Adaptarea la noile realități, principala provocare a industriei farma

4 iunie 2019 | 0 comentarii |

În contextul noilor reglementări europene, reprezentanții industriei farma, împreună cu cei ai organizațiilor de pacienți și ai autorităților au încercat să facă o radiografie complexă a sistemului medical din România și să găsească soluții.

 

Cei mai importanţi oameni ai momentului din companiile producătoare, importatoare şi distribuitoare de medicamente, alături de autorităţi și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți au participat, luni, la București, cea de-a X-a ediție a Forumului Industriei Farmaceutice, organizat de Pharma Business Services și Colegiul Farmaciștilor din România.

În cadrul ediției de anul acesta, modertă de președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. univ. dr farm. Dumitru Lupuleasa, s-a încercat o radiografiere a sistemului medical din România și au fost analizate efectele reglementărilor europene, a căror aplicare, de către autoritatea competentă, a variat de la un caz la altul și a generat o serie de neclarități în industria farma, iar experții în domeniul farmaceutic și autoritățile  au încercat să găsească soluții, analizând diferitele instrumente de implicare și modul în care industria poate furniza metode tangibile pentru adaptarea la noile realități.

 

Sub genericul Adaptarea la noile realități – principala provocare din industria farma, pe agenda evenimentului au fost subiecte de actualitate în domeniu, tangente tendinţelor locale din industria farmaceutică pentru 2019-2020 şi necesităţii optimizării strategiilor de gestionare pe termen lung a sistemului de sănătate şi a relaţiei dintre industria farma şi autorităţile publice.

În situația în care sectorul farma s-a confruntat în ultima vreme cu provocări constante, generate de cerințele impuse de reglementările europene, producătorii, importatorii și distribuitorii de medicamente consideră că doar în cadrul unei reuniuni între top-managementul principalelor companii de producție, import și distributie de medicamente din România, factori de decizie din Ministerul Sănătății, ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Consiliul Concurenței, reprezentanți ai Colegiului Farmaciștilor, ai celor mai importante asociații din industria farmaceutică, ai Asociațiilor de pacienți, experți în analiza de piață și specialiști din domeniul farmaco-economic și medical pot fi găsite soluții atât pentru pacienți cât și pentru mediul de bussines.

 

În acest context au fost analizate implicațiile normelor UE în industria farma, ale serializării medicamentelor, retragerii de pe piață a unor medicamente și introducerii unor medicamente noi, care impun rearanjarea modelelor de business în industria farma.

Intense au fost și dezbaterile privind accesul pacienților la medicamente, medicina personalizată, medicamentele pentru nevoi special, rezistența la antibiotice, nevoi neacoperite în România sau legea vaccinării care de ani buni zace în sertarele autorităților, în timp ce rata imunizării în România este una îngrijorătoare, iar lipsa vaccinării face tot mai multe victime.

Referitor la cadrul legislativ, discuțiile s-au concentrat pe bugetul alocat sănătății pe 2019, prețul european și taxa claw-back, despre care reprezentanții industriei farma au subliniat că „în condițiile în care țara noastră se află de ceva timp într-o criză din cauza schimbarilor legislative, a lipsei de predictibilitate și a altor factori care au dus la dispariția unui numar tot mai mare de medicamente din țară, este nevoie de o analiză lucidă și de o evaluare a soluțiilor pe termen lung care ar trebui aplicate” prin politica de  prețuri, politica publică din domeniul manufacturii medicamentelor și practici anticoncurențiale în industria farma.

 

Prezentă la eveniment, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, le-a spus participanților că ministerul pe care îl conduce „este interesat să colaboreze cu industria farmaceutică, pentru asigurarea accesului la medicamente a pacienților. Anul trecut bugetul alocat pentru medicamente a fost majorat pentru prima oară după 6 ani. De asemenea, am introdus 37 de molecule inovative pentru tratarea unor afecțiuni grave si procesul continuă. Am revizuit prețul medicamentelor. Anul acesta vom da drumul la legislația pentru utilizarea off- label a medicamentelor. Sistemul suntem noi. Doar noi vom putea schimba lucrurile. Orice pacient are dreptul să fie informat corect și transparent”.

Prin cea de-a zecea ediție a forumului, organizatorii au încercat să intermedieze relaţia dintre autorităţi şi toţi cei implicaţi în business-ul cu medicamente şi să ofere informaţii relevante companiilor din domeniu, precum şi asociaţiilor de pacienţi.

 

Speakerii evenimentului au fost Sorina Pintea -ministrul Sănătății, Attila László -președinte Comisia pentru Sănătate a Senatului, Christian Rodseth  -președinte Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Oana Mocanu -director Direcția Farmaceutică a CNAS, Adrian Grecu -preşedinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, Răzvan Bosînceanu -președinte RASCI, Laurenţiu Mihai -președinte Organizaţia de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), Anca Crupariu -șef Department Politici și Strategii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Sorin Petcu -director General, IQVIA, Vlad Boeriu -partener coordonator Impozite Indirecte, Deloitte, Dinu Bumbăcea -partener coordonator Consultanță Deloitte, Florentina Munteanu -avocat partener Reff & Asociații, Coordonator al practicii de dreptul concurenței, Deloitte, prof. dr. Alexandru Rafila -membru Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătății, prof. dr. Dumitru Lupuleasa, președinte Colegiul Farmaciștilor din România, Rozalina Lăpădatu -preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*