Promisiuni de la Ministerul Muncii pentru transplantati

19 iulie 2014 | 1 comentariu |

Incadrarea in grad de handicap se va face, in urma emiterii unor noi metodologii, dupa reguli mult mai clare, care sa asigure protectia transplantatilor de abuzurile si indiferenta unor Comisii teritoriale.

 

Tache-Amali-RalucaO delegatie a Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR), formata din Gheorghe Tache, Amali Teodorescu si Raluca Dragan a fost vineri, in audienta la Directia pentru Protectia Persoanelor cu Dizabilitati (DPPD) din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), pentru a discuta despre protectia transplantatilor prin incadrarea in grad de handicap corespunzator.

Delegatia ATR s-a intalnit cu directorul DPPD, Estera Juravlea si cu presedintele Comisiei superioare de evaluare a incadrarii in grad de handicap, dr. Alicia Diaconu, iar in urma intrevederii si discutiilor purtate s-a convenit ca la urmatoarea intalnire sa se puna la punct o metodologie clara de incadrare in grad de handicap a persoanelor transplantate, astfel incat acestea sa se poata adresa comisiilor de specialitate pentru revizuire si „remedierea” situatiilor necorespunzatoare.

 „In decursul acestei intrevederi au fost prezentate (pentru a cata oara?), in sinteza, particularitatile si nevoia de protectie sociala reala a pacientilor cu transplant, indiferent de tipul organului transplantat, situatia din ultimii doi ani referitoare la evaluarile nerealiste si neconforme cu problematica specifica afectiunilor si afectarilor pacientului cu transplant care au avut ca rezultat incadrari inferioare in grad de handicap, incadrari de multe ori mentinute si in situatia contestatiilor”, precizeaza Gheorghe Tache, presedintele ATR, intr-un comunicat de presa in care isi exprima speranta ca lucrurile vor lua o intorsatura favorabila, in sfarsit.

 

ATRCei doi reprezentanti ai Ministerului Muncii au precizat ca le este cunoscuta problematica specifica vietii pacientului cu transplant pe linia protectiei sociale, ca urmare si a multitudinii de sesizari scrise primite de la ATR si a numeroaselor intalniri cu conducerea organizatiei si ca recent s-a facut o informare cu aceste particularitati catre sefii comisiilor de incadrare in grad de handicap din teritoriu, se mai precizeaza in comunicatul amintit.

Am apreciat aceste lucruri, dar am sustinut ca nu este suficient si ca trebuie facut ceva mai mult. In urma discutiilor am convenit cu partenerii de dialog, ca saptaman viitoare, in metodologia privind realizarea protectiei sociale, sa se faca o referire clara la incadrarea pacientilor in stare post transplant/cu medicatie de imunosupresie in grad Grav sau Accentuat”, mentioneaza presedintele ATR.

Dupa aparitia acestei metodologii, pacientii cu transplant care au incadrare in grad mediu, usor sau au fost incadrati ca „fara handicap” vor avea posibilitatea sa se adreseze Comisiilor teritoriale cu o cerere pentru reevaluare si incadrare conform precizarilor metodologice.Comentarii (1)

  1. ELENA RABANCA spune:

    Felicitari! Sa speram ca va fi finalizata cu bine aceasta initiativa pentru care ati muncit cu perseverenta atat de mult.

Adaugati un comentariu


 

*