Prefectul Buzăului a lăudat autoritățile locale pentru modul în care au ajutat refugiații din Ucraina
Autoritățile buzoiene se pregătesc să primească încă 200 de ucraineni, iar pentru ei se pregătește Tabăra de la Poiana Pinului, care dispune de 285 de locuri și condiții bune de cazare.
Într-o conferință de presă organizată joi, la Prefectură, Daniel Țiclea a mulțumit Consiliului Județean și administrațiilor locale din Râmnicu Sărat și Buzău, instituțiilor și scietății civile care s-au implicat în sprijinirea ucrainenilor care au ajuns marți la Buzău. Totodată a anunțat că se așteaptă un nou grup de aproximativ 200 de refugiați și se pregătește Tabăra Piana Pinului, unde se va amenaja un hub de primire a acestora, astfel încât Buzăul să poată prelua numărul maxim de refugiați pe care s-a angajat să-i primească. Pregătirile au fost urgentate, în contextul în care hotelul Liceului cu Program Sportiv unde vor veni sportivii pentru competiții sau pregătire, trebuuie eliberat. „Suntem într-o situație de urgență, iar Consiliul Județean ne-a sărit în ajutor. Domnul Neagu a fost ca întotdeauna prompt și în doar trei ore ne-a asigurat o platformă de gestionare a situației. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, am reușit să ne respectăm promisiunea de a-i trata pe ucraineni cu omenie. Mă întreb însă dacă putem face asta pe termen mediu și lung și care sunt resursele. Eforturile noastre se concentrează acum către Tabăra Poiana Pinului, care va fi hubul pentru refugiați. Încercăm să operaționalizăm cât mai rapid această tabără”, a declarat prefectul Daniel Țiclea, menționând că tabăra dispune de o capacitate de cazare de 285 locuri.
Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a mers personal să verifice condițiile oferite refugiaților care au fugit din calea războiului crunt ce se duce în țara lor și a stat de vorbă cu ei. Emoționați, aceștia au povestit că au fugit de sub bombardamente și nici nu au știut unde pleacă, s-au urcat în primul tren și au aflat mai târziu că sunt în România. L-au îmbrățișat pe președintele CJ Buzău ca pe un prieteni și, cu ochii în lacrimi, au mulțumit pentru generozitatea cu care au fost primiți.
„Războiul… o apăsare pe care o resimțim cu toții, o realitate dureroasă ce ne lasă fără cuvinte foarte des în ultimele zile. Astăzi am mers să mă asigur că toate persoanele venite din zona de conflict din Ucraina și găzduite la Buzău stau în condiții bune. Mi-am dorit să le transmit personal că le suntem sprijin și să întăresc promisiunea că se pot baza pe noi. Consiliul Județean Buzău va achita serviciile de cazare și masă pentru ei. Sentimentele care te încearcă văzându-i și urmărind întreaga situație sunt greu de exprimat. Cu toate acestea, trebuie să ne păstrăm speranța de mai bine, cu pace între popoare!”, este impresia cu care a rămas președintele Consiliului Județean, după întâlnirea cu o parte dintre ucrainenii care spun că au găsit la Buzău oameni calzi, care le-au alinat suferința.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a apreciat, totodată, implicarea și promtitudinea Primăriei Râmnicu Sărat care „a reacționat foarte bine în aceste zile, în care Buzăul a primit 300 de refugiați. Au primit și ei un grup, au acționat sub presiune, și vreau să le mulțumesc. Acționând unitar și coerent am reușit să gestionăm bine acest prim val de refugiați. Eu cred că Buzăul are noroc la acest moment, că structurile operaționale cu atribuții pe situații de urgență sunt conduse de oameni maturi, cu experiență”, a subliniat prefectul.
Peste 150 dintre ucrainenii ajunși marți cu trenul și alți 28 ajunși pe cont propriu au rămas la Buzău. În prezent, cazurile se gestionează punctual, iar refugiații sunt transportați separat, în funcție de locurile disponibile.
„Sunt 20 de persoane la Monteoru care şi-au manifestat dorinţa de a rămâne la Buzău cel puţin o săptămână. Mai avem în municipiu aproximativ 50 de persoane care au spus că vor mai rămâne o vreme şi mai avem un grup de cetăţeni din Azerbaidjan pe care i-a prins războiul în Ucraina şi care ar vrea să ajungă acasă. Direcţia de Asistenţă Socială de la Râmnicu Sărat va contacta Ambasada Azerbaidjanului, pentru a găsi soluţii”, a explicat prefectul Daniel Țiclea.
Fugiți din calea războiului, în special pentru a-și salva copiii, refugiații au fost primiți marți, la Buzău, de voluntarii Crucii Roșii, care le-au împărțit sandvișuri calde și apă, după care au fosttransportați cu mai multe autobuze la Sala Sporturilor. Mulți dintre ei au plecat miercuri seară către Brașov, de unde își vor continua drumul cu trenul, către Ungaria și apoi către Polonia, Germania sau spre alte țări europene. Între timp s-au putut spăla, au primit hrană caldă și s-au odihnit, iar cei care au avut nevoie, au primit îngrijiri medicale și medicamente.
„Am avut solicitări încă din prima zi. Au fost mulți copii care au avut nevoie de consultație, îngrijri medicale și tratament, dar și persoane cu afecțiuni cronice, care fie nu aveau medicamente, fie aveau nevoie de îngrijiri medicale. Cei mai mai mulți dintre cei care au apelat la medicii noștri au plecat, dar câțiva au avut nevoie de internare”, a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian, care a menționat că unitatea medicală este pregătită să le ofere refugiaților serviciile medicale de care au nevoie.
Cei mai mulți dintre refugiații care ajung în România pleacă mai departe spre vest. Zilnic, de la noi din țară pleacă 11 trenuri cu câte 900 de refugiați către Budapesta. La fel s-a întâmplat și cu o parte dintre refigiații ajunși la Buzău, unde sunt așteptați încă 200 de refugiați, care urmează să fie cazați la Poiana Pinului.
Prefectul Marian Daniel Țiclea spune că în cazul în care vor mai exista solicitări, se vor organiza noi transporturi către Brașov, iar cei care vor dori să plece către alte destinații vor fi, de asemenea, ajutați.
Unii dintre ei și-au exprimat dorința de a ajunge în țări din vestul Europei, în Turcia sau în Azerbaidjan. Ceilalţi sunt în continuare găzduiţi în municipiul Buzău, în Sărata Monteoru și la Râmnicu Sărat.
Toate cheltuielile, inclusiv cele de cazare, mâncare şi de transport al refugiaţilor sunt suportate de către autorităţile buzoiene.