Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral – „Împreună putem fi mai puternici decât un AVC!”

29 octombrie 2023 | 0 comentarii |

În contextul în care, anual, peste 60.000 de români suferă un AVC, Ministerul Sănătății anunță că schimbă radical abordarea tratamentului și recuperării pacienților cu AVC. 

 

În fiecare an, în ziua de 29 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral –  World Stroke Day, pentru a atrage atenția că riscul producerii unui AVC este mare, dar şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la gravitatea şi ratele ridicate ale accidentului vascular cerebral şi de a vorbi despre modalităţi prin care putem reduce povara AVC prin atenţionarea cu privire la factorii de risc şi semnele de accident vascular cerebral. Totodată, factorii de decizie la nivel global, regional şi naţional sunt îndemnați să susțină acțiuni esenţiale pentru prevenirea AVC, accesul la tratament şi sprijin pentru supravieţuitori şi îngrijitori.

Prin recunoaşterea primelor simptome, tratarea accidentului vascular ca urgenţă medicală şi acces la o unitate medicală specializată se poate rediuce semnificativ impactul unui AVC. Medicii atrag atenţia că, în multe cazuri, dacă nu se reacţionează în timp util, pacienţii cu AVC mor sau rămân cu invaliditate ori cu sechele majore.

 

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate în România, iar peste 60.000 de români suferă, anual, un accident vascular cerebral, transmite Ministerul Sănătăţii (MS), cu prilejul Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral. Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenţia asupra importanţei programelor de prevenţie, diagnostic, tratament acut şi reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical vieţile a zeci de mii de români în fiecare an. Anul acesta, Ministerul Sănătății a introdus un ATESTAT DE STUDII COMPLEMENTARE care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenționale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică)”, transmite MS. În același context, ministerul amintește că a fost lansat în transparenţă decizională actele normative pentru un nou program de Acțiuni prioritare prin care se va aloca finanţare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienţilor cu AVC în secţiile de Neurologie ale spitalelor.

 

Liliana Curea

În contextul Zilei Mondiale a AVC, Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral – ALIA organizează luni, 30 octombrie, la Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila” din București, conferința „Împreună putem fi mai puternici decât un AVC! Prevenim, Recunoaștem, Tratăm!”.

Prin această inițiativă, dorim să atragem din nou atenția asupra pericolului care îl reprezintă accidentul vascular cerebral ( AVC ). Cu ajutorul reprezentanților mass media, dorim să prezentăm publicului importanța eliminării factorilor de risc ce pot cauz a AVC. Este important ca fiecare dintre noi să înțeleagă care sunt semnele și simptomele unui AVC, astfel încât acestea să fie recunoscute pentru a se putea oferi o asistență rapidă și specializată pacienților. Totodată dorim să marcăm pașii făcuți în ultimul an în dezvoltarea accesului la tratament pentru pacientul cu AVC, atât în perioada acută, cât și în ceea ce privește recuperarea. Suntem convinși că Împreună putem fi mai puternici decât un AVC!”, transmite Liliana Curea, președinte ALIA și organizatorul evenimentului.

 

La Conferința dedicată pacienților cu AVC au fost invitați prof. univ. dr. Alexandru Rafila -Ministrul Sănătății; prof. univ. dr. Cristina Tiu -medic neurolog, președinte Societatea de Neurologie din România; prof. univ. dr. Bogdan Popescu – medic neurolog șeful Clinicii de Neurologie Spitalul Clinic Colentina, prorector Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București; prof. univ. dr. Gheorghe Iana -președinte Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România; dr. Bogdan Dorobăț -medic radiologie intervențională, Spitalul Universitar de Urgență București; dr. Răzvan Radu -medic neurolog, competență în neuroradiologie intervențională, Spitalul Universitar de Urgență București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președinte Colegiul Medicilor din Municipiul București și prof. univ. dr. Viorel Jinga – rector UMF „Carol Davila” din București.

