Primul program de testare genetică a riscului de cancer

Sunt vizate în principal persoanele care au antecedente în familie în ceea ce privește bolile oncologice, primii beneficiari urmand a fi 100 de persoane cu venituri modeste.

 

Zilele acestea, la centrul OncoGen din cadrul Spitalului Clinic de Urgență din Timișoara va fi demarat un proiect pilot vizând depistarea precoce a riscului de cancer în familiile în care există antecedente. Metoda folosită de specialiștii timișoreni este testarea genetică. Proiectul constituie o premieră pentru România, este primul program de acest gen demarat până acum, iar fondurile necesare pentru efectuarea primelor teste provin din donații strânse de cluburile Lions și Lions Iris, în urma unei acțiuni caritabile.

Suma totală se ridică la 33.000 de lei, bani care au fost donați centrului de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului OncoGen, pentru a lansa acest proiect pilot. Suma va fi folosită pentru achiziționarea reactivilor necesari efectuării testelor genetice și astfel, primii pacienți care vor fi incluși în program vor beneficia gratuit de aceste analize.

Este vorba de 100 de persoane cu venituri reduse, care provin din familii în care există antecedente oncologice, persoane expuse astfel unui risc mai ridicat și care, din cauza costurilor ridicate, nu ar fi avut niciodată posibilitatea de a-și face un astfel de test pentru depistarea precoce a bolii.

 

Medicul Carmen Bunu Panaitescu, specialist în cadrul centrului OncoGen, spune că prin demararea acestui proiect „vrem să arătăm cât de important este să facem acest diagnostic precoce, acest test screening care să arate nu boala, ci riscul de dezvoltare al bolii prin modificările la nivel de gene în familiile cu boală canceroasă. Acestea ar fi premisele pentru un program național de prevenție a cancerului prin teste genetice”, a explicat medicul, subliniind totodată importanța depistării afecțiunilor oncologice în stadiul incipient, fapt ce sporește șansele de vindecare prin tratament adecvat.

Analizele genetice efectuate în cadrul programului nu constituie o premieră în România, însă acestea se mai pot face doar la câteva clinici private și la costuri care variază între 3.000 și 4.000 de euro, ceeea ce le face accesibile doar unui segment reduse de pacienți care își pot permite astfel de cheltuieli.

Prin programul OncoGen, pacienții cu antecedente oncologice în familie vor avea acces gratuit la aceste analize, însă, până când autoritățile se vor implica și vor sprijini financiar programul, una din principalele surse de finanțare o vor constitui în continuare donațiile.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. Simionescu spune:

    Cum pot beneficia pentru copiii mei de aceste teste genetice. Ma intereseaza f.tare. Am antecedente in familie, sot mort de cancer, cumnat si socru (pe partea digestive). Multumesc.

    • Redactia SB spune:

      Așa cum scrie și în articol, vă puteți adresa Centrului ONCOGEN din Timișoara, dar cel mai indicat ar fi să vă consultați mai întâi cu medicul dumneavoastră de familie. Așa cum au spus însă cei din conducerea centrului, programul gratuit se adresează doar persoanelor cu venituri reduse și dispun de fonduri doar pentru 100 de persoane. Intrebați la ei, mai întâi, pentru a vedea dacă mai au fonduri.

Adaugati un comentariu


 

*