Spitalului Universitar de Urgenta va avea Radioterapie Oncologica

13 februarie 2014 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a inaintat spre aprobare un proiect de hotarare de guvern prin care ar urma sa se infiinteze un Compartiment de Radioterapie in cadrul sectiei in care sunt tratate afectiunile oncologice, termenul de finalizare a lucrarilor fiind de doi ani.

 

Spitalul_Universitar

Spitalul Universitar

In contextul in care sistemul sanitar din Romania nu le ofera foarte multe oportunitati pacientilor cu afectiuni oncologice, aparatura folosita pentru tratamentul cancerului fiind insuficienta si invechita, in timp ce  estimarile facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii indica o crestere iminenta a numarului bolnavilor de cancer, autoritatile au dat un prim semn ca ar dori sa intreptinda unele masuri in acest sens. Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Cancerului, la inceputul acestei luni, s-a vorbit foarte mult despre lipsa aparatelor de radioterapie si uzura fizica si morala a celor cateva existente la nivelul spitalelor. Responsabilii din domeniul Sanatatii au fost unanim de acord ca trebuie neaparat facut ceva in acest sens, in conditiile in care radioterapia este principala metoda de tratament a cancerului, aplicata in cazul a trei sferturi dintre pacienti.

La cateva zile dupa declaratiile facute de ministrul Eugen Nicolaescu si de presedintele CNAS, Cristian Busoi, pe aceasta tema, au aparut primele semne ca autoritatile au de gand sa isi respecte promisiunile. Astfel, pe site-ul Ministerului Sanatatii a fost publicat un proiect de hotarare de guvern ce se refera la extinderea Sectiei Oncologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, prin infiintarea unui Compartiment de Radioterapie Oncologica.

 

radioterapieProiectul a primit deja avizul favorabil al vicepremierului Liviu Dragnea si al fostului ministru de Finante, Daniel Chitoiu. Urmeaza sa fie aprobat in sedinta de guvern, pentru ca apoi sa fie demarate lucrarile necesare infiintarii compartimentului de radioterapie. Costurile ar urma sa fie suportate de la bugetul de stat, pe langa aparatura ce trebuie achizitionata fiind necesare investitii pentru amenajarea spatiului adecvat, care necesita conditii speciale. Astfel, intre doua corpuri ale spitalului va fi construit un nou corp subteran, cu o suprafata de 1.440 de metri patrati, unde vor fi amplasate bunkerele acceleratoarelor aparatului RMN, simulatorului si aparatelor de brahiterapie si radioterapie, spatiile anexa precum si doua scari de acces si doua lifturi pentru accesul la subsol.

Costul total al investitiei va fi de aproximativ 150 de milioane de lei, iar finalizarea lucrarilor va necesita doi ani. Capacitatea de tratament va fi de 120 de pacienti pe zi pentru chimioterapie si de 17 pacienti pe zi, pentru radioterapie.

 

646x404Sectia a Oncologie a Spitalului Universitar este una dintre cele mai solicitate, numarul internarilor de bolnavi oncologici crescand de la 2.388 de internari in anul 2006 la 14.668 de internari in anul 2011. Avand in vedere numarul mare de pacienti, se impunea existenta unui compartiment de radioterapie, tinand cont de faptul ca aceasta este una dintre principalele metode de tratament al cancerului, aplicata la majoritatea pacientilor cu neoplazii, aproximativ 75 la suta din totalul pacientilor cu cancer facand tratament prin iradiere, cu rol curativ sau paliativ, pe parcursul evoluţiei bolii. Administrarea radioterapiei creste rata de control local, fiind strans corelata cu o crestere semnificativa a duratei de viaţa, pentru un numar important de pacienti.

La acest moment, doar 48 la suta din necesarul de servicii de radioterapie sunt acoperite, Ministerul Sanatatii avand in vedere dezvoltarea unui program cu Banca Mondiala pentru achizitionarea unor aparate noi de radioterapie, in viitorul apropiat urmand a fi demarate negocierile in acest sens. Aparate de radioterapie noi si mult mai performante decat cele din spitalele publice se gasesc doar in unele clinici private, insa din pacate, tarifele percepute aici sunt mult prea mari pentru a si le putea permite cei mai multi dintre pacientii cu afectiuni oncologice.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*