Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Buzău ar putea fi funcțională în vara anului viitor

28 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Constructorul estimează că noul edificiu va fi predat „la cheie” în martie-aprilie 2023, iar conducerea Consiliului Județean și cea a unității medicale speră ca în câteva luni după aceea să  fie instalată toată aparatura medicală și să fie obținute aprobările de funcționare.

 

Stadiul lucrărilor de construcție a clădirii în care va funcționa noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgență (SJU) Buzău a fost evaluat de Preşedintele Consiliului judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, alături de managerul unității medicale, Claudiu Daniman, și reprezentantul constructorului, Victor Vasilescu. Investiția, realizată parțial cu bani europeni, iar în cea mai mare parte cu bani de Consiliul Judeţean (CJ), din fonduri proprii, a fost începută în primăvara anului 2022. Clădirea este deja ridicată şi, dacă nu ar fi fost întârzierile cauzate de licitaţiile pentru finisare, echipamente medicale şi birotică, provenite în cea mai mare parte din import, ar fi putu fi finalizată în acest an.

Nu suntem într-o perioadă foarte fastă din punct de vedere economic, dar acolo unde există profesionalism – şi mă refer atât la constructor, cât şi la managementul Spitalului Judeţean și la angajații Consiliului Județean care se ocupă de acest proiect -, uite că se poate. Practic, s-a construit o unitate spitalicească de la zero prin fonduri europene, dar şi noi, Consiliul Judeţean, am făcut eforturi financiare să putem concretiza acest edificiu. Este un lucru extraordinar deoarece practic, aici, s-a construit un spital de la zero. Este adevărat, prin fonduri europene, dar și noi, Consiliul Județean, și este normal să fie așa, am făcut eforturi financiare mari ca să concretizăm acest edificiu”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău s-a declarat însă nemulţumit de politica sanitară la nivel naţional şi spune că nu este suficient să se investească bani în clădiri şi dotări cu aparatură medicală, ci este „vital” să se găsească și să se insttituie și o politică naţională coerentă și fezabilă în ceea ce priveşte personalul medical.

Autoritatea judeţeană investeşte în infrastructura de sănătate, chiar dacă lucrurile la nivel naţional nu sunt deloc în regulă. Nu e suficient să investim doar în clădiri şi aparatură. Este momentul, dacă ai curaj, bineînțeles, să se ia o hotărâre politică și în privința infrastructurii umane, chiar dacă se apropie alegerile şi poate unora nu le convine. Este vital să se facă ceva şi cu stabilitatea cadrelor medicale, pentru medici, pe diferite specialităţi. Dacă nu se reglementează acest lucru printr-o lege şi printr-o politică sanitară care ar trebui să fie prioritatea zero pentru România, nu o să rezolvăm nimic. Discuţiile sterile din mass-media nu duc la nimic bun. Este uşor să arunci pisica în curtea cuiva, dar România are o mare problemă cu cadrelor medicale, din cauza politicii defectuoase pe care o avem în domeniul sanitar. Dacă aceasta nu se schimbă, nu o să realizăm absolut nimic. Este, dacă vreţi, ca şi cum am da un antinevralgic şi rezolvăm durerea, dar nu şi cauzele ei. A venit momentul ca şi în politica de sănătate să se trateze cauzele care ne-au adus unde suntem astăzi. Dacă nu se vrea să se rezolve această problemă, înseamnă că vrem să avem un popor bolnav şi, la fel ca și în educaţie, vrem să avem un popor slab educat, bolnav, care să poată fi manipulat aşa cum vrem noi politicienii la alegeri. Este momentul să ne îndreptăm cu toții privirea şi să fim solidari cu toţi cetăţenii şi să vrem să ieşim din această poveste”, a punctat Petre Emanoil Neagu.

 

Petre Emanoil Neagu

Noul corp de clădire în care va funcționa Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău are regimul de înălțime S+P și o suprafața construită de 1.153,3mp, desfășurată pe o suprafață de 2.286,14mp, dublu față de Unitatea de Primiri Urgențe actuală, care va fi la rândul ei reabilitată și modernizată și va fi destinată Primirii Urgențelor Pediatrice, fiecare urmând să aibă intrare, circuite funcționale și dotări proprii.

Președintele CJ s-a arătat mulțumit de stadiul lucrărilor, ținând cont de greutățile întâmpinate din cauza crizei economice actuale, chiar dacă valoarea proiectului a crescut cu aproximativ 15% față de valoarea estimată inițial, iar autoritatea judeţeană a alocat mai mulţi bani – aproape 5 milioane de euro.

Investiţia, pe lângă construcţie va mai cuprinde şi dotări de la birotică şi aparatură medicală. Potrivit ultimei estimări, va costa undeva la 6 milioane de euro, iar noi, Consiliul Județean, vom face eforturi să aducem această clădire la standardele europene actuale. Am găsit resursele necesare şi le vom găsi în continuare, pentru că oricât ne-ar costa, sănătatea oamenilor nu are preţ. Probabil că în vara anului următor lucrarea va putea fi dată la cheie chiar dacă termenul de finalizare este decembrie 2023”, a afirmat Petre Emanoil Neagu.

 

C. Damian, P.E. Neagu, V. Vasilescu

Inginerul Victor Vasilescu, reprezentantul constructorului, a arătat că oricât şi-ar dori, construcția noii Unități de Primiri Urgenţe nu poate fi finalizată în acest an, așa cum își propusese inițial, din cauza întârzierilor procurării materialelor, multe din import, dar estimează că în martie-aprilie 2023 construcția va fi gata și se va putea începe dotarea cu aparatură medicală, care s-ar putea finaliza prin luna iulie.

Stadiul lucrărilor este, fizic, undeva la 80%, iar cel valoric, la aproximativ 50-60%, pentru că dotarea medicală costă probabil mai mult decât clădirea şi aceste echipamente se aduc foarte greu. Adică fac comandă astăzi şi am termene de livrare undeva la două luni. Unele licitaţii sunt în curs, altele sunt finalizate. Oricum, termenul este decembrie 2023, dar sper ca prin luna iulie să fie totul gata, adică unitatea medicală să fie funcțională”, a estimat Victor Vasilescu.

Până în prezent a fost finalizată structură de rezistenţă, s-au executat 85% dintre lucrările de zidărie pentru închideri + termoizolații, au fost efectuate tencuieli la pereţii de la subsol și parter (85%), au fost montate confecțiile metalice pe terasă, pentru susținerea utilajelor; a fost executată terasa (85%), s-au demarat lucrările de instalaţii, au fost executate lucrări de betonare cofrare și armare zid de sprijin rampă (70%) și au fost executate lucrări de terasamente rampă (70%).

 

Claudiu Damian

La rândul său, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian spune că angajaţii UPU sunt cei mai bucuroşi că vor putea lucra într-un spaţiu nou, adaptat normelor actuale, și își exprimă încrederea că în scurt timp acest vis va deveni realitate și cadrele medicale vor putea ridica standardele de calitate ale serviciilor medicale, iar pacienții vor fi mulțumiți. Compartimentarea spaţiului s-a realizat având în vedere exigenţele în domeniu, pentru optimizarea actului medical, prin asigurarea unor spaţii suplimentare pentru desfăşurarea activităţilor medicale şi spaţii pentru vestiarele personalului medical.

Angajaţii spitalului sunt foarte încântaţi, mai ales cei din UPU, care au acest vis de mult timp, iar acum a devenit aproape realitate. Este în plan de prin 2015, dar mai este puţin şi vom da noua UPU în folosinţă, iar acesta este un lucru extraordinar pentru pacienţi și pentru angajaţi, dar şi pentru confortul aparţinătorilor care pot aştepta în locuri bine delimitate, în condiții decente. Actuala Unitate de Primiri Urgențe are o suprafaţă de 650 de metri pătraţi şi o să mai avem încă 1.200 de metri pătraţi cu noua clădire. Este o suprafaţă generoasă pentru urgențe, gândită la standarde europene în tot ceea ce priveşte circuitele, distanţele şi spaţiile care trebuie respectate și care vor asigura o mai mare libertate de mișcare și se va elimina aglomerația. Vechiul UPU va fi modernizat cu fonduri de la Consiliul Județean și din venituri proprii ale spitalului și va fi destinat exclusiv Pediatriei. Va fi, practic, o completare a acestui UPU modern, iar Pediatria va dispune astfel de un spațiu mult mai generos, cu circuite separate”, a declarat managerul Claudiu Damian, care a ținut să-i mulțumească președintelui CJ pentru sprijinul constant pe care îl oferă Spitalului Județean de Urgență Buzău.

 

Referitor la personalul medical și auxiliar care va deservi noul UPU, managerul Damian spune că la ora actuală „avem schema completă în ceea ce privește personalul mediu și auxiliar iar în medici avem jumătate din cei 21 prevăzuți pentru asigurarea funcționării noului UPU. Sperăm ca până la vară să găsim și alți medici urgentiști care să se alăture echipei actuale. Am anunțat, deja, în fiecare lună, de când s-a început construcția, locurile vacante, și vom continua să facem asta în continuare, iar în același timp, împreună cu medicii care profesează aici, facem eforturi pentru a găsi noi colegi, deși așa cum știți, Medicina de urgență este una dintre specialitățile deficitare în această țară”, spus Damian, convins că în final se va rezolva și această problemă.

Extinderea și dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău este un proiect finanţat prin POR 2014-2020, Axa prioritară: 8-Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritate de investiţie: 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale.

Noul corp de clădire este amplasat în zona vechii parcări a unității medicale, care se transferă în subsolul clădirii proiectate, unde vor fi și vestiarele pentru personalul medical şi spaţii de depozitare și va dispune de un sistem modern de climatizare, încălzire, ventilație, aer condiționat, de instalație modernă pentru asigurarea securității la incendiu și va beneficia și de aparatură medicală de ultimă generație, astfel încât serviciile medicale să poată fi asigurate la standarde europene. Conexiunea se face cu un apendice independent structural plasat in zona imediat vecină rampei de acces în actuala Untate de Primiri Urgențe.

Lucrările de construcție au început în data de 21.02.2022, iar termenul de finalizare al proiectului este 31.12.2023.

 

GALERIE FOTO


Adaugati un comentariu


 

*