Mulțumesc, doctore! Maternitatea Buzău, adusă în secolul XXI de tânărul medic Nicolae Rusu

30 decembrie 2019 | 0 comentarii |

O histerectomie totală și una parțială realizate laparoscopic cu succes la paciente cu antecedente chirurgicale confirmă intrarea în „normalitate” a activității unității medicale.

 

Dr. Nicolae Rusu

Când tinerețea face casă bună cu învățătura, ambiția, implicarea și pregătirea medicală continuă, când ești încurajat și susținut, iar condițiile și dotările medicale permit aplicarea cunoștințelor profesionale pe care le-ai dobândit, se poate face medicină performantă și într-un spital de provincie. O dovedesc rezultatele obținute de tânărul medic buzoian Nicolae Rusu care, în numai o jumătate de an, de când a venit la Maternitatea Buzău, a reușit să se facă apreciat și iubit de paciente pentru felul în care a știut să le trateze, să le supravegheze și să le consilieze în momentele delicate prin care au trecut, fie că a fost vorba de aducerea pe lume a unui bebeluș, fie de aplicarea tratamentului medicamentos ori chirurgical în diferite patologii.

La scurt timp după venirea în Maternitatea Buzău, tânărul medic a scos „din cutie” laparoscopul pe care unitatea medicală îl avea în dotare dar nu era folosit și „l-a pus la treabă”. A considerat că „era păcat să nu valorificăm aparatura din dotare, în contextul în care chirurgia laparoscopică este o tehnică minim invazivă care se folosește frecvent în zilele noastre, pentru că are numeroase beneficii pentru pacienta cu patologii ginecologice” – spunea dr. Nicolae Rusu în luna august, când a dat „startul” laparoscopiei la Maternitatea Buzău. Iar timpul a demonstrat că, într-adevăr, se poate face performanță dacă există competență, voință și dedicare.

 

Dr. Rusu și pacienta Cristina Șoigan

După ce a făcut laparoscopii în cazuri pe care le-a considerat nu foarte complicate, tănărul medic a „îndrăznit” să facă mai mult. Și-a asumat intervenția laparoscopică și în cazuri mai complexe, uneori dificil de abordat chiar și prin chirurgia clasică. Unul dintre aceste cazuri ne-a fost relatat chiar de pacienta tratată de dr. Rusu, care a vrut să-și manifeste în mod public recunoștința față de felul în care a fost tratată și ajutată să-și recapete sănătatea și viața normală, într-un moment de cumpănă.

Vreau să se știe că și la Maternitatea Buzău se face performanță, că există medici care sunt capabili să facă minuni. Dincolo de condițiile hoteliere și de dotările de ultimă generație de care dispune această unitate medicală, trebuie subliniat profesionalismul de care tot mai mulți medici dau dovadă și suflul nou pe care l-au adus doctorii tineri aici. Pot să confirm că nu este nicio diferență de abordare între un spital privat cu pretenții și felul în care am fost tratată de medicul Nicolae Rusu. Ba da, există una, intervenția de aici nu m-a costat nimic… Eram într-o situație critică, mă gândeam să merg la București, dar am aflat despre domnul doctor de la o prietenă, care mi-a recomandat să citesc un articol din Sănătatea Buzoiană și așa am decis să apelez la dumnealui. Din prima clipă mi-a inspirat încredere și s-a dovedit că nu m-am înșelat”, povestește Elena Cristina Șoigan, în exclusivitate pentru Sănătatea Buzoiană. După histerectomia totală la care a fost supusă, acesta spune că se simte „mai tonică și mai încrezătoare ca niciodată”.

 

Dr. Rusu, în cabinetul de consultații

Doctorul Nicolae Rusu a explicat că pacienta, în vârstă de doar 45 de ani, s-a prezentat la Maternitate cu metroragie (sângerare anormală) și a solicitat examinare de specialitate.  „Avea deja rezultatul histopatologic după o biopsie de endometru de hiperplazie endometrială complexă cu atipii (celule hipercromatice, cu creșterea raportului nucleu/celulă). Ecografic s-au decelat chisturi ovariene bilaterale. S-au explicat metodele de tratament. Împreună cu pacienta am decis ca metoda de tratament să fie histerectomia totală cu anexectomie bilaterală. Pentru că în antecedente avea două cezariene și o altă intervenție chirurgicală făcută în I.C. Fundeni pentru litiază vezicală operată clasic, m-am gândit că abordarea laparoscopică ar putea fi mult mai puțin traumatizantă și i-am propus pacientei acest mod de abordare. A acceptat imediat, a fost internată și i s-au făcut investigațiile necesare, iar a doua zi a fost operată. Totul a decurs bine, iar în ziua următoare, pacienta a fost externată cu indicație de revenire la control, peste șase săptămâni”, explică medicul, care subliniază că meritul este al întregii echipe cu care a colaborat la acest caz, chirurgia fiind „o muncă de echipă”, în care „toată lumea și-a făcut datoria cu responsabilitate, de la chirurgi și anesteziști, la asistente medicale și infirmiere”.

