Se redeschide Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău
Conducerea unității medicale a găsit înțelegere la un doctor care a acceptat detașarea și la un fost șef de secție acum pensionar care vin să ajute unitatea medicală să repună secția de Cardiologie pe picioare. S-au arătat interesați să profeseze la Buzău și câțiva rezidenți.
Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, care în urmă cu o săptămână și-a suspendat activitatea pentru că ultimii doi medici care promiseseră că mai stau în spital până la 1 octombrie s-au răzgândit și au plecat mai devreme, se redeschide săptămna viitoare.
După o săptămână în care buzoienii cu boli de inimă care au ajuns la spital au fost tratați la Medicină Internă (cazurile ușoare) și la Neurologie (AVC), iar urgențele au fost trimise la spitale din București după cstabilizarea pacienților în UPU, conducerea unității medicale a găsit o soluție de avarie. Doi medici cardiologi au acceptat să ajute spitalul temporar, în speranța că se vor găsi între timp și specialiștii de care este nevoie.
„Am găsit înțelegere la doi medici primari cardiologi care au acceptat să vină, unul prin detașare și altul prin colaborare, la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Sunt medici cu experiență, doamna dr. Geta Ștefănescu a fost chiar șefa Secției Cardiologie înainte de pensionare, iar doamna dr. Nadia Oprea de la Spitalul Municipal Rm. Sărat unde am găsit înțelegere, este de asemenea un medic apreciat, așa că sub îndrumarea lor vor putea profesa și medici rezidenți, avem și aici câteva promisiuni care sper să se concretizeze, curând. Sperăm să găsim și alți specialiști cardiologi care să dorească să facă aprte din echipa de profesioniști a spitalului nostru și să se bucure de condițiile și beneficiile pe care le oferim, pentru că avem dotări de ultimă generație și oferim medicilor nou angajați și alte facilități și bonificații care cred că se oferă în puține spitale din țară”, a declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.
Organigrama prevede şase specialişti pentru această secție, dar în ultimul an, doar trei medici și în ultima perioadă doi, au asigurat urgenţele medicale şi gărzile la Cardiologia spitalului. Ca să le reducă povara, conducerea unității medicale a scăzut numărul de paturi de la 80 la 40, cazurile mai ușoare au fost dirijate către secția de Medicină internă, iar cele grave, către Neurologie și ATI. Dar și așa, cei doi medici rămași până luna aceasta la spital au spus că nu mai pot face față volumului mare de muncă și au preferat să plece în privat, chiar mai devreme decât anunțaseră.
„În ultimii ani am angajat opt medici cardiologi la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Unii au plecat către spitale universitare, iar alții au preferat să ofere servicii medicale în sistem ambulatoriu privat, în propriile cabinete sau la clinici unde afluxul de pacienți este mai mic. Au fost și câteva plecări prin pensionare, dar criza de medici s-a acutizat în perioada pandemiei când, din cauza condițiilor dificile cu care s-au confruntat toate spitalele COVID, mulți au preferat să plece către mediul privat sau către spitale mai mici, unde solicitarea nu era la fel de mare. De un an de zile ne străduim să găsim noi medici, dar se pare că această specialitate constituie o problemă pentru majoritatea spitalelor județene din țară, așa că eforturile noastre și concursurile de angajare pe posturile scoase la concurs nu au dat roade. Am bătut la toate ușile, am apelat și la sprijinul domnului ministru Rafila, și la universități, dar până acum nu am reușit să găsim specialiști dispuși să vină la Buzău”, a mai spus managerul Damian.
Secția a fost recent modernizată și dispune de aparatură de ultimă generație: ecograf cu sondă transesofagiană, angiograf, monitoare pentru funcții vitale, bandă pentru efort etc.
În plus, medicii nou veniți în spital primesc salarii motivante, li se decontează cheltuielile de cazare, timp de 6 luni li se oferă și beneficii financiare lunare în limita a două salarii minime brute și sunt sprijiniți în pregătirea medicală continuă, subliniază conducerea unității medicale.
