O nouă terapie pentru cancerul de prostată

10 mai 2019 | 0 comentarii |

„Brahiterapia cu doză înaltă” de radiații i-ar scuti pe pacienții cu risc redus de propagare a boalii de ședințele repetate de radioterapie.

 

La congresul anual organizat de Societatea Europeană de Radioterapie şi Oncologie, cercetători de la Mount Vernon Cancer Centre din Londra şi de la The Christie NHS Foundation Trust din Manchester au prezentat un studiu referitor la o nouă tehnică medicală utilizată în tratamentul pacienților cu cancer de prostată. Noua tehnică ar reduce considerabil numărul ședințelor de radioterapie pe care aceștia trebuie să le urmeze.

Astfel, bărbaţii diagnosticaţi cu cancer de prostată ar putea fi trataţi cu ajutorul unei singure doze concentrate de radiaţie, autorii studiului susținând că noua tehnică medicală este sigură şi eficientă pentru tratarea acelor pacienţi care au fost diagnosticaţi cu o formă cu risc redus al bolii.

Noul tratament, cunoscut sub numele de „brahiterapie cu doză înaltă”, canalizează radiaţia direct către tumori, folosind un set de tuburi minuscule. A fost folosită cu succes atât în tratarea unor pacienţi cu forme de cancer de prostată cu risc mediu cât și al unora cu risc ridicat, însă specialiştii consideră că sunt necesare studii suplimentare pentru ameliorarea rezultatelor.

Brahiterapia este deja folosită în anumite spitale, dar în prezent, la fel ca în cazul celor mai multe tipuri de radioterapie, îi obligă pe pacienţi să meargă de mai multe ori la spital, pentru a primi tratamente cu doză scăzută de radiație, pe parcursul mai multor zile sau săptămâni.

 

În cadrul noului studiu, cercetătorii au analizat progresele obţinute pe un eşantion alcătuit din 441 de bărbaţi cu cancer de prostată, care au fost împărţiţi în grupuri cu risc scăzut, mediu şi ridicat de propagare a cancerului. Cu toţii au fost trataţi cu o singură şedinţă de radiaţie cu doză înaltă în spitale din Marea Britanie între anii 2013 şi 2018. Deşi 166 dintre ei au beneficiat şi de terapie hormonală, niciunul dintre participanţi nu a suportat o intervenţie chirurgicală şi nici şedinţe de chimioterapie.

După doi ani, 94% dintre pacienţi nu au prezentat semne de revenire a cancerului, potrivit nivelului de antigen specific prostatic, care poate să indice prezenţa bolii în fluxurile lor sangvine. După trei ani, 88% dintre pacienţi nu prezentau semne de reapariţie a cancerului. Succesul tratamentului a fost de 100% în grupul de pacienţi cu risc scăzut, 86% în grupul cu risc mediu şi 75% în grupul cu risc ridicat. Cancerul de prostată a revenit la 15 dintre pacienţi, iar pentru alţi 10 pacienţi boala s-a răspândit în alte zone ale corpului.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*