Bolile metabolice și de nutriție sunt în creștere, în timp ce vârsta la care apar scade îngrijorător

28 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Frecvenţa bolilor metabolice şi de nutriţie crește permanent, în timp ce vârsta la care acestea apar este din ce în ce mai timpurie, au atras atenția specialiștii prezenți la Conferinţa Naţională „Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice”, organizată la Târgu Mureș.

 

Asociația Medicală Română și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST)„George Emil Palade” din Târgu Mureș organizează în perioada 28-30 septembrie 2022, Conferința Națională „Interdisciplinaritate și cercetare în diabet, nutriție și boli metabolice”, eveniment științific sub egida Academiei de Științe Medicale și a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Evenimentul reunește personalități marcante și specialiști din domeniile diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, endocrinologie, neurologie, nefrologie, medicină internă, oftamologie, dermatologie, chirurgie plastică, chirurgie vasculară, genetică medicală și în medicina de familie într-o abordare interdisciplinară a celor mai actuale teme. În deschiderea oficială a evenimentului s-a evidențiat importanța unei astfel de manifestări științifice abordată într-un cadru interdisciplinar, pe fondul creșterii frecvenței acestor boli metabolice și de nutriție, a vârstei din ce în ce mai timpurii la care se manifestă, dar mai ales a complicațiilor pe care le generează diabetul zaharat la nivelul întregului organism, aspecte regăsite în discursurile pe care le-au adresat audienței prof. univ. dr. Rodica Bălașa, prorector și director CSUD și prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMFST G.E. Palade Tg. Mureș.

 

Acad. Constantin-Ionescu Targoviste

Academicianul Constantin-Ionescu Tîrgoviște, președintele Asociației Medicale Române, membru titular al Academiei Române și președinte fondator al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, invitat special al eveninentului a subliniat cu acest prilej că importanța organizării unui astfel de eveniment științific centrat pe tema diabetului zaharat, este cu atât mai importantă cu cât această afecțiune reprezintă în zilele noastre o problemă de sănătate publică majoră la nivel mondial. „Organismul uman este încă incomplet elucidat și-mi amintesc că, Leonardo da Vinci spunea că universul este plin de necunoscute care așteaptă să fie cunoscute, inclusiv de către dumneavoastră. Și eu m-aș bucura dacă, din Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, în viitor va fi cineva care să pătrundă dincolo de ceea ce a putut pătrunde George Emil Palade, acele mistere care încă nu au fost descoperite”, a spus cunoscutul și apreciatul medic, subliniind că „bunăstarea şi abundenţa care caracterizează și societatea modernă conduc la obezitate”, amintind de locuitorii insulei Nauru care, înaintea descoperirii şi exploatării fosfaţilor erau scheletici, iar câţiva ani mai târziu erau majoritatea obezi.

 

Profesorul Constantin-Ionescu Tîrgoviște a atras atebția că „obezitatea este soră bună cu diabetul. Iată cum a evoluat de-a lungul timpului şi predicţiile, după cum vedeţi, sunt cele care îngrijorează pentru că diabetul este o problemă mare, din ce în ce mai mare şi mai costisitoare și de aceea autoritățile și specialiștii în domeniu, dar noi toți trebuie să fim preocupați de compicațiile pe care le dă diabetul.

Multitudinea de complicaţii care se asociază cu diabetul sunt pediatro-diabetologie, socio-diabetologie, cardio-diabetologie, neuro-diabetologie. Uitaţi-vă câte «hologii» se asociază cu această boală, care este o boală insinuoasă. E cunoscută din vechime, de acum 3.000 de ani, dar secretele acestei boli au continuat şi continuă până în zilele noastre”, a explicat academicianul medic, reamintind că „prevenţia totdeauna e mai bună decât tratamentul”.

Potrivit datelor statistice prezentate de acesta, prevalenţa diabetului zaharat este în creştere în lume şi că, dacă în anul 2021 existau 537 de milioane de persoane cu această afecţiune, în anul 2030 se estimează ca numărul acesta să crească la peste 600 de milioane, iar în 2045, la 783 de milioane.