 

Cristina Șoigan este o persoană tonică, vivace, mereu cu zâmbetul pe buze, dar spune că în același timp estefoarte exigentă” cu ea și cu cei cu care vine în contact. Scăpată de grijă, după operație, povestește că, fiind de profesie asistentă medicală, dar având șiexperiența intervenților chirurgicale anterioare la care a fost nevoită să apeleze, știa „care pot fi consecințele diagnosticului pe care-l aveam, așa că nu-mi puteam permite niciun risc, iar alegerea medicului și spitalului erau foarte importante. Pot spune însă că sunt norocoasă când vine vorba de medicii pe care viața mi i-a scos în cale. Două dintre intervențiile chirurgicale pe care le-am avut au fost operații cezariene, pe care le-am făcut tot la Buzău, iar datorită dr. Gheorghiu și dr. Oprea am acum doi copii sănătoși și frumoși. La 30 de ani, însă, am ajuns la spitalul Fundeni, cu un diagnostic complicat. Și atunci am avut noroc, am fost operată de echipa domnului profesor dr. Sinescu și, după 7 săptămâni, am plecat acasă sănătoasă. Acum, când l-am văzut pe dr. Rusu lângă mine, am fost sigură că totul va fi bine și chiar așa s-a întâmplat. M-am trezit foarte repede după intervenție, eram la reanimare, conștientă, iar după alte câteva ore m-am dat jos din pat. Am fost apoi externată și, așa cum se vede, mă simt foarte bine, sunt fericită că există astfel de oameni, de aceea spun cum mâna pe inimă, MULȚUMESC, DOCTORE!”

 

Managerul Claudiu Damian împreună cu dr. Claudiu Șerbănoiu și dr. Laura Maricuta

Șeful Secției OG I, medicul Claudiu Șerbănoiu, care la rândul său are competență în laparoscopie, a rezolvat paciente diagnosticate cu hidrosalpinx, chist dermoid. La ultima pacientă, având uter polifibromatos cu metroragie (sângerare anormală) s-a practicat histerectomie subtotală, cu conservarea anexelor, laparoscopic. Spune însă că „meritul  pentru abordarea laparoscopică este al lui Nic (dr. Rusu –n.r.). Cu entuziasmul tinereții și încăpățânarea de care a dat dovadă ne-a mobilizat și pe noi, a demonstrat că se pot face laparoscopii și la Maternitatea Buzău și a fost un început de bun augur. A pornit cu intervenții laparoscopice în cazuri mai simple, iar cu timpul am ajuns, iată, la histerectomie totală și subtotală. În luna august, la prima intervenție chirurgicală laparoscopică din maternitate, în echipă a fost cooptat și un coleg din secția Chirurgie generală, cu experiență în laparoscopii abdominale. Chirurgia minim invazivă este un mare câștig mai ales pentru paciente, care în urma unei astfel de intervenții se recuperează mult mai ușor, iar rezultatul estetic nu este deloc de neglijat (incizia  este de doar 1-2 centimetri)”.

Dr. Șerbănoiu menționează că și medicul ATI este extrem de important pentru reușită, pentru că nu toate pacientele cu comorbidități asociate și care necesită o durată mai mare a anesteziei pot fi eligibile pentru laparoscopie. Spune însă că este încântat că are în secție un coleg precum dr. Rusu și l-a susținut atât să se integreze în colectiv cât și în abordarea unor noi metode și tehnici prin care contribuie la creșterea calității actului medical în Maternitatea Buzău.

 

În ceea ce privește histerectomia totală sau subtotală, despre care există numeroase mituri potrivit cărora femeia își pierde feminitatea, dr. Nicolae Rusu spune că nu este deloc adevărat. „Histerectomia  totală este, într-adevăr, o intervenție complexă, care se practică în anumite patologii ale uterului, colului, anexelor și presupune îndepărtarea acestuia și a colului uterin, în timp ce histerectomia subtotală presupune menținerea colului uterin și extragerea doar a corpului uterin. Ambele sunt realizate  în scopul de a preveni evoluția unei patalogii. Histerectomia se poate realiza clasic, vaginal, laparoscopic sau robotic, în funcție de eligibilitatea pacientei și de dotările unității medicale. În toate situațiile femeia va continua să aibă o viață socială, familială și profesională normală, consecințele fiziologice fiind minore. Recuperarea completă durează de la patru până la opt săptămâni. Pacienta îşi poate relua o parte din activităţile obişnuite și chiar activitatea profesională chiar din prima săptămână, dacă aceasta nu este foarte solicitantă din punct de vedere fizic. La aproximativ 6 săptămâni după histerectomie se poate relua și activitatea sexuală”, explică medicul OG Nicolae Rusu, liniștind femeile care mai cred că după o astfel de intervenție nu se mai pot simți complete.

 

Medici și asistente OG I

Conducerea unității medicale spune că prin aceste două intervenții, medicii Maternității Buzău au demonstrat că „se poate”. „S-a realizat prima histerectomie totală cu anexectomie bilaterală, laparoscopic. Pacienta, în vârstă de 45 de ani, a avut o patologie a uterului cât și a ovarelor. Această operație a fost efectuată de către medicul specialist în obstetrică și ginecologie Nicolae Rusu, împreună cu șeful secției OG I, dr. Claudiu Șerbănoiu și medicul ATI Laura Măricuță. Tot în luna decembrie, medicul Claudiu Șerbănoiu a efectuat laparoscopic o histerectomie subtotală cu conservarea anexelor, la o pacientă în vârstă de 39 de ani, cu patologie uterină, cu ajutorul dr. Nicolae Rusu, iar dr. Adrian Necula a asigurat anestezia. Ambele operații laparoscopice au fost efectuate cu succes, fără incidente intraoperatorii sau complicații postoperatorii. Ne bucurăm că astfel de reușite medicale se întâmplă la Maternitatea Buzău, fiind o premieră pentru județul nostru”, precizează managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian, care spune că activitatea medicală din Buzău intră în normalitate, iar medicii tineri se pot afirma și pot demonstra că se poate pune bază pe ei, așa că speră ca la următoarele concursuri, cât mai mulți medici tineri să-și dorească să intre în echipa specialiștilor de la SJU Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*