Covid-19 a mai răpus un titan al medicinii românești. Profesorul Ovidiu Băjenaru s-a stins pe patul de spital

4 septembrie 2020 | 0 comentarii |

„Părintele neurorologiei moderne din România” a câștigat zeci de mii de bătălii cu bolile neurologice, dar a pierdut lupta cu noul coronavirus și a plecat la cer, la numai 63 de ani.

 

Covid-19 a mai făcut o victimă în rândurile elitei medicinii românești. După dr. Benedek Istvan, cel care a realizat primul transplant medular la un pacient adult în România, noul coronavirus l-a răpus și pe cel cunoscut drept „părintele neurologiei moderne românești”, profesorul Ovidiu Alexandru Băjenaru, cel care în urmă cu 20 de ani înființa Societatea Română de Neurologie.

Au fost zece zile de luptă grea pe care medicul a dus-o împreună cu colegii săi, încercând să învingă noul virus. Din păcate, știința, efortul și bunăvoința s-au dovedit neputincipoase. La numai 63 de ani, medicul care a salvat viața a zeci de mii de bolnavi n-a mai putut fi salvat.

Profesorul Ovidiu Băjenaru a condus secţia de neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), unde a şi fost diagnosticat cu Covid-19 și a rămas internat după ce a fost diagnosticat cu Covid-19. După câteva zile în care starea i s-a agravat, a fost transferat la ATI la Matei Balș, unde a fost intubat, pentru că plămânii îi erau sever afectaţi. Eforturile colegilor săi s-au dovedit însă zadarnice. „A stat, de încăpățânat ce era, la universitar, până nu a mai putut să respire. Abia atunci a acceptat să mergă la Balș. Era prea târziu…” scrie medicul Gabriel Diaconu, unul dintre discipolii săi, pe contul său de Facebook.

 

Colegii de la Spitalul Universitar și de la UMF „Carol Davila”, spun că neurologia românească a pierdut un profesionist și un om de mare valoare. „Tuturor celor cunoscuți, dar mai ales nouă, personalului medical al SUUB și, în mod particular, colegilor din Clinica de Neurologie, ne este foarte dificil să vorbim la trecut despre omul, medicul și profesorul Ovidiu Alexandru Bajenaru. Cu imensă părere de rău, inevitabilul s-a întamplat și dl. profesor Ovidiu Băjenaru nu mai este printre noi, dar spiritul domniei sale va fi prezent în continuare prin urmașii lui profesionali. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” transmit colegii reputatului medic.

Tulburător este și mesajul semnat de rectorul și de președintele Senatului UMF „Carol Davila”, profesorii Viorel Jinga și Dragoș Vinereanu: „Profesorul Ovidiu Alexandru Băjenaru, membru corespondent al Academiei Române, Preşedinte de Onoare al Societăţii de Neurologie din România, Directorul Departamentului de Neuroştiinţe Clinice al Universităţii noastre şi Şeful Disciplinei de Neurologie din cadrul Spitalului Universitar din Bucureşti a fost creatorul unei şcoli moderne de neurologie, liderul neurologiei româneşti pentru mai bine de două decenii, căruia toţi neurologii din România îi datorează formarea. Personalitate marcantă a neurologiei la nivel internaţional, Profesorul Ovidiu Alexandru Băjenaru a fost un om luminat, a avut viziune, a creat, a muncit continuu, sacrificându-şi binele personal în folosul comunităţii academice şi al umanităţii. Cadrele didactice şi studenţii Universităţii noastre aduc, cu respect profund şi dragoste, un ultim omagiu Profesorului Băjenaru şi sunt alături de familia îndurerată”.

 

În calitate de discipol, dr. Gabriel Diaconu subliniază că deși titlurile academice ale profesorului său de neurologiesunt redundante”, pentru el rămâne „domnul profesor care mi-a deschis ochii în tot ce presupune arta de-a povesti, nu doar descrie, creierul, nervii ori organele de simț. Acel om care a îndrăznit să-mi dea o șansă, când eram doar un țânc, să merg și eu la cursul de tulburări ale Mișcării ținut de profesorul Tolosa. Omul care, când l-am rugat, mi-a scris o scrisoare de recomandare ca sa pot pleca din țară la studii. Același om care, când m-am întors rezident în clinica lui, m-a tratat drept și egal, și am putut avea opinii divergente dar totuși echilibrați unul și celălalt în ce înseamnă argumentație medicală. Un munte de cunoaștere a fost Ovidiu Băjenaru, și puțini vor mai fi vreodată ca el. Iar cât privește faptul că a luat infecția cu coronavirus, respectiv că a dezvoltat complicații, și corpul lui nu le-a putut surmonta, nu are nimic de a face cu ce am pierdut noi, poporul român, astăzi, un MEDIC. Cât privește eu… Mi-a mai plecat un mentor, printre puținii avuți în țara asta. Mă iertați, dar momentan nu mă simt #medicinromania.

 

Profesor doctor Ovidiu Alexandru Băjenaru a creat toate ghidurile de neurologie din România și a salvat viața a zeci de mii de bolnavi, iar acum 20 de ani a înființat Societatea Română de Neurologie.

A fost prodecan al Facultarii de Medicină a UMF „Carol Davila” din București până în 2004, iar în perioada 2008-2011 a fost șeful catedrei de Neurologie a aceleiași facultăți. În 2011 a devenit director al Departamentului de Neuroștiințe Clinice din cadrul UMF Davila, funcție în care a fost reales în 2015, până în 2020.

Era membru corespondent al Academiei Române, președinte de onoare al Societății Române de Neurologie și a publicat sute de articole științifice, fiind totodată autor sau coautor a multor cărți de specialitate.

În noiembrie anul trecut a fost decorat de preşedintele româniei, Kaus Iohannis, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. Diagnosticele lui erau extrem de precise, spun pacienţii disperaţi care ajungeau la el pentru o a doua opinie.

Doctorul Ovidiu Bajenaru avea doar 63 de ani și o experiență în domeniul medical de 34 de ani.

 


Adaugati un comentariu


 

*