 

În cadrul aceluiași eveniment, prof. univ. dr. Rodica Bălaşa, UMFST Târgu Mureș, a confirmat complicațiile pe care le dă diabetul zaharat și a afirmat că frecvenţa bolilor metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă, iar vârsta la care acestea apar este în continuă scădere.

Din păcate, frecvenţa acestor boli metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă, iar vârsta la care aceste boli apar este din ce în ce mai timpurie și complicaţiile pe care le generează în aproape toate specialităţile medicale, ne face să fim cu toţii împreună. Eu sunt neurolog şi trebuie să vă spun că bolile cerebrale, cu excepţia celor neuro-degenerative, sunt consecinţa celorlalte boli ale organelor. Iar problemele de metabolism, mai ales diabetul zaharat, produc un impact devastator asupra sistemului nervos. Universitatea noastră este într-o emulaţie ştiinţifică permanentă, astfel încât organizarea unei conferinţe naţionale, cu o participare atât de largă aici, este pentru noi un moment foarte important, care, evident, ne încurajează să continuăm”, a declarat prof. univ. dr. Rodica Bălaşa.

 

La rândul său, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, decanul facultății de Medicină din cadrul UMFST Târgu Mureș, a arătat că interdisciplinaritatea „acest cuvânt nou” care a intrat în vocabularul medicilor, este prezent și în domeniul diabetului, nutriţiei şi bolilor metabolice, care „sunt abordate într-o formă de interdisciplinaritate. Şi nici nu se poate altfel, întrucât dumneavoastră, ca profesionişti în tratarea diabetului şi a tuturor boilor de nutriţie, ştiţi foarte bine că fiecare sistem de organe din corpul uman este afectat, începând de la nivel de celulă, mitocondrie, ribozom şi până la sistemul complet şi întreg corpul uman. De aceea, cred că această conferinţă inaugurată la Târgu Mureş se doreşte a fi una care va avea o continuitate. Uitându-mă la programul conferinţei, pe lista de lectorilor invitaţi, uitându-mă pe temele abordate, nu pot decât să fiu foarte impresionat şi foarte onorat de prezenţa şi de participarea dumneavoastră”, a spus decanul Facultății de Medicină, urându-le bun venit participanților la eveniment.

 

Conferința Națională „Interdisciplinaritate și cercetare în diabet, nutriție și boli metabolice” are loc pe parcursul a trei zile, în Amfiteatrul 1 al Facultății de Farmacie din campusul UMFST Târgu Mureș, iar programul științific va aborda teme de mare actualitate concentrate pe secțiunile: „Educație și Prediabet”, „Genetică în Diabet”, „Diabetul ca Factor de Risc”, „Cardio-Diabet”, „Neuro-Diabet”, „Neuro-Diabet”, „Nefro-Diabet”, „Piciorul Diabetic”, „Știință și Tehnologie în Diabetul Zaharat”, „Nutriție”.

Între speacherii conferinței se numără nume de refernță din domeniul Diabetului, nutriției și bolilorr metabolice și specialităților conexe, între care, alături de academician  Constantin-Ionescu Tîrgoviște, prof. dr. Rodica Bălaşa și prof. dr. Ovidiu Cotoi se numără prof. dr. Cornelia Bala, prof. dr. Florian Baltă, prof. dr. Claudia Bănescu, prof. dr. Simona Bățagă, prof. dr. Theodora Benedek, prof. dr. Anca Georgescu, prof. dr. Gabriela Jimborean, prof. dr. Daniel Lighezan, prof. dr. Silviu Horea Morariu, prof. dr. Ionela Pașcanu, prof. dr. Dana Pop, prof. dr. Vasile Sârbu, prof. dr. Adalbert Schiller, prof. dr. Anca Sin, prof. dr. Monica Tarcea, prof. dr. Ioan Țilea, prof. dr. Mariana Tilinca, conf. dr. Daniel C. Brănișteanu, conf. dr. Carmen Căldăraru, conf. dr. Andrei Vereșiu.

 

Foto: UMFST Targu Mures/Meta

 


Adaugati un comentariu


 

*