii acestui fenomen.

Chiar la inceputul acestei luni, o grupare de crima organizata, cu legaturi si in Romania, a fost destructurata in Italia, dupa ce Agentia Europeana a Medicamentului a reclamat ca pe piata sunt comercializate medicamente pentru cancer contrafacute. Potrivit anchetatorilor, medicamentele erau furate din spitale sau din camioane de distributie in Italia si transferate ulterior unei firme italiene de vanzare angro autorizate, care primeea comenzi pentru medicamentele respective de la vanzatori angro falsi din Ungaria, Romania, Letonia.

In acest context, in perioada 26 – 29 mai 2014,  o delegatie formata din reprezentanti ai principalelor institutii romanesti implicate in combaterea comertului cu medicamente contrafacute se afla la Roma-Italia, pentru a participa la cursurile organizate in cadrul Proiectului European „OPERATION HIPPOCRATES A EU operation to develop and enlarge expertise in tackling the trade of fake medicine through the internet”.

 

studiu piata medicamenteDelegatia romana este compusa din reprezentanti ai Guvernului Romaniei, Curtii de Apel Bucuresti, Parchetulului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Inspectoratului General al Politiei Romane – Directia de Ordine Publica, Inspectoratului General al Politiei Romane – Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale din Bucuresti, Facultatii de Marketing –Academia de Studii Economice, Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si  Strategiilor (ANPCPPS) din Romania si este condusa de Sorin Mierlea, presedinte al Asociatiei. Participarea la eveniment va fi sustinuta prin prezentarea unor lucrari in cadrul Proiectului, care se desfasoara pe o perioada de 2 ani, informeaza printr-un comunicat de presa, ANPCPPS.

ONG-ul romanesc are ca parteneri in acest proiect, doua asociatii de consumatori din Italia – CODACONS si I.S.E.S. si o asociatie de consumatori din Lituania – Vartotoju Balsas.

 

Sorin Mierlea

Sorin Mierlea

Potrivit comunicatului amintit, proiectul are ca obiective dezvoltarea si intarirea expertizei in combaterea comertului pe internet cu medicamente contrafacute si schimbul de bune practici si isi doreste dezvolatarea de traininguri pentru investitorii financiari si pentru analistii  in criminalitate financiara.

Reprezentantii delegatiei din Romania vor sustine prezentari cu privire la problematica medicamentelor contrafacute, in cadrul cursului, care este structurat pe 4 Module , in care sunt cuprinse teme referitoare la „Legislatia nationala”;  „Caracteristicile medicamentelor (cum sa le recunoastem, care sunt riscurile folosirii medicamentelor false); „Lupta impotriva comercializarii medicamentelor false pe internet si prezentare de „Cazuri la nivel national /international” , precizeaza Sorin Mierlea, presedintele ANPCPPS – InfoCons.

In cadrul aceluiasi Proiect a fost realizat si portalul:  http://www.hippocrates-project.eu/, unde consumatorii pot gasi informatii despre proiect si date despre modul in care sa se protejeze de comertul cu medicamente contrafacute sau sa solicite informatii.

 


Adaugati un comentariu


 

*