Program de recuperare pentru vârstnicii care s-au vindecat de Covid-19

Aceștia se pot programa la Secția de Geriatrie a spitalului  C. I. Parhon din Iași, în baza unei trimiteri de la medicul de familie și a unui document care să ateste că au trecut prin boală.

 

Cel puţin unul din trei bolnavi de COVID-19 spitalizaţi rămâne cu diferite organe afectate pe termen lung, inclusiv cu probleme de ordin psihologic, relevă un studiu publicat luni, de revista Nature Medicine. Pe baza a nouă cercetări pe acest subiect efectuate în Europa, SUA şi China, sudiul concluzionează că epuizarea, dificultăţile respiratorii, anxietatea, depresia şi tulburările de stres post-traumatic sunt cele mai frecvente simptome ale pacienţilor post-COVID. „Date fiind milioanele de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în lume, povara pe termen lung asupra sănătăţii fizice, cognitive şi psihice este în faţa noastră. Fără îndoială că acum vedem doar vârful aisbergului”⁣, notează autorul principal al articolului, Kartik Sehgal, medic oncolog şi profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard.

Potrivit studiului, virusul SARS-CoV-2 atacă în principal plămânii persoanei infectate, dar uneori dificultăţile respiratorii persistă pe termen lung, iar virusul atacă şi alte organe, provocând complicaţii care merg de la inflamaţii cronice până la tulburări cardiovasculare. Conform unui studiu italian descris în această sinteză, 90% din cei 143 de bolnavi monitorizaţi după vindecare au acuzat cel puţin un simptom care a persistat la două luni de la externare, iar mai mult de jumătate au prezentat oboseală intensă (53,1%), respiraţie dificilă (43,4%), dureri articulare (27,3%) sau dureri toracice (21,7%).

 

Secția de Geriatrie a spitalului C. I. Parhon din Iași, care după declararea pandemiei a fost folosită ca secție tampon, în care au fost internați în primă fază pacienții suspecți de Covid-19, a revenit la parametri normali, pentru a acorda asistență medicală persoanelor de peste 60 de ani, printr-un program de recuperare post-Covid.

Dr. Ioana Dana Alexa șefa secției, spune că se încearcă astfel să se vină „în ajutorul pacientului vârstnic care a trecut prin boală şi care necesită, din cauza vârstei înaintate, o abordare concomitentă a bolilor şi a gradului de fragilitate, o recuperare activă a funcţiilor complete. Mulţi nu rămân doar cu sechele respiratorii, ci şi cu o evoluţie nedorită a celorlalte patologii -cardiovasculare, reumatismale, neurologice. Aceştia au nevoie de programe de recuperare complexă, prin reevaluarea schemelor terapeutice anterioare infecţiei. În general, ne adresăm tuturor vârstnicilor, dar acum în mod deosebit vrem să îi ajutăm pe cei care au avut infecţie cu SARS-Cov-2”.

 

Medicul ieșean a mai precizat că în program va fi implicat întreg colectivul clinicii, iar pacienții vor beneficia inclusiv de exerciții de recuperare respiratorie, care vor fi asigurate de un kinetoterapeut voluntar, ce a acceptat să se implice în acest program.

Pentru a putea beneficia de aceste servicii, pacienții trebuie să aibă cel puțin 60 de ani și să fi trecut cel puțin trei luni de când s-au vindecat de Covid-19. Includerea în program se face pe bază de programare în Ambulatoriul de Medicină Internă 2 – Geriatrie al unității medicale, în momentul prezentării la spital, iar pacienții trebuie să aibă asupra lor un bilet de trimitere de la medicul de familie, dovada faptului că au trecut prin boală, cardul de sănătate și documentul de identitate.

Totodată, pentru a evita riscurile răspândirii infecției, pacienții trebuie să prezinte fie dovada faptului că sunt vaccinați, fie un test Covid negativ, ținând cont de faptul că după 90 de zile, imunitatea naturală după boală este scăzută sau dispare definitiv.

 

Secția are disponibile 20 de paturi, iar șefa Secției de Geriatrie a explicat că durata internării și procedurile incluse în programul de recuperare vor varia de la caz la caz. În medie, se estimează că un astfel de pacient are nevoie de 10 zile pentru a parcurge programul de recuperare, însă, în funcție de gradul de afectare, această perioadă se poate prelungi. „În afara problemelor respiratorii am observat că avem pacienţi care suferă şi de anxietate şi atacuri de panică după boală. Nesiguranţa evoluţiei lui ca pacient în raport şi cu celelalte patologii pe care le are este foarte importantă. Dacă suferă de numeroase episoade de panică şi anxietate se modifică sever şi evoluţia altor patologii – cardiovasculare, neurologice, cognitive, deci suferă inclusiv o scădere a capacităţilor cognitive ca urmare a trecerii prin boală”, a mai explicat dr. Ioana Dana Alexa.

Vârstnicii reprezintă una dintre principalele categorii vulnerabile în cazul infectării cu SARS-CoV-2, iar trecerea prin boală le poate afecta serios starea de sănătate chiar și după vindecare, motiv pentru care medicii ieșeni au decis să le vină în ajutor prin acest program de recuperare.

 


Adaugati un comentariu


 

*