Noi metode de tratament și recuperare a pacienților neurologici

6 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Peste 120 de nume de rezonanță ale neurologiei mondiale au prezentat celor peste 700 de participanți la cea de-a VII-a ediție a Congresului European de NeuroReabilitare care a avut loc la Lyon, Franța, ultimele noutăți în domeniu.

 

Prof Dafin Muresanu

Un adevărat maraton științific a avut loc la Lyon, Franța, în perioada 30 august – 2 septembrie, la una dintre cele mai importante manifestări științifice medicale internaționale ale anului, dedicate neuroreabilitării și proceselor adaptative cerebrale. Cea de-a VII-a ediție a Congresului Federației Europene de NeuroReabilitare (ECNR) a reunit peste 700 de neurologi (cercetători științifici, lectori, medici primari și medici specialiști) din 57 de țări de pe 5 continente: Africa, America, Asia, Australia și Europa.

Metode emergente de neuromodulare, inovaţii interdisciplinare pentru reintegrarea în comunitate, tratamente pentru COVID lung, noi scheme terapeutice sau algoritmi de prognostic care permit o selecţie mai largă şi mai eficientă a pacienţilor cu accident vascular cerebral cu potenţial maxim de recuperare au fost prezentate în cadrul manifestării științifice.

Evenimentul a adus în prim-plan contribuţiile semnificative pe care medicina românească le-a adus în ultimii ani domeniului neuroreabilitării, dezvoltat în mod special în ţara noastră de către prof. univ. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi unul dintre cei mai respectaţi experţi în neuroreabilitare pe plan internaţional”, precizează organizatorii, într-un comunicat remis presei.

 

Profesorul Dafin Mureșanu a prezentat și dezvoltat o serie de subiecte de interes științific în domeniul neuroreabilitării, principalele teme fiind axate pe conceptul de „rezervă neurobiologică” sau pe capacitatea creierului de a rezista la boli sau traume, în condițiile funcționării normale a acestuia, chiar și în fața unor provocări de ordin medical. Aducând în discuție noile abordări multidisciplinare pentru tratamentul afaziei post-AVC, specialistul român a prezentat importanța factorilor neurotrofici în combinație cu terapia logopedică, în baza celor mai noi studii clinice derulate în acest domeniu, precum și importanța utilizării unor medicamente care vizează microcirculația în patologii neurologice grave, precum accidentele vasculare cerebrale, una dintre principalele cauze de mortalitate și dizabilitate.

Putem spune că prin reprezentarea României la acest maraton științific internațional de către numeroși profesori, medici și pacienți, neurologia românească a mai făcut un pas important către standardele sistemelor de sănătate avansate atât din punct de vedere clinic, dar și din perspectiva cercetării științifice medicale, oportunitățile momentului din vasta plajă a neuroreabilitării putând fi de-acum exploatate mult mai mult și mai ușor de către neurologii români, ceea ce va conduce în viitor la implementarea unor măsuri de îngrijiri medicale mai bine definite de care vor beneficia pacienții noștri”, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu.

 

Prezent la congres, Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și membru în board-ul European Patients Forum (EPF), a subliniat importanța colaborării dintre medici și pacienți, dar și rolul foarte important al asociațiilor de pacienți în îmbunătățirea calității vieții acestora.

Noi, pacienții suntem conștienți de cât de importantă este neuroreabilitarea celor care au suferit un accident cerebral, un traumatism cranio-cerebral sau au o altă formă de boală neurodegenerativă. Vedem nevoia creșterii accesibilității acestor pacienți la echipe multidisciplinare care să creeze o abordare integrată în cel mai rapid interval posibil pentru a avea cât mai multe cazuri rezolvate cu succes -oameni reabilitați și reintegrați în societate – și nu pacienți cu dizabilități care cu siguranță resimt un impact dur asupra calității vietii lor, cât și în rândul familiilor lor. Importanța deschiderii și implicării asociațiilor de pacienți împreună cu societatea profesională de neurologie în crearea unor programe și circuite clare și accesibile pentru pacient este cheia succesului neuroreabilitării bolnavilor din România”, a arătat Radu Gănescu.

 

Colaborarea activă dintre asociațiile de pacienți și societățile profesionale la nivelul României se reflectă și la nivelul „Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare”, ecnr 2023demers privit de forurile europene prezente la congresul ECNR ca un pas important în lupta împotriva acestor afecțiuni care afectează un număr mare de români, astfel că al 7-lea Congres European de NeuroReabilitare nu a fost doar un eveniment academic, ci și o sursă de speranță și inspirație pentru toți cei prezenți, în ceea ce privește viitorul îngrijirii pacienților cu afecțiuni neurologice. La nivel global, aproximativ 17 milioane de accidente vasculare cerebrale se produc în fiecare an, iar 60% dintre acestea se înregistrează la persoane cu vârsta sub 70 de ani.

Congresul European de NeuroReabilitare 2023 a fost organizat sub patronajul Federației Europeane a Societăților de Neuroreabilitare (The European Federation of NeuroRehabilitation Societies – EFNR) și al Federației Mondiale a Societăților de Neuroreabilitare (The World Federation for NeuroRehabilitation – WFNR), în parteneriat cu Academia Multidisciplinară de Neurotraumatologie, Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității, Organizația Europeană a AVC și Organizația Mondială a Sănătății.

Programul ECNR 2023 a oferit participanților posibilitatea să interacționeze cu peste 120 de nume de rezonanță ale neurologiei mondiale, în cadrul a 13 workshopuri, 7 prelegeri plenare, 28 de simpozioane, 2 mese rotunde, 6 sesiuni de prezentare orală, 8 sesiuni ePoster.

 

*EFNR este o organizație științifică multidiciplinară internațională nonprofit, dedicată cercetării, educației, schimburilor intelectuale, activităților de advocacy și filantropice în domeniul medical al neuroreabilitării și al ariilor de expertiză conexe, cu sediul permanent la Viena. Are în componenţa sa membri din toate ţările Uniunii Europene, dar şi specialişti şi cercetători ştiinţifici în domeniul neurologiei din întreaga lume.

* WFNR este o organizație multidisciplinară, cu sediu în Marea Britanie și deschisă tuturor profesioniștilor din întreaga lume implicați în domeniul neuroreabilitării. WFNR numără în prezent peste 5.000 de membri în întreaga lume, 38 de grupuri de interes special și are afiliate 41 de Societăți Naționale de profil din diferite țări.

* Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), înființată în 2005 de un grup internaţional de medici şi cercetători, la inițiativa prof. dr. Dafin F. Mureşanu, de la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a prof. dr. Ovidiu Băjenaru și a prof. dr. Bogdan Popescu de la UMF „Carol Davila” din Bucureşti, este o organizaţie ştiinţifică dedicată cercetării fundamentale şi clinice, crearea unui forum de discuţii pentru a contribui la o mai bună înțelegere a proceselor neurobioligice endogene și dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice şi non-farmacologice în domeniul neuroprotecției şi neuroregenerării.

 

Credit foto: EFNR / Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*