Aproape 200 de buzoieni salvați prin Programul de Cardiologie Intervențională

3 februarie 2020 | 0 comentarii |

Unitatea medicală este inclusă într-un program de cercetare derulat de Academia de Științe Medicale, în cadrul căruia a fost pus în funcțiune în 2019 angiograful pe care spitalul îl deținea deja de 3 ani, fără a fi folosit.

 

Dr. Gabriel Nicolai și dr. Florin Matei

În mai puțin de o lună se împlinește un an de la demararea programului de cardiologie intervențională la nivelul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, în cadrul căruia pacienții cu afecțiuni cardiace pot fi investigați și tratați aici, fără a mai fie nevoie să fie transferați la București. Primul pas în această direcție a fost făcut încă din 2016, când spitalul a primit în dotare un angiograf digital multifuncțional,  în cadrul unui program de cercetare derulat la nivel național de Academia de Științe Medicale. Din păcate, aparatul nu a putut fi dat în folosință imediat, întrucât a mai fost nevoie de timp pentru stabilirea procedurilor de achiziție a consumabilelor.

Abia la finele lunii februarie a anului trecut, programul a început să funcționeze și la Buzău, după ce a fost închegată și o echipă medicală coordonată de medicul buzoian Florin Lucian Matei, specializat în cardiologie intervențională, care se angajase în 2014 la SJU Buzău, însă ulterior a fost nevoit să se transfere pentru că aici încă nu se puteau aplica astfel de proceduri. Medicul acceptat să revină la SJU Buzău câteva zile pe săptămână pentru a face astfel de intervenții, întrucât spitalul încă nu dispune de propriul cardiolog intervenționist, și astfel, programul a putut fi demarat în cursul anului trecut.

 

SJU Buzău a anunțat azi bilanțul activității pe anul trecut a Laboratorului de angiografie și cardiologie intervențională, în ceea ce privește intervențiile diagnostice și terapeutice realizate în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare acute.

Astfel, în 2019, la SJU Buzău a fost efectuate 163 de astfel de intervenții de către echipa coordonată de dr. Florin Lucian Matei, din care mai fac parte  dr. Gabriel Nicolai, medic specialist cardiolog care se află în pregătire pentru atestare de studii complementare în Cardiologie Intervențională și asistenți medicali Irina Tomescu Irina, Angelica Șuțu, Tanța Paraschiv și Florența Airinei.

Intervențiilor efectuate anul trecut, începând cu data de 27 februarie, li se mai adaugă alte 18 efectuate în luna ianuarie, astfel că medicii estimează că numărul total de coronarografii efectuate în primul an de derulare a programului, va depăși pragul de 200.

Dr. Florin Lucian Matei spune că, în contextul în care „afecțiunile cardiovasculare au cea mai mare incidență și constituie principala cauză de mortalitate atât în România, cât și la nivel mondial, numărul pacienților care au nevoie de astfel de intervenții se menține la un nivel ridicat”. Astfel, în zilele în care acesta face gărzi la SJU Buzău, media intervențiilor este de 3-4 pe zi, în funcție de complexitatea cazurilor.

 

Acesta a explicat că o coronarografie este o intervenție diagnostică efectuată pacienților cu afecțiuni cardiace, iar în funcție de rezultatul investigației se stabilește varianta terapeutică indicată pentru fiecare caz în parte. „În cazurile cele mai grave cum sunt cele de infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST cu debut de până la 12 ore sau cu criterii de gravitate persistente după primele 12 ore, se impune intervenție chirurgicală pentru revascularizare prin by-pass aorto-coronarian.  În cazul pacienților cu alte tipuri de sindrom coronarian acut, cum ar fi angina pectorală instabilă sau agravată, ori infarctul miocardic fără supradenivelare de segment ST, aceștia sunt  explorați invaziv în cadrul laboratorului nostru. În astfel de situații, coronarografia este urmată, în funcție de rezultatul investigației, fie de indicație de optimizare și continuare a tratamentului medicamentos, fie de angioplastie coronariană percutană, cu implantare de stent sau stenturi, Această intervenție se realizează preponderet în același timp procedural cu coronarografia, dar se face și etapizat, în mai multe intervenții, în funcție de numărul și de complexitatea leziunilor”, a precizat medicul Florin Lucian Matei.

Din totalul intervențiilor realizate până acum la Buzău, 60% au impus implantare de stenturi, 25% au necesitat intervenție chirurgicală și 15% s-au rezolvat cu tratament specific. În cazul pacienților care au necesitat intervenții chirurgicale, operațiile au avut loc în centre de la București, întrucât SJU Buzău nu dispune de secție de chirurgie cardiovasculară.

 

Claudiu Damian

În paralel, echipa medicală de la Buzău contribuie și la componenta de cercetare a programului Academiei de Științe Medicale, adăugând într-o bază de date informații referitoare la fiecare pacient investigat. Cea mai mare parte a costurilor investigațiilor și intervențiilor sunt decontate din fondurile puse la dispoziție de Academia de Științe Medicale în cadrul programului, însă o contribuție financiară vine și din partea SJU Buzău.

Dr. Florin Lucian Matei mai spune că programul se va finaliza în cursul lunii august a acestui an, termen până la care speră ca numărul pacienților investigați în 2020 să ajungă la circa 250. După încheierea programului, angiograful va rămâne în dotarea SJU Buzău, astfel că vor putea fi efectuate și în viitor astfel de investigații.

La rândul său, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, a declarat că „de când și-a început activitatea Compartimentul de Cardiologie Intervențională, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, adresabilitatea pacienților cu afecțiuni cardiovasculare acute a crescut, astfel că tot mai multe cazuri au fost rezolvate aici, la noi în spital, și acest lucru mă bucură foarte mult, pentru că pacienții nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la alte unități medicale. Doresc să mulțumesc echipei medicale din cadrul SJU Buzău, coordonată de dr. Matei Florin Lucian, pentru aceste rezultate deosebite pe care le-a avut pe parcursul anului 2019 și sper ca tot mai mulți buzoieni să poată fi salvați, în continuare”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*