Buzoienii cu afecțiuni dermatologice sunt tratați acum într-o clădire modernizată și dotată la standarde ridicate

20 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Compartimentul Dermato-Venerologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău a  beneficiat de un amplu proces de consolidare, modernizare și dotare, din fonduri structurale și de la Consiliul Județean.

 

Două fete și un băiat. O echipă de medici tineri, frumoși, foarte bine pregătiți profesional și empatici. Așa se poate descrie, pe scurt, echipa de profesioniști a Compartimentului Dermato-Venerologie (DV) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, recent consolidată, reabilitată și modernizată, cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, dar și cu contribuția Consiliului Județean Buzău.

Este un nou proiect important pentru buzoieni și pentru Spitalul Județean s-a realizat cu fonduri europene. Compartimentul Dermato-Venerologie a fost reabilitat termic și energetic, iar Consiliul Județean Buzău a avut o contribuție importantă. Îmi doresc ca  pacienții și personalul medical să beneficieze de o secție modernă, cu condiții optime hoteliere și de tratament”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, cu prilejul recepției lucrărilor de modernizare și dotare a unității medicale, una dintre construcțiile pavilionare din curtea secției exterioare a Spitalului Județean de Urgență Buzău de pe strada Plevnei, cunoscută ca „Spitalul Gârlași”.

 

Clădirea în care funcționează Compartimentul DV al SJU Buzău a fost cândva Compartiment Pediatrie al Secției de Boli Infecțioase a celei mai mari unități sanitare cu paturi din județul Buzău, dar din 2011, când vechea clădire în care a funcționat anterior, a fost preluată de Consiliul Județean și transformată în Centrul de recuperare a copiilor cu boli din spectrul autist „Dumbrava  Minunată”, a devenit locul în care pot fi tratați buzoienii cu afecțiuni dermatologice și venerologice.

După zeci de ani în care a fost „cenuțăreasa” sistemului medical buzoian, Compartimentul DV al Spitalului Județean este acum așa cum ar trebui să fie orice unitate medicală, la ora actuală. Ne bucurăm că locația Compartimentului Dermato-Venerolgie a fost reabilitată şi dotată conform cerinţelor actuale. Din câte am înţeles de la colegii mei, clădirea era foarte veche şi nu era conformă cu standardele actuale. Acum, pot spune că pacienţii au toate condiţiile necesare de tratament, iar actul medical se desfăşoară în cele mai bune condiţii. Pacienţii care se prezintă la noi vin cu diferite afecţiuni, cei mai mulţi dintre aceştia prezintă insuficienţă venoasă cronică, angioedem, dermatită de contact dar sunt şi pacienți care vin pentru eletrocuterizarea leziunilor de etiologie virală”, a precizat dr. Merve Oruç, șefa compartimentului DV, cel mai nou membru al echipei.

 

Claudiu Damian, Merve Oruc

Compartimentul Dermato-Venerologie dispune de zece paturi şi oferă servicii medicale în regim de internare de zi și consult ambulatoriu pentru pacienţii care se confruntă cu diferite afecţiuni dermatologice. În cadrul Compartimentului Dermato-Venerologie sunt trei medici care oferă consultaţii, investigaţii şi tratament pacienţilor care solicită servicii medicale de specialitate.

Managerul S.J.U. Buzău, Claudiu Damian spune că a fost adus la un standard înalt de calitate, prin care ne-am dorit să asigurăm un plus de confort pacienților și un mediu propice personalului medical. Această investiție completează seria lucrărilor de eficientizare energetică finalizate de Consiliul Județean Buzău, iar beneficiile vor fi vizibile pe termen lung, atât din punct de vedere al impactului asupra mediului înconjurător, dar mai ales asupra costurilor, care vor fi mult reduse”.

 

Merve Oruc, Stefania Manolescu

Directorul medical al S.J.U. Buzău, dr. Ştefania Manolescu, care la rându său este un medic foarte tânăr și care își dorește mari schimbări în bine în sistemul medical public, subliniază căerau necesare lucrări la Compartimentul Dermato-Venerologie, având în vedere gradul de uzură al vechii clădiri. Calitatea actului medical este foarte importantă, iar pacienţii trebuie să beneficieze de cele mai bune condiţii și medicii să îşi desfăşoare actul medical în condiţii optime, să poată aplica în parctică ceea ce au învățat și învață permanent, pentru că medicina evoluează și trebuie să fim permanent la curent cu noutățile, fiecare în specialitatea pe care și-a ales-o”.

Dr Manolescu a mulțumit la rândul său Consiliului Judeţean Buzău, care „a fost alături de noi şi în realizarea acestui proiect, atât de necesar pacienţilor.

 

Investiția a inclus lucrări de consolidare care au condus la reducerea riscului seismic, lucrări de reabilitare termică a clădirii, prin montarea unui termosistem cu vată minerală, lucrări de recompartimentare, reabilitare a scării interioare şi extinderea acesteia, înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea instalaţiilor sanitare, termice şi electrice, refacerea finisajelor interioare, montarea a 8 panouri solare pentru producerea apei calde menajere, montarea a 18 panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, executarea unei rampe şi a unui grup sanitar pentru  persoanele cu dizabilităţi. Valoare totală a investiţiei a fost de 2.030.136,64 lei.

Când m-am angajat eu la Spitalul Județean de Urgență Buzău, clădirea Compartimentului Dermato-Venerologie nu corespundea cerinţelor actuale. Mă bucur că s-a reuşit reabilitarea şi modernizarea acesteia. Calitatea actului medical este foarte importantă pentru pacienţi, iar condiţiile de lucru sunt acum la cele mai înalte standarde”, a apreciat dr. Andi-Cristian Rizoiu, cel mai „vechi” membru al echipei medicale.