Din cauza situației critice prin care a trecut secția, nici compartimentul de Cardiologie intervețională nu a mai putut funcționa în această perioadă. Medicul Florin Matei, care a profesat la Buzău în primii ani după rezidențiat dar a placat la București unde s-a specializat în Cardiologie intervențională, a păstrat colaborarea cu spitalul buzoian și vine aici de două ori pe săptămână pentru a ajuta pacienții care au nevoie de stenturi sau alte intervenții minim invazive. „Domnul doctor Matei, poate și pentru că este buzoian, dar cred că și pentru că are un caracter deosebit, chiar dacă a pacat la București, a rămas colaboratorul nostru și chiar i-a învățat pe toți medicii cadriologi care au trect prin această secție cum se face o intervenție cardiologică minim invazivă. Cei care au dorit să obțină competențe în acest domeniu au fost sprijiniți, le-am plătit și cursurile de specializare, dar din păcate au uitat repede”, a mai spus managerul Claudiu Damian.
Acum, conducerea spitalului și cea a Consiliului Județean speră că se vor găsi medici dispuși să vină să profeseze la Buzău la Congresul de Cardiologie, care are loc zilele acestea la Sinaia, unde directorul medical, dr. Ștefania Manolescu, împreună cu șefa secției Neurologie, Alina Diacenco, au mers cu speranța că vor convinge câțiva medici să vină la Buzău, mizând și pe dotările de ultimă generație cu care a fost dotată secția în ultimii ani, ca și pe facilitățile și bonificațiile oferite medicilor de spital și de Consiliul Județean.
„Sperăm să avem puțin noroc și să găsim colegi noi, care să vină la SJU Buzău. Doamna director medical și șefa secției Neurologie s-au dis la Congresul de Cardiologie care are loc în aceste zile la Sinaia, «înarmate» cu răbdare, cu flyere pe care să le ofere participanților pentru a le prezenta dotările și condițiile în care ar putea profesa la Buzău, pe care nici unele clinici universitare nu le au, dar mai ales cu speranța că vor găsi medici care să-și dorească să profite de ceea ce le oferim”, a adăugat managerul Spitalului Județean Buzău, care spune că a discutat și cu câțiva medici rezidenți în ultimii ani care s-au arătat interesați să vină la Buzău, dar mai întâi trebuie să existe specialiștii sub îndrumarea cărora își vor putea desfășura activitatea, Spitalul Județean Buzău fiind autorizat și pentru formare de rezidenți.
Lipsa de medici cardiologi nu este însă doar locală, multe spitale județene din țară confruntându-se cu o criză acută de specialiști. Președintele Consiliului Județean, în subordinea cărui funcționează spitalul, subliniază că s-a deși s-a investit masiv în infrastructură, iar specialiștii nou-veniți și familiile acestora au fost și sunt sprijiniți, va fi dificil de găsit o soluție pe termen lung, dacă nu se modifică și legislația, în sensul în care medicii rezidenţi să lucreze măcar pentru o perioadă determinată în spitalele din țară, în ultimii ani de rezidențiat și după ce obțin gradul de specialist.
„Este o criză acută de medici la nivel național, de aceea este dificil de acoperit nevoile reale din spitalele din țară. Această criză a fost adâncită de legislația care, în urmă cu câțiva ani, a fost modificată și le-a permis rezidenților pe post să nu se prezinte la spitalele care le-au plătit salariile în toți anii în care s-au pregătit în clinici universitare sau să plece după câteva luni după prezentarea la post. Am discutat și cu domnul ministru Rafila despre această situație, dar spune că deocamdată nu are ce face și că numai printr-o lege nouă s-ar putea schimba lucrurile, iar asta nu depinde numai de domnia sa”, susține Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău.
Pe parcursul acestui an, Spitalul Județean de Urgență Buzău a organizat mai multe concursuri de ocupare a unor posturi de medici specialiști, dar doar trei medici şi-au arătat interesul.
La ora actuală sunt vacante peste 20 de posturi de medici, în specialitățile cardiologie, neonatologie, pediatrie, medicină de urgență, oncologie, ATI etc.
Daca Spitalul Judetean nu este incadrat 100%, inseamna ca nu stim daca necesarul de servicii ar fi fost asigurat. In schimb construim un Spital Municipal, probabil cu aceeasi organigrama si specialitati NEINCADRATE. Fonduri pentru infrastructura, aparatura etc care vor zace nefolosite. Vom avea 2 spitale in loc de 1 dar care nu vor asigura serviciile necesare doar vor manca bani (rezulta cresteri taxe si impozite cel putin locale)