Gala Absolvenților de la UMFST Târgu Mureș și emoția Jurământului lui Hipocrate

28 iulie 2022 | 0 comentarii |

Aproape 2000 de absolvenți de licență și master ai universității mureșene și-au luat rămas bun de la viața de student, iar cei care și-au ales profesii medicale au jurat că-și vor exercita profesiunea cu conștiință și demnitate, iar sănătatea pacienților va fi pentru ei o obligație sacră. 

 

Proaspăt absolvenții Promoției 2022 ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș și-au luat, cu emoție, rămas-bun de la perioada studenției, miercuri seară, în cadrul Festivității de Absolvire organizată pe stadionul orașului.

Încercați de sentimente de entuziasm și nostalgie, cei 1368 de absolvenți ai ciclului de studii de licență și aproape 600 de absolvenți de master și-au luat bun rămas de la studenție, păstrând în inimi amintiri de neuitat. Visul cu care toți au pășit în carieră cu ani în urmă, când au călcat pentru prima oară pragul universității, a prins aripri și și-a luat zborul către noi idealuri, într-o atmosferă unică de mândrie, amplificată de laude sincere, zambete strălucitoare, mulțumiri și speranța că vor atinge culmile îndeplinirii într-o profesie pe cât de nobilă, pe atât de solicitantă.

Ceremonia de asolvire a fost marcată de felicitări adresate absolvenților și șefiilor de promoție, de acordarea titlurilor de licență și de master, de depunerea jurământului lui Hipocrate, îmbrățișări și surâsuri grandioase, cântece studențești și artificii care au marcat un final emoționant și au oferit cheia spre un nou început.

 

Rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, și-a început discursul adresându-se părinților, colegilor și invitaților prezenți la eveniment, a subliniat că promoția 2022 a Universității aduce în fața lor 1963 de studenţi absolvenți ai celor 7 facultăți, reprezentând 31 de programe de studii licenţă și 26 de programe de studii de masterat care, pentru efortul pe făcut în toți anii de studii, pentru capacitatea de a-și urma visul și de a-l îndeplini în cele din urmă, merită aplaudați.

Absolvenților Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș le-a amintit că „devenirea” le aparține atât lor cât și celor care le-au fost aproape în toți acești ani și le-a transmis că „după mai mult de doi ani de viață modificată de reguli, de restricții, în care nici aceste evenimente de sărbătoare nu au putut să se desfășoare în mod normal și să răsplătească un efort mare făcut de voi, studenții, de profesorii voștri, de părinții voștri, iată că astăzi ne putem revedea aici, cu toții, purtând încă în noi o preocupare necesară dar capabili să zâmbim din nou și să ni se vadă bucuria pe întreaga față. Avem nevoie toți de normalitate și astăzi o prețuim mai mult decât oricând, pentru că am aflat cum este în absența ei”.

 

Profesorul Azamfirei a remarcat că în ciuda tuturor greutăților, fiecare a avut ocazia, după dorință și capacitatea de a face un efort susținut, să înțeleagă că a învăța nu este sinonim cu a fi învățat decât doar într-o anumită măsură. Știu că astăzi, absolvenți fiind, sunteți mai învățați, mai obișnuiți cu cartea. Dar chiar dacă ea devine mai digitală, universitatea va rămâne templul cărții, al cunoașterii, al descoperirii. Dacă în acești ani de studii ați vrut să creșteți, acest lucru s-a întâmplat aproape natural. Ați intrat în universitate abia ieșiți din adolescență și v-ați maturizat între timp: biologic, emoțional, intelectual. Universitatea v-a transformat în oameni maturi care sunt sau care ar trebui să fie responsabili, capabili să își asume decizii, nu doar profesionale, ci și sociale. Dacă v-ați dorit să cunoașteți oameni noi de vârsta și cu preocupările voastre sau modele printre cei care v-au învățat, cu siguranță că interacțiunile interumane nu au lipsit în acești ani. V-au schimbat, v-au adus un câștig social. Vi s-a înmulțit numărul de prieteni, v-a crescut selectivitatea relațiilor, ați avut bucurii sau dezamăgiri, acestea din urmă, de regulă tranzitorii la vârsta voastră – pentru toate acestea universitatea a fost mediul vostru permisiv dar stabil. Universitatea v-a arătat că, pe cât de ermetică părea când o priveați de la distanță, pe cât de mari și grele erau ușile de la intrare, închise sau greu de deschis, pe atât de generoasă devenea ea, trecând de prima ușă, cea grea și mare, pentru că, în spatele ei, ascunse de neaveniți, erau celelalte uși, care nu se vedeau din afară, cele ale cunoașterii”.

