Specialiști de pe patru continente, la Cursul European de Neuroreabilitare de la Neptun

2 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Nume de referință ale neurologiei mondiale se reunesc la cea cea de-a 12-a ediție a Cursului European de Neuroreabilitare, unul dintre cele mai importante evenimente științifice internaționale din domeniul Neurologiei, care în acest an  este dedicat și memoriei  prof. dr. Ovidiu Băjenaru.

 

Peste 800 de medici neurologi, de pe patru continente, s-au reunit la cea de-a 12-a ediție a Cursului European de Neuroreabilitare, care are loc la Eforie Nord, în zilele de 2 și 3 septembrie, pentru a dezbate și evidenția punctul de vedere actual al neuroreabilitarii și a identifica potențialele direcții privind viitorul științific și educațional, dar și de optimizare a tratamentului și recuperării pacienților care au suferit un Accident Vascular Cerebral

Evenimentul are loc în format hibrid și beneficiază de prezența unora dintre cei mai reputați specialiști internaționali în domeniu, precum Prof. Dr. Dafin Mureșanu – Președinte al Federației Europene a Societăților de Neuro-Reabilitare (EFNR), co-chairman al evenimentului împreună cu Prof. Dr. Volker Hömberg Președinte ales al Federației Mondiale pentru Neuroreabilitare (WFNR), dar și Prof. Dr. Natan Bornstein – membru al boardului Organizației Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral (WSO), Prof. dr. Heinrich Binder – fost preşedinte al Federaţiei Europene pentru Neuroreabilitare, Johannes C. Vester, expert consultant în biometrie şi cercetare clinică, Prof. dr. Nicole von Steinbüchel – Director al Departamentului de Psihologie Medicală și Sociologie Medicală, Universitatea Georg August din Goettingen, Prof. dr. Nam-Jong Paik – Președinte al Departamentului de Medicină de Reabilitare, Colegiul de Medicină al Universității Naționale din Seul și președinte și CEO al Societății Coreene pentru NeuroReabilitare etc.

 

Inițiator și coordonator al manifestării științifice, prof. dr. Dafin Mureșanu spune că evenimentul aduce „un plus considerabil” neurologiei globale în general și neuroreabilitării în special, prin numărul mare de participanți atrași de valoarea lucrărilor prezentate de către unii dintre cei mai renumiți profesori neurologi ai lumii.

După o lungă perioadă de așteptare, generată de pandemia COVID-19, interacțiunea umană începe să prindă contur și în sfera acțiunilor noastre științifico-medicale din domeniul neurologiei reușind, prin această a dousprezecea ediție a Cursului European de Neuroreabilitare, să reunim peste 100 de medici neurologi români și străini, iar alți 700 de medici rezidenți și specialiști s-au putut interconecta la acest eveniment științific prin platforma online a European Teaching Course on Neurorehabilitation. În fiecare an, ne îndreptăm către un public interesat acest domeniu interesant și în continuă expansiune al neuroreabilitarii (medici, asistente, terapeuți, oameni de știință de bază etc.)”, a declarat dr. Dafin Mureșanu.

Astfel, „Cursul European de Neuroreabilitare” va da continuitate programelor științifice medicale al căror concept și dezvoltare se derulează sub egida Fundației Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), Institutul de Cercetare RoNeuro din Cluj-Napoca și Academia de Ştiinţe Medicale din România, precum şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR). 

 

Dr Ovidiu Bajenaru

Lucrările științifice prezentate de reputați profesori și cercetători științifici neurologi din USA, India, Brazilia, Nigeria, Coreea de Sud, UK, Germania, Austria , Israel, Italia, Elveția, Olanda, Rusia, Ucraina, Belarus, Uzbekistan, Kazahstan și România au abordat tematici de larg inters, precum: Recuperarea proporțională post Accident Vascular Cerebral sau COVID lung”, „Conceptul de rezervă neurobiologică și impactul acesteia în procesul de recuperare după AVC”,  „Instrumente de reabilitare într-o lume digitală și metavers” sau „Esența neuroreabilitării într-o interpretare filozofică, precum și prezentări ale unor cazuri clinice extrem de complexe.

Și pentru că la data de 3 septembrie se împlinesc doi ani de la decesul „prietenului, medicului și profesorului dedicat neurologiei și cercetării științifice medicale, Ovidiu Băjenaru, este profund moral și de datoria noastră a tuturor acelora care se străduiesc să ducă cât mai departe proiectele sale și opera sa științifică, să dedicăm și acest curs internațional memoriei unuia dintre cei mai valoroși neurologi români”, a subliniat profesorul Mureșanu.

 

Prof. dr. Dafin Mureșanu atrage atenția că pacienții cu AVC din România sunt afectați de lipsa centrelor de neurorecuperare, iar autoritățile, împreună cu specialiștii, caută să găsească soluții la acest neajuns. „Interesul central al cercetătorilor științifici, precum și cel al factorilor de decizie constă în necesitatea unei mai bune înțelegeri a impactului îngrijirii de reabilitare care diferă din punct de vedere al rezultatelor, de la un pacient la altul, în special în ceea ce privește utilizarea resurselor și costurilor, încercându-se în permanență găsirea unor soluții de eficientizare”, subliniază președintele EFNR.

Acesta subliniază însă că una dintre problemele cu care se confruntă pacienții care au suferit un Accident Vascular Cerebral este dată, la nivel național, de lipsa centrelor de recuperare neurologică, amintind că, potrivit studiului RES-Q al ESO (European Stroke Organisation), în 10 spitale din România au fost internate 1.052 de persoane care au suferit un AVC, iar dintre acestea, doar 5,4% au beneficiat de centre speciale de recuperare neurologică. Alți 3,2% dintre pacienți au fost plasați în aziluri de îngrijiri medicale, 3,6 % au fost redirecţionați către alte spitale, 14% au decedat, iar 73,8% au fost trimiși acasă, din cauza lipsei acute a centrelor de neurorecuperare.

 

Accidentul Vascular Cerebral este în mod fundamental o afecțiune cronică și implică o monitorizare riguroasă după evenimentul acut, impunându-se totodată un amplu program de reabilitare neurologică. „Procesul de recuperare neurologică este unul complex, iar finalizarea reabilitării formale, care în principiu durează 3-4 luni de la producerea unui AVC, nu ar trebui să însemne sfârșitul acestui demers terapeutic complex”, explică prof. dr. Dafin Mureșanu.

În mod ideal, serviciile de reabilitare sunt furnizate de o echipă multidisciplinară de asistență medicală cu pregătire în neurologie, aistență medicală de reabilitare, terapie ocupațională și terapie de limbaj. Aceste echipe sunt coordonate, în baza unor competențe aprobate și a unor protocoale medicale riguroase de către medici neurologi specializați în reabilitare, cărora li se adaugă lucrătorii sociali, psihologi, psihiatrii, consilieri, fizioterapeuți și asistenți medicali specializați în reabilitare. Supraviețuitorii unui AVC pot urma un astfel de program începând din perioada spitalizării, la domiciliu sau în centre speciale de recuperare.

 

* Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) a fost înființată în 2005 de către un grup internaţional de medici şi cercetători, la inițiativa Prof. dr. Dafin F. Mureşanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a Prof. dr. Ovidiu Băjenaru și a Prof. dr. Bogdan Popescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

SSNN este o organizaţie ştiinţifică dedicată cercetării fundamentale şi clinice, crearea unui forum de discuţii pentru a contribui la o mai bună înțelegere a proceselor neurobiologice endogene și dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice şi non-farmacologice în domeniul neuroprotecției şi neuroregenerării.

 


Adaugati un comentariu


 

*