Se suspendă internările în secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău
Unul dintre cei doi medici cardiologi pe care-i mai are spitalul și-a anunțat demisia, iar celălalt avertizează că dacă nu vin noi colegi, pleacă și el din spital, pentru că nu poate face față volumului mare de muncă.
Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Buzău riscă să rămână fără medici. Deși organigrama prevede şase specialişti, doar doi mai ţin urgenţele medicale şi gărzile, în situaţia în care zeci de cazuri grave sunt internate în fiecare zi, cu afecțiuni cardiace care nu pot fi tratate ambulatoriu. Mai grav, cei doi medici rămaşi în spital au anunţat și ei, conducerea unității medicale, că vor pleca, din cauza volumului mare de muncă. Unul dintre ei chiar și-a depus demisia, invocând cauze familiale, iar celălalt spune că și el va pleca, dacă nu-i vin colegi noi care să-l ajute să facă față afluxului de pacienți până la 1 octombrie.
„Trecem printr-o situație deosebit de dificilă, din cauza lipsei de medici. Am angajat, în ultimii ani, 8 medici cardiologi, dar au plecat, pe rând, în clinici universitare sau în privat iar unul este în concediu de îngrijire a copilului. De câteva luni, de când am rămas cu doi medici, am făcut eforturi extraordinare pentru a atrage alți specialiști, am apelat și la sprijinul domnului ministru Rafila, și la universități, dar până acum nu am avut succes”, a spus managerul unității medicale, Claudiu Damian.
Acum, conducerea spitalului se mai agaţă doar de speranța de a găsi medici noi, care să vină să profeseze la Buzău, mizând și pe dotările de ultimă generație cu care a fost dotată secția în ultimii ani, ca și pe facilitățile și bonificațiile oferite medicilor de spital și de Consiliul Județean Buzău. În caz contrar, o soluție ar fi internarea cazurilor mai ușoare pe Medicină internă și a celor grave la ATI, dar se ia în calcul și transferul acestora la spitale din Ploiești, Focșani sau București.
„Sperăm să avem puțin noroc și să găsim colegi noi, care să se alăture echipei de la SJU Buzău, așa cum s-a întâmplat și în alte spitale județene care s-au aflat într-o situație similară. Suntem deja în curs să anunțăm spitalele din zonele limitrofe despre situația în care ne aflăm și, la nevoie, să direcționăm urgențele către ei. Sperăm să găsim doi-trei medici cardiologi care să-și dorească să profite de dotările pe care le avem și de condițiile deosebite care li se oferă. În caz contrar, vom fi nevoiți să suspendăm internările și chiar să oprim temporar activitatea secției, până când găsim specialiștii de care avem nevoie”, adaugă Ștefania Manolescu, director medical Spitalul Județean Buzău.
Secția a fost recent modernizată și dispune de aparatură de ultimă generație: ecograf cu sondă transesofagiană, angiograf, monitoare pentru funcții vitale, bandă pentru efort etc. În plus, medicii nou veniți în spital primesc salarii motivante, li se decontează cheltuielile de cazare, timp de 6 luni li se oferă și beneficii financiare lunare în limita a două salariiminime brute și sunt sprijiniți în pregătirea medicală continuă, subliniază conducerea unității medicale.
„În ultimul an am avut când 2, când 3 medici la Cardiologie. A mai fost și pandemia care ne-a dat tuturor viețile peste cap, așa că este de înțeles că se simt suprasolicitați.Între timp, am redus însă numărul de paturi la jumătate, iar cu sprijinul medicilor de la Neurologie și de la Medicină internă am încercat să le ușurăm activitatea celor de la Cardiologie, care au promis că până la 1 octombrie vor mai asigura funcționarea secției. De la 1 septembrie nu mai internăm decât urgențele majore, iar dacă nu găsim medici până pe 15 septembrie, suspendăm toate internările pe Cardiologie, până în momentul în care găsim cel puțin 2-3 specialiști. Ideal ar fi să găsim 5-6, iar așa ar putea fucnționa fără sincope și Compartimentul de Angiofrafie, unde ne vine de două ori pe săptămână medicul Florin Matei, care a fost cardiologul nostru și a plecat la București, dar a păstrat colaborarea cu noi”, a mai spus managerul Claudiu Damian.
Lipsa de cardiologi nu este însă doar una locală, multe spitale județene și orășenești confruntându-se cu o criză acută de specialiști. Consiliul Județean, în subordinea cărui funcționează spitalul, subliniază că s-a făcut tot ce a depins de autoritatea județeană, a investit masiv în infrastructură, a sprijinit și sprijină în continuare specialiștii nou-veniți și familiile acestora, dar ar fi necesară și o lege care să oblige medicii rezidenţi să lucreze măcar pentru o perioadă determinată în spitalele din ţară.
„Este o problemă la nivel național, iar criză acută de medici care poate să acopere aceste secții de cardiologie a fost adâncită de legislația care, în urmă cu câțiva ani, a fost modificată și le-a permis rezidenților pe post să mi se prezinte la spitalele care le-au plătit salariile de rezidenți în toți anii în care s-au pregătit în clinici universitare sau să plece după câteva luni după prezentarea la post. Am discutat și cu domnul ministru Rafila despre această situație, dar spune că deocamdată nu are ce face și că numai printr-o lege nouă s-ar putea schimba lucrurile, iar asta nu depinde numai de domnia sa”, susține Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău.
Pe parcursul acestui an, Spitalul Județean de Urgență Buzău a organizat mai multe concursuri de ocupare a unor posturi de medici specialiști, dar doar trei medici şi-au arătat interesul. La ora actuală sunt vacante peste 20 de posturi de specialiști în unitatea medicală.