Prima tranșă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson, așteptată peste o lună

Nu s-a stabilit încă o strategie pentru administrarea acestora, însă ar putea fi folosite în special în centrele mobile, datorită faptului că nu necesită rapel. Nu este exclusă nici administrarea în cabinetele medicilor de familie, putând fi păstrate la frigider. 

 

În conferința săptămânală de presă pe tema vaccinării anti-Covid, coordonatorul campaniei naționale, medicul Valeriu Gheorghiță, a vorbit, între altele, despre cel mai recent vaccin aprobat pentru administrarea în țările Uniunii Europene. Este vorba de vaccinul Janssen, fabricat de laboratorul american Johnson & Johnson, în parteneriat cu compania farmaceutică Janssen Pharmaceuticals, ale cărui principale avantaje constau în faptul că se administrează într-o singură doză, iar flacoanele pot fi păstrate timp de trei luni într-un frigider obișnuit.

Comisia Europeană a comandat deja aproape 200 de milioane de doze, iar coordonatorul CNCAV a anunțat că în „a doua jumătate a lunii aprilie, ar trebui să primim probabil prima tranşă. Nu este una consistentă, probabil că vor fi câteva zeci de mii de doze. Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale față de categoria de persoane eligibile, ţinând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani şi care nu au contraindicaţii cunoscute”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Compania producătoare a anunțat că primele livrări de vaccinuri către statele din UE sunt programate la începutul lunii aprilie, iar pentru trimestrul al doilea, grupul estimează livrarea a 55 de milioane de doze. Ținând cont de faptul că României îi revin 4,3% din dozele de vaccin contractate de către Comisia Europeană, țara noastră ar putea primi în jur de 2,3 milioane de doze de vaccin Jannsen în perioada aprilie-iunie.

 

Având avantajul că se administrează într-o singură doză și nu necesită condiții speciale pentru depozitare, comitetul național de coordonare a vaccinării consideră că acest vaccin se pretează în special pentru centrele de vaccinare mobile, care se deplasează în zonele greu accesibile, unde accesul locuitorilor la centrele comunitare este îngreunat. În acest mod, va fi suficientă o singură deplasare a echipelor mobile în aceste zone, dat fiind faptul că vaccinul nu necesită rapel, dar nu este exclusă nici administrarea în cabinetele medicilor de familie. „Vom vedea care va fi strategia prin care vom putea folosi acest tip de vaccin, dar, într-adevăr, din punct de vedere practic, se pretează mai mult pentru centre mobile, pentru echipe mobile, pentru vaccinare în localităţile în care accesul la centrele de vaccinare este mai redus, dar asta nu înseamnă că nu va putea fi accesat şi de restul categoriilor de persoane”, a mai declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Șeful CNCAV a mai adăugat că, la acest moment, sunt constituite 96 de echipe mobile de vaccinare, care în perioada 8-12 martie au imunizat persoane din centrele rezidenţiale, persoane imobilizate, persoane din centre de dializă şi persoane fără adăpost. Echipele sunt constituite din 363 de medici şi asistenţi medicali care au efectuat în perioada amintită 263 de misiuni în teritoriu.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Referindu-se la subiectul cel mai „fierbinte”, legat de vaccinul de la AstraZeneca, dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că aproximativ 33.000 de persoane și-au anulat programările pentru imunizarea cu acest ser, dintr-un total de aproape 447.000 de programări. „ Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere, din peste 100.000 cât erau disponibile la sfârşitul acestui weekend. Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp, un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza I şi aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză”, a precizat medicul militar.

Acesta spune că decizia de a continua sau a stopa temporar vaccinarea cu serul de la AstraZeneca a fost una extrem de dificilă, explicând hotărârea de a continua vaccinarea prin faptul că „analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat 37 de evenimente trombo-embolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară. Ca nivel de frecvenţă, vorbim de aproape un caz la un milion la persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional, în condiţii bazale la populaţie nevaccinată, în care aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de un caz la o mie de persoane”.

 

Referindu-se la derularea în continuare a campaniei de vaccinare și la faptul că luni a fost demarată etapa a treia, Gheorghiță a anunțat că, de săptămâna viitoare, începând cu data de 23 martie, vor fi deschise 165 de cabinete noi de vaccinare la nivel naţional, dintre care 54 în Capitală. „Din data de 23 martie, vom deschide 165 de cabinete noi de vaccinare la nivel naţional. Ele vor fi alocate cu prioritate către judeţele şi localităţile cu incidenţă cumulată mare a cazurilor. Vă dau exemplu, pentru Bucureşti vor fi deschise suplimentar 54 de noi cabinete de vaccinare pentru vaccinul de la Pfizer. De asemenea, vor fi deschise în mai multe judeţe şi localităţi aceste noi cabinete de vaccinare. Din 5 aprilie, vom deschide un nou număr de cabinete de vaccinare. Se lucrează la această analiză şi la