Primul program academic pentru asistenți medicali români, cu recunoaștere internațională

3 februarie 2020 | 0 comentarii |

Cursurile vor fi disponibile din toamnă și vor fi organizate de Academia Europeană pentru Asistenți Medicali în colaborare cu Coventry University din Marea Britanie.

 

Fondată la inițiativa rețelei private  de sănătate Regina Maria și a grupului Educativa, Academia Europeană pentru Asistenți Medicali a anunțat ca va lansa, din toamna acestui an, primul program de studii universitare din România pentru asistenți medicali, la finalul cărora absolvenții vor obține o diplomă de la o universitate internațională. Este vorba de Convetry University, din Marea Britanie, cu care academia a încheiat un parteneriat în baza căruia va fi derulat  un program de licență de 3 ani, cu specializarea de asistent medical generalist, similar celui pe care îl urmează asistenții din Marea Britanie. Cursurile vor fi susținute în limba engleză, iar studenții admiși vor fi pregătiți și îndrumați de profesori de la Convetry University, universitate a cărei facultate de asistenți medicali și moașe este considerată a treia din Marea Britanie.

Fady Chreih, managerul rețelei Regina Maria, a declarat că în acest proiect se investesc peste două milioane de euro, pentru ca viitorii studenți să aibă posibilitatea de a beneficia de dotări moderne, acces la training și resurse care imită în cel mai înalt grad situațiile de viață reală, punând la dispoziția lor resursele materiale, umane și facilitățile necesare pentru o formare profesională de cea mai bună calitate. „Am găsit în Coventry University un partener excelent pentru a ne raporta la standardele cele mai înalte în ceea ce privește sistemul de învățare, iar împreună ne dorim să punem această meserie într-un loc în care să îi fie într-adevăr recunoscută importanța și valoarea”, a mai adăugat acesta.

 

Programul va fi demarat în luna septembrie 2020, iar modelul educațional presupune ca 75% din procesul de pregătire să se aibă loc în practică, conform standardelor Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, oferind astfel studenților educație modernă, la standarde internaționale. La finalul studiilor, după obținerea diplomei eliberate de universitatea britanică, absolvenții vor putea lucra în cadrul rețelei Regina Maria sau oriunde altundeva în sistemul de stat sau privat atât în Romania, cât și în străinătate.

Prof. Lisa Bayliss-Pratt, de la Coventry University, a declarat că „suntem bucuroși să colaborăm cu rețeaua de sănătate Regina Maria și grupul Educativa,  pentru proiectul comun al Academiei Europene pentru Asistenți Medicali. La Coventry University le insuflăm studenților pasiunea pentru îngrijirea pacienților și a familiilor lor, ca parte a unui sistem care promovează atât sănătatea, cât și starea lor de bine. De asemenea, promovăm învățarea prin experimentare și simulare, pentru a aduce realitatea cât mai aproape de studenți, principii pe care le vom replica și în noua academie”.

 

Programul se va derula în contextul în care anul 2020 a fost declarat de Organizația Mondială a Sănătății, „Anul asistentei medicale și al moașei”, iar inițiatorilor li s-a alăturat și Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR). Înainte de începerea cursurilor, va fi derulată și o campanie națională de comunicare, cu activități în 263 de licee, cu scopul de a atrage cât mai mulți tineri să aleagă această carieră.

Referindu-se la această colaborare, Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR, a declarat că „suntem bucuroși să ne alăturam unui demers care urmărește să atragă o categorie nouă de tineri pentru a urma cariera de asistenți medicali, recunoscând astfel valoarea și importanța pe care această profesie o are în România și oriunde în lume. Susținem orice inițiativă care urmărește creșterea calității îngrijirilor de sănătate prin investiția în programe de formare profesională la standarde înalte”, exprimându-și convingerea că în acest fel, universitățile românești din domeniul medical, dar mai ales școlile sanitare postliceale vor fi nevoite să-și readapteze modul de pregătire, astfel încât să nu mai vedem, la concursurile de angajare, absolvenți care nu reușesc să obțină măcar punctajul minim de promovare, iar în unitățile medicale să vedem un alt comportament față de pacient.

 

(Sursă foto: Academia Europeană a Asistenților Medicali/Facebook)

 


Adaugati un comentariu


 

*