 

Dr Merve Oruc

Dr. Merve Oruç a prezentat și două cazuri recente care i-au atras atenția, pentru a diferenția posibilitățile de care dispun acum secția și personalul medical, față de perioada anterioară modernizării și dotării. Primul caz a fost cel al unui pacient „în vârstă de 50 de ani, cu multiple comorbidităţi, care s-a prezentat în secţia UPU-SMURD, în luna octombrie a anului trecut. Am fost solicitată de către şeful secţiei, în vederea efectuării unui consult, iar în urma investigaţiilor efectuate s-a decis internarea acestuia la secţia Chirurgie Plastică, cu diagnosticul de necroliză toxică epidermică. Compartimentul DV funcționa la acel moment în clădirea Spitalului Județean de Urgență Buzău, sediul nostru afându-se în proces de reabilitare. Pe parcursul internării, pacientul a primit consult multidisciplinar și a fost evaluat de medici O.R.L, Oftalmologie, Cardiologie, Gastroenterologie, Chirurgie Plastică, Dermato-Venerologie, Alergologie. După trei săptămâni de tratament şi îngrijiri medicale, pacientul a început să se vindece, iar după o lună de spitalizare, a fost externat vindecat”, a povestit șefa secției DV.

 

Un caz mai recent relatat de dr. Merve Oruç, pe care l-a tratat în noua locație, este al unei paciente în vârstă de 60 de ani, cu afecţiuni cardiologice majore, care s-a prezentat la secţia UPU-SMURD în luna martie, anul acesta. „Am fost solicitată, în vederea acordării unui consult acestei paciente. După evaluarea clinică am constatat că pacienta prezenta angioedem și leziuni eritemato-scuamo-crustoase, cu multiple fisuri sângerânde. Pacienta a fost investigată multidisciplinar, beneficiind de consultul specialiștilor în Cardiologie, Medicină Internă, Dermato-Venerologie, Chirurgie Plastică, iar după finalizarea investigaţiilor clinice, paraclinice și de laborator s-a decis să rămână internată în Compartimentul Dermato-Venerologie, pentru tratament şi îngrijiri medicale de specialitate. Pacienta a stat internată în spital 5 zile şi, după doar 2 zile de tratament, manifestările cutanate s-au remis, ulterior fiind externată vindecată, a explicat medicul dermatolog.

 

Dr Adina Pavel

Dr. Adina Pavel, care s-a declarat foarte încântată că acum, Compartimentul DV funcționează într-o clădire  modernă, în conformitate cu standardele actuale,  în care pacienţii beneficiază atât de un grad sporit de confort cât şi de servicii medicale de calitate, a amintit despre un caz recent pe care l-a rezolvat cu succes.

Este vorba despre un pacient în vârsta de 22 de ani, diagnosticat cu o dermatită, de fapt un sindrom cutanat pruriginos, cu evoluție în puseuri, caracterizat prin succesiune de eritem, veziculaţie, zemuire, crustificare, descuamare și în forma cronică, lichenificare. Pacientul a fost evaluat clinic și investigat, după care i s-a administrat tratament cu antihistaminice po, corticosteroizi iv și topic: toaletate, emoliere și dermatocorticoid. Din fericire, pentru că s-a prezentat la noi într-ofază incipientă a bolii, pacientul a prezentat o evoluție favorabilă imediat după primirea tratamentului”.

 

Dr Andi Cristian Rizoiu

Despre cât de aglomerat este Compartimentul Dermato-Venerologie şi cu ce afecţiuni se prezintă pacientii a vorbit medicul Andi-Cristian Rizoiu, cel care are cea mai lungă experiență în domeniu, dar și în Compartimentul DV din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău În acest moment, pacienţii care se prezintă la Compartimentul Dermato-Venerologie au patologii diverse. Cea mai frecventă este insuficienţa venoasă cronică, afecţiune care s-a agravat pe parcursul pandemiei, din cauza prezentării tardive la medicul specialist. Sunt nelipsite cazurile de scabie şi sifilis, iar odată cu venirea anotimpului călduros, ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri de afecţiuni micotice, ca urmare a frecventării bazinelor cu apă, dar şi cu o creştere a incidenţei cancerelor de piele, ca urmare a expunerii excesive la soare, a explicat dr. Rizoiu.

 

Echipa DV Buzău 

Dr. Merve Oruç s-a născut în Turcia și a absolvit liceul la Cambridge, după care a venit cu familia în România și a urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. După Rezidenţiat, parcurs la Spitalul Clinic Colentina, și obținerea titlului de medic specialist, a venit la Spitalul Județean de Urgență Buzău, unde s-a angajat în anul 2021, iar de la 1 ianuarie 2022 a devenit medic coordonator al Compartimentului Dermato-Venerologie.

Dr. Adina Pavel, medic specialist în cadrul Compartimentului Dermato-Venerologie, s-a angajat la Spitalul Județean de Urgență Buzău în luna august 2021. Este din oraşul Brăila şi a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, iar rezidenţiatul l-a efectuat la Spitalul „Victor Babeş” București.

Dr. Andi-Cristian Rizoiu este medic primar, buzoian get-beget și absolvent al UMF „Carol Davila” din București. A urmat cursurile de specializare, în perioada Rezidențiatului, la Spitalul Colentina, iar în 2011, a venit la Spitalul Județean de Urgență Buzău, ca rezident, după care, din 2015, a obținut postul prin concurs, pe perioadă nedeterminată și a fost numit medic coordonator al Compartimentul Dermato-Venerologie. La 1 ianuarie 2022, a „predat ștafeta” colegei sale Merve Oruç.

 

Galerie FOTO

 


Adaugati un comentariu


 

*