Dănuț Păle bagă mâna-n foc pentru colegii săi medici veterinari

10 mai 2019 | 0 comentarii |

În cadrul întâlnirii bilaterale România-China pe teme de agricultură, medicul-deputat buzoian a asigurat delegația chineză că serviciile veterinare din România sunt extrem de riguroase și capabile să ofere produselor din carne exportate garanția că nu sunt purtătoare de boli.

 

O delegația chineză formată din membri ai Comisiei pentru Afaceri Bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare, condusă de Shi Yaobin, președintele acestei comisii din Parlamentul Chinei s-a întâlnit ieri, la Palatul Parlamentului, cu conducerea Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților din România.

Delegația română a fost reprezentată de deputații Alexandru Stanescu –președinte, Dănuț Păle -vicepreședinte și Dan Ciocan -secretar, alături de directorul general al AFIR, Adrian Ionuț Chesnoiu.

Pe agenda discuțiilor s-au regăsit aspecte privind relațiile economice dintre România și China, necesitatea unui acord sanitar veterinar privind exportul de carcasă ovină și schimb de experiență privind dezvoltarea rurală.

 

Alexandru Stanescu, Shi Yaobin, Danut Pale

În contextul în care se împlinesc 70 de ani de dialog diplomatic neîntrerupt între cele două țări și 15 ani de la adoptarea Declarației Comune a României și a Republicii Populare Chineze privind Stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare, această întâlnire a avut rolul de a consolida relațiile româno-chineze și de a stabili noi direcții de dezvoltare a acestora. A fost o întâlnire între reprezentanții a două țări care pun mare preț pe agricultură și care știu că reformele în domeniu și modernizarea metodelor de exploatare agricolă pot duce la performanțe care vor influența pozitiv economia unui stat. De exemplu, China este pe primul loc în lume la producția de rapiță, iar în condițiile în care noi suntem interesați să creștem interesul acordat acestui tip de cultură, discuțiile cu cei care deja obțin rezultate foarte bune sunt extrem de importante”, a declarat deputatul buzoian Dănuț Păle, după eveniment.

În cadrul întâlnirii bilaterale, Adrian Chesnoiu a explicat părții chineze modul de funcționare a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, explicând ce sume are la dispoziție, cum sunt direcționate fondurile și ce rezultate au fost obținute până în prezent.

 

Alexandru Stanescu, Danut Pale

În ceeea ce privește discuțiiile despre exportul de produse românești din carne, deputatul buzoian a subliniat că încă din 2014 se poartă discuții între cele două state pentru încheierea unui acord sanitar-veterinar prin care țara noastră să exporte carcasă de ovină în China, iar președintele Comisiei de agricultură a făcut din acest deziderat unul din subiectele discuției.

Toate unităţile româneşti care vor să exporte produse din carne trebuie să fie listate şi acreditate de către autoritatea veterinară competentă din China. Ca medic veterinar, cunosc foarte bine potențialul țării noastre și i-am asigurat pe membrii delegației că serviciile veterinare din România sunt foarte capabile să monitorizeze și să ofere siguranța că produsele din carne destinate exportului nu vor fi purtătoare de boli și nu vor constitui niciun pericol pentru statul chinez și pentru consumatorii din aceast țară”, a punctat dr. Dănuț Păle, în cadrul discuțiilor purtate cu delegații chinezi.

Medicul veterinar buzoian mai spune că l-a bucurat „deschiderea cu care a fost întâmpinată această discuție și am primit asigurări că liderul delegației se va implica personal în demersurile pentru încheierea acestui acord” și și-a exprimat speranța că acordul va fi încheiat în curând.

 

Sorin Lazar, Shi Yaobin

Delegația chineză a avut o întrevedere și cu membrii Comisiei pentru buget a Camerei Deputaților, în vederea realizării unui schimb de experiență privind procesul și practica studierii bugetului și a aprobării acestuia de către Parlament, precum și despre rolul comisiilor de specialitate în supravegherea implementării bugetului.

În calitate de gazdă a evenimentului, mi-am exprimat dorința ca România să devină un partener comercial și investițional privilegiat al Chinei, prin intensificarea schimburilor comerciale și creșterea investițiilor Chinei în România în infrastructura mare, în sectorul energetic, în industria tehnologiilor înalte. Mesajul a fost apreciat și agreat de partea chineză. În timpul discuțiilor purtate într-un cadru amical, am avut un interesant schimb de experiență privind modul în care se elaborează, aprobă, execută și controlează bugetul în țările noastre”, a declarat Sorin Lazăr, președintele Comisiei de buget, finanțe și bănci.

Deputatul buzoian și-a exprimat convingerea că discuțiile au fost echilibrate și constructive și vor duce la un echilibru dinamic între volumul importurilor și cel al exporturilor de ambele părți, astfel încât să poată fi evitată accentuarea deficitului comercial pentru România.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*