 

Subliniind traseul parcurs dintr-o etapă în alta, adăugând permanent o notă, un calificativ, o emoție după o împlinire, o ambiție resuscitată după un eșec temporar, rectorul UMFST a subliniat că „astăzi, acum și aici, ați ajuns la finish! Dar, oare ați ajuns la finalul cursei? Este aproape un truism să afirm nevoia de a învăța tot timpul. Mai degrabă aș paria pe altceva: pe neliniștea pe care aș vrea să o stârnesc în voi. Veți deveni profesioniști în multele domenii pe care le are universitatea în care v-ați pregătit. Nu toți la fel de buni, natural aș spune, și această diferențiere nu vine dintr-un eșec individual sau colectiv, ci din pasiunea care vă poate mișca în ceea ce faceți. Mi-e greu să vă definesc ce înseamnă să fii bun în profesia voastră!? O rată cât mai mică de eșec? Poate! O recunoaștere externă? Necesară, uneori! Voi știți că cei mai mulți veți promova rezidențiatul și veți deveni medici specialiști, apoi primari. Și veți avea pacienți, și veți trăi confortabil dacă veți fi destul de înțelepți și de atenți. Știu că voi toți ceilalți, dacă veți fi inteligenți, și nu mă îndoiesc că sunteți, muncitori, inspirați sau bine sfătuiți și, evident, sănătoși, veți deveni BUNI în ceea ce veți face. Eu aș vrea însă astăzi să vă conving să încercați să deveniți foarte buni, cei mai buni! Oamenii care au schimbat lumea sunt cei pe care lumea nu a reușit să-i schimbe, să-i bage în comun. Din acest motiv vă readuc în față motto-ul universității noastre. așa cum o voi face în fiecare an: „E Pluribus Unum”, sau „Dintre multe, una! Dintre mulți, unul!”– a punctat Rectorul Azamfirei, îndemnându-i să fie „mândri” că sunt absolvenți ai UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș. „Felicitări, dragi absolvenți! Congratulations!”

 

La Festivitatea de absolvire a promoției 2022 a UMFST Târgu Mureș a fost prezent și Mircea Geonă, secretar general adjunct al NATO, care s-a declarat onorat și măgulit să se afle între atâția tineri frumoși. „Doamne, ce frumoși sunteți! Absolvenții Medicinei militare au uniforme minunate, bravo vouă! Sunt mândru și măgulit să fiu astăzi cu voi, aici, la Târgu Mureș. Știu ce emoții au părinții, bunicii și apropiații voștri, frații sau surorile mai mari sau mai mici (…) Felicitări tuturor celor care au asigurat astfel de copii minunați! Felicitări! George Emil Palade, undeva acum în ceruri, gravitând între San Diego și Târgu Mureș, sunt convins că se uită cu mândrie la ceea ce…, generațiile care vin după acest uriaș om de știință, singurul premiu Nobel pe care România l-a dat în știința medicală și în tehnologie. Este o experiență unică să trăiești momentul în care viața ta, profesia ta, pasiunea ta ajung la maturitate și să asculți, să auzi sunetul întunericului prăbușindu-se. Asta vă doresc să faceți! Să fiți cei și cele care să facă să auzim cu toții zgomotul întunericului, al războiului, al ignoranței, al urii, al intoleranței, al lipsei de valori și de moralitate prăbușindu-se, dar și cei care veți deschide noi orizonturi de descoperire și inovație! Și dacă este ceva ce vreau să vă spun astăzi, dragii mei tineri prieteni, este că trebuie să continuați să fiți ambițioși. Nu acceptați mediocritatea, nu acceptați dictonul sau proverbul acela „las` că merge și așa”- este garanția eșecului… și așa cum națiunile reușesc sau eșuează prin calitatea instituțiilor lor politice și economice, …reușesc sau eșuează, așa și oamenii, cetățenii, comunitățile și colectivitățile reușesc sau eșuează, dacă au sau nu au competență și valori, a spus Mircea Geoană care, bineînțeles, a vorbit și despre provocările cu care se confruntă țările NATO.

 

Secretarul general adjunct al NATO le-a aminitit că sunt absolvenți ai unei școli „de elită și i-a îndemnat să continue să se instruiască, să învețe necontenit și să investească în valorile în care cred, făcându-i și pe alții să creadă în ele. „Nu vă spunem noi care sunt ele, dar pot să vă spun un lucru din poziția pe care o am astăzi, aici la Târgu Mureș, în inima României, în inima Europei, că valorile de democrație și libertate, de demnitate umană sunt valori pentru care merită să ne batem și sunt valori care sper să vă ghideze… și cinstea și onestitatea, nu ipocrizia, minciuna și corupția. Veți fi oameni de neoprit dacă veți învăța în permanență și dacă veți avea această armătură a valorilor. (…) Investiți în reputația voastră, pentru că reputația voastră individuală și colectivă va însemna reputația țării voastre, va însemna brandul nostru, va însemna ceea ce veți lăsa în urma voastră. (…) Occidentul are nevoie de noi, noi avem nevoie de Occident, împreună suntem mai puternici! Fiți ctitorii propriului vostru destin! (…) Vă mulțumesc că m-ați primit în familia voastră, mulțumesc că m-ați primit alături de familiile voastre, mulțumesc că mi-ați acordat onoarea să vă spun câteva gânduri din inimă pentru cei care știu că vor merge mult mai departe decât am mers noi și care vor face într-adevăr ca lumea aceasta să fie o lume mai bună, mai dreaptă și mai justă”, a mai spus Mircea Geoană, încheindu-și discursul cu urarea: „Dumnezeu să vă dea noroc în viață, pentru că știință, frumusețe și inteligență aveți!”

 

Mesaje de felicitare și apreciere pentru parcursul educațional și formarea pentru profesie a absolvenților UMFST au transmis, în cadrul evenimentului, și președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, prorector, prof. univ. dr. Nagy Előd-Ernő a adresat un mesaj absolvenților programelor de studii în limba maghiară, prof. univ. dr. Rodica Bălașa, prorector și director CSUD a transmis, la rândul său, un mesaj de suflet, studenților internaționali.

Nu au lipsit din tabloul evenimentului nici momentele artistice susținute de studenții absolvenți, într-un gest simbol de mulțumire adresată cadrelor didactice, părinților și tuturor celor care le-au oferit îndrumarea, sprijinul și susținerea de care au avut nevoie pentru a se bucura de ziua absolvirii.

Acordarea titlului de licențiat și de master absolvenților promoției 2022 a reprezentat un alt moment așteptat cu bucurie, un moment de tradiție a fiecărei festivități de absolvire, iar timp de aproape trei ore, tinerii absolvenți au primit calitatea oficială de licențiat și de master, care au fost prezentate Rectorului Universității de către decanii fiecărei facultăți și de directorul IOSUM (programe de studii universitare de masterat).

Un moment deosebit de emoționant a fost cel în care absolvenții Facultăților de Medicină, Medicină dentară, Farmacie, sau Asistență Medicală au rostit Jurământul lui Hipocrate, în limbile română, maghiară și engleză…  Originalitatea a fost oferită de melodiile compuse și interpretate de mediciniști.

 

Șefilor de promoție le-au fost oferite în plenul festivității Diploma de merit și Medalia de Șef de promoție din partea Universității, iar absolvenților cu media cea mai mare pe linie de studiu, Diploma de Excelență. Scurte alocuțiuni au rostit și șefii de promoție, iar evenimentul s-a încheiat, așa cum era de așteptat, cu voie bună, lacrimi de bucurie și de emoție și îmbrățișări, iar un minunat foc de artificii a brăzdat cerul și a deschis calea spre lumină a viitorilor profesioniști care, așa cum sublinia rectorul Azamfirei, fragili fiind toți în fața bolilor dar și a agresiunilor de tot felul care ne pot amenința valorile, nu am să vă critic dacă visați la ceva mai sigur, mai stabil, mai frumos. Dar am să insist să vă treziți apoi din feerie, din visul frumos, să vă gândiți la ziua de mâine – astăzi este încă sărbătoare – și să vă apucați de treabă! Vreau ca voi să construiți lumea mai bună, mai puternică, mai dreaptă pe care generația mea nu a reușit încă să o desăvârșească, vreau să transformați piedicile în oportunități. Pandemia a stimulat dezvoltarea fără precedent a digitalizării. Și aceasta rămâne ca un punct de cotitură în istoria contemporană. Inteligența artificială nu mai este o poveste din Asimov, ci cheia eficienței noastre viitoare. Industria se schimbă fundamental, biotehnologiile au modificat deja științele medicale și toate acestea au fost create de cei care au fost, nu doar buni ci foarte buni. Voi trebuie să faceți lumea mai frumoasă, mai sănătoasă, mai puternică, mai tolerantă. Lumea mare, a tuturor și lumea mai mică, a voastră, a noastră”…

 

GALRIE FOTO (sursă:UMFST /captura video/Facebook)

 


Adaugati un comentariu


 

*