Noua Unitate de Primire Urgențe a SJU Buzău ar putea fi gata cu un an mai devreme

14 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu se teme însă că vom ajunge să avem spitale noi, la standarde europene, dar dacă nu se schimbă legislația privind infrastructura umană, nu va avea cine să lucreze în ele.

 

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a vizitat joi, șantierul proiectului de extindere și modernizare a secției UPU a Spitalului Județean de Urgență Buzău, pentru a evalua stadiul lucrărilor care au început pe 16 februarie și care ar trebui să fie finalizate până cel mai târziu în primăvara anului viitor.

Proiectul este finanțat cu 1,5 milioane de euro din fonduri europene şi încă 2-3 milioane de euro din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean. „Când noul edificiu va deveni  funcțional, cu siguranță se va îmbunătăți atât actul medical cât și confortul și timpul de așteptare al pacienților. Secția existentă nu mai satisface nevoile curente ale comunității, nici din punct de vedere funcțional, nici al echipamentelor și dotărilor existente, așa că extinderea și dotarea acesteia era mai mult decât necesară”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Președintele CJ Buzău a subliniat că invesiția era necesară, pentru că Spitalul Judeţean „e o clădire veche, de pe la începutul anilor ’70” și a mulțumit pentru „receptivitate și profesioalism, atât managementului spitalului, cât și medicilor care, în funcţie de specialitate, au venit și au contribuit cu câte o idee”.

 

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian, a declarat că întregul personal așteaptă „această Unitate de Primiri Urgențe de mulți ani. Indiferent dacă prețurile se vor majora, secția UPU va fi finalizată și cu datoriile necesare. Să nu uităm că UPU este cartea de vizită a unui spital și că 60% din pacienții spitalului se prezintă la Urgențe, iar prin realizarea acestei investiții venim în întâmpinarea pacienților, aparținătorilor și chiar al medicilor care, având la dispoziție toate condițiile, nu se mai pot plânge că nu au putut face tot ceea ce este posibil și necesar. Cu siguranță această secție va aduce un plus de valoare Spitalului Județean”, a subliniat managerul Claudiu Damian.

Noua construcție, care se construiește în zona parcării existente în curtea spitalului, va avea regim de înălțime S+P (subsol și parter). La subsol va fi transferată parcarea și tot aici vor fi amenajate vestiarele personalului medical și spațiile de depozitare, iar parterul va fi destinat exclusiv activității medicale.

În plus, noua Unitate de Primiri urgențe va dispune de un sistem modern de climatizare, încalzire, ventilație, aer condiționat, de instalație modernă pentru asigurarea securității la incendiu și va beneficia și de aparatură medicală de ultimă generație, astfel încât serviciile medicale să poată fi asigurate la standarde epuropene.

 

La rândul său, directorul medical al spitalului, Ștefania Manolescu, a declarat că „o Unitate de Primiri Urgențe dotată la standardele europene înseamnă timpi de așteptare mai mici, o comunicare mult mai bună și mai rapidă între medicii spitalului și, implicit, un act medical mai eficient, la standarde mult mai ridicate. Situația este asemănătoare peste tot în țară, iar după doi ani de pandemie, în care fie s-au temut să vină la spital, fie au fost nevoiți să-și amâne anumite tratamente din cauza condițiilor pandemice, oamenii vin la spital mult mai tarați, cu afecțiuni mult mai grave. Și chiar dacă a trecut pandemia, abia acum vin urmările ei, iar noi trebuie să avem posibilitatea să-i ajutăm”.

Proiectul reprezintă una dintre cele mai importante investiții din sistemul medical buzoian, iar spațiile medicale vor fi incomparabil mai generoase decât cele existente, astfel că se va asigura astfel o mai mare libertate de mișcare, eliminând aglomerația care se creează acum în spațiile de așteptare.

 

Declarându-se mulțumit de stadiul și ritmul de evoluție a lucrărilor, Petre Emanoil Neagu a menționat că „deși nu obişnuiesc să fac asta, vreau să mulţumesc şi constructorului, pentru că văd că lucrarea avansează într-un ritm bun şi chiar dacă termenul de finalizare este decembrie, anul viitor, constructorul spune că va termina mai repede lucrarea. Consiliul Judeţean are banii necesari pentru a putea finaliza această lucrare şi vreau să asigur constructorul de acest lucru”, a mai spus Neagu în cadrul vizitei pe şantierul din curtea SJU Buzău.

Prezent pe șantier, constructorul a promis că noua Unitate de Primire Urgențe ar putea fi finalizată cu aproximativ un an mai devreme decât s-a prevăzut în proiect. Adică, recepția lucrărilor ar putea avea loc, în loc de decembrie 2023, în decembrie anul acesta sau cel mai târziu în primăvara anului viitor.

 

Victor Vasilescu, antreprenorul care realizează construcția, a declarat că deși se lucrează de doar două luni, lucrările sunt într-un stadiu avansat, iar ritmul alert în care se lucrează este justificat de faptul că prețurile materialelor de construcție „se schimbă de la o zi la alta”, ceea ce face ca și valoarea proiectului să crească și să depășească suma stabilită în urma licitației, menționând că a acumulat deja pierderi de câteva sute de mii de lei.

Noi intenționăm să terminăm cât mai rapid, din cauza prețurilor crescătoare. Am demarat în forță, astfel încât cheltuielile să fie cât mai mici și să nu avem pierderi mari. Dacă Consiliul Județean ține pasul cu cheltuielile noastre, sperăm să terminăm chiar până în decembrie anul acesta. Pierderile trebuie să fie cât mai mici. Investiția este de 11 milioane fără TVA, dar sigur se dublează cu prețurile actuale”, a spus Victor Vasilescu.

 

Petre Emanoil Neagu admite că există creșteri ale prețurilor și că, în final, valoarea proiectelor aflate în derulare va fi mai mare decât cea stabilită în momentul licitației, dar speră să nu se ajungă la blocaje și a dat asigurări că va face tot posibilul ca lucrările să fie finalizate, iar „Buzăul să aibă o Unitate de Primiri Urgențe în care personalul medical să poată lucra astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai bune îngrijiri și să primească cele mai bune servicii medicale”.

Valoarea totală a investiției se ridică 25.098,043.98 lei, iar suma a fost deja majorată, în februarie, când s-a  dat ordinul de începere al lucrărilor, cu 39% față de suma trecută în studiul de fezabilitate, efectuat în 2017. Diferența de costuri a fost motivată de dotările de care va beneficia noua clădire, care se construiește în regim de înălțime S+P (subsol și parter), în zona parcării existente în curtea spitalului,  care se va trasnfera în subsolul noii construcții. Tot la subsol vor fi vestiarele personalului medical și spațiile de depozitare, iar parterul va fi destinat exclusiv activității medicale.

 

Referitor la investițiile în sistemul medical, Petre Emanoil Neagu a afirmat că deși „cu toții ne dorim un nou Spital Județean de Urgență, municipal sau regional, sau cum s-ar numi el, la nivelul anilor 2022, până se va materializa acest lucru noi trebuie să facem eforturi susținute pentru a îmbunătăți actul medical. Și mâine, dacă am începe demersurile pentru un nou spital, tot ar dura 4-5 ani construcția unui nou astfel de obiectiv. Și, da, să spunem că avem aceste spitale, dar problema crizei personalului medical se menține. Și dacă nu se schimbă legislația, vom avea spitale moderne, la standarde europene, dar nu va avea cine să lucreze în ele. Autoritățile din sistemul de sănătate trebuie să regândească legislația astfel încât medicii să fie atrași către sistemul public, altfel, degeaba ne zbatem noi să creăm cele mai bune condiții. Criza de specialiști se vede și la nivelul unor spitale mari, din centrele universitare, dar mai ales la spitalele din provincie, oricât de moderne și de dotate ar fi ele. Și aș da exemplul Spitalului Mioveni, care deși are cele mai înalte standarde, are criză de medici”, a punctat președintele Consiliului Județean Buzău, care consideră că legislația referitoare la funcționarea sistemului medical ar trebui modificată radical.

 

GALERIE FOTO

 


Adaugati un comentariu


 

*