Proiect transfrontalier pentru diagnosticarea cu precizie a cancerului

Programul, in care vor fi implicate 15 spitale din vestul tarii si din Serbia, a obtinut o finantare de 12 milioane de ero si se va desfasura pe durata a trei ani si jumatate, in cele doua tari.

 

laborator oncogenCentrul de Terapii Genice si Celulare in Tratamentul Cancerului “Oncogen” din cadrul Spitalului Judetean Timisoara a anuntat ca a castigat o finantare de 12 milioane de euro pentru un proiect transfrontalier pe care urmeaza sa il demareze impreuna cu alte 14 unitati medicale. 12 dintre acestea sunt spitale din Serbia, iar celelalte doua, din zona de vest a Romaniei. Initiativa cercetatorilor din cadrul centrului Oncogen este, totodata, o premiera pentru Romania, desi in spitalele de peste hotare nu mai constituie de mult o noutate.

Proiectul vizeaza o mai buna si mai eficienta diagnosticare a pacientilor cu afectiuni oncologice, initiatorii propunandu-si ca aceasta diagnosticare sa se faca in stadiile cat mai incipiente ale bolii, atunci cand sansele de vindecare sunt mari. Beneficiarii vor fi, in egala masura, pacientii din Romania, in special cei din zona de vest, cat si pacientii din Serbia, centrul de cercetare Oncogen de la Timisoara urmand sa joace un rol important in cadrul proiectului. Unitatea va beneficia de o alocare de trei milioane de euro din suma totala, in timp ce alti 2,5 milioane de euro vor fi alocati Spitalului Judetean Resita, iar restul banilor se vor distribui catre 12 spitale din Serbia, implicate in proiect.

 

centrul oncogenDespre modul de desfasurare al proiectului transfrontalier a vorbit medicul Florina Bojin, din cadrul centrului Oncogen, care a explicat ca principalul obiectiv urmarit este stabilirea unui diagnostic cat mai exact si cat mai precoce pentru pacientii cu cancer. „Asta va insemna ca probele pacientilor cu cancer carora ne adresam vor fi trimise la Oncogen, unde vor fi efectuate proceduri de medicina de precizie, secventiere. Vor veni toate probele aici, noi le vom face acest diagnostic de precizie, urmand ca pe baza acestui diagnostic sa se elaboreze si planul terapeutic. De asemenea, noi ne-am propus sa concepem, impreuna cu anumite companii care se ocupa cu crearea de astfel de lucruri, un soft de integrare a tuturor datelor referitoare la pacientul respectiv, care sa includa toate informatiile, de la anatomie patologica, de la clinica, de la ceea ce facem noi, diagnostic de precizie, soft-ul acesta sa integreze toti parametrii despre pacient si sa elaboreze planul terapeutic”, a declarat aceasta.

 

laborator oncogenDr. Florina Bojin a mai explicat ca arealul de populatie care va fi deservit in cadrul proiectului insumeaza aproximativ doua milioane de locuitori din Romania si din Serbia, pacientii cu afectiuni oncologice din acest areal urmand a beneficia de o diagnosticare mai buna si mai precisa.

Totodata, programul include si o componenta educationala, adresata personalului medical din spitalele implicate, specialistii din aceste unitati urmand a fi trimisi la cursuri in strainatate. In cadrul acestor cursuri vor invata sa utilizeze o serie de echipamente specifice pentru diagnostic personalizat in cancer, prin secventiere, echipamente care urmeaza a fi achizitionate in cadrul aceluiasi proiect si date in dotarea spitalelor din Romania si Serbia.

Durata proiectului este de trei ani si jumatate, iar la final, initiatorii si-au propus sa informeze autoritatile asupra faptului ca un diagnostic precis reduce costurile tratamentului bolnavilor cu cancer, solicitand totodata o mai buna implicare a factorilor decidenti in aceasta directie.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*