Alături de medici vor fi prezenți la dezbateri pacienți cu AVC, precum Anca Duma 35 de ani sau Ovidiu Ionescu 41 de ani.

 

Accidentul vascular cerebral este o manifestare a întreruperii circulaţiei sângelui oxigenat de către artere, către creier, din cauza unui blocaj (accident ischemic), sau din cauza unei rupturi (accident hemoragic). Semnele și simptomele unui accident vascular cerebral variază de la o persoană la alta, dar de obicei încep brusc. Pe măsură ce diferite părți ale creierului controlează diferite părți ale corpului, simptomele vor depinde de partea creierului afectată și de amploarea leziunii.

Unul din semne poate consta în faptul că fața persoanei afectate este căzută pe o parte, făcând ca aceasta să nu poată zâmbi sau gura ori un ochi i se pot lăsa în jos. De asemenea, este posibil ca pacientul să nu poată ridica ambele și ține ridicate ambele brațe, din cauza slăbiciunii sau amorțelii unuia dintre ele. Vorbirea unei persoane cu AVC poate fi neclară sau confuză (sau pacientul nu poate vorbi deloc), în ciuda faptului că pare a fi conștientă; la fel, poate manifesta probleme de înțelegere a ceea ce îi spun persoanele din jur. În cazul în care avem sau observăm aceste simptome la cineva din jur trebuie solicitată ambulanța, la 112.

 

Ocazional, un accident vascular cerebral poate provoca și alte simptome, cum ar fi paralizie completă a unei părți a corpului, pierderea bruscă sau încețoșarea vederii, ameţeală, confuzie, probleme de echilibru și coordonare, dificultate la înghițire  (disfagie), o durere de cap bruscă și foarte severă, pierderea cunoștinței.

Simptomele unui atac ischemic tranzitoriu, cunoscut și sub denumirea de mini-accident vascular cerebral, sunt aceleași ca în cazul AVC, dar tind să dureze doar câteva minute până la câteva ore înainte de a dispărea complet. Deși simptomele se îmbunătățesc, un atac ischemic tranzitoriu nu ar trebui niciodată ignorat, deoarece este un semn de avertizare grav al unei probleme în alimentarea creierului cu sânge. Dacă se suspectează un atac ischemic tranzitoriu, persoana afectată va primi imediat aspirină, care ajută la prevenirea unui AVC, și se solicită ambulanța. Chiar dacă simptomele dispar până la sosirea ambulanței, este indicată o evaluare medicală într-un spital.

 

Alexandru Rafila

Prin noul program de neuroreabilitare inițiat de Ministerul Sănătății, pacienţii care în prezent nu beneficiază de iniţierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcţională, vor fi ajutaţi să-şi recâştige mobilitatea, îmbunătăţindu-şi astfel calitatea vieţii.

România are încă o incidență ridicată a pacienților care au suferit, la un moment dat, o formă de accident vascular cerebral. Supraviețuitorii trec prin momente cumplite, iar drumul către recuperare este unul dificil. Ministerul vine să ofere sprijin exact acestei categorii de pacienți, prin intermediul unei finanțări directe către spitale. Vorbim despre recuperare dar și despre prevenția afecțiunilor”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, care a subliniat că neuroreabilitarea se află printre prioritățile ministerului pe care îl conduce.

 

Ministerul Sănătăţii susţine că Strategia Naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare va mări accesul la prevenţie şi la tratament pentru pacienţii cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie şi neurologie ale MS, împreună cu experţi din cadrul societăţilor profesionale şi societăţilor internaţionale de profil au lucrat la această strategie, aflată în etapa de consultare publică. Activitățile de neurorabilitare vizează aspecte motorii, cognitive, emoționale și de comunicare, precum și prevenirea complicațiilor acute derulate în cadrul secțiilor de neurologie.

Anul acesta, ministrul Alexandru Rafila a semnat declaraţia Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC şi tratarea acestora în centre specializate (unităţi „stroke”).

 


Adaugati un comentariu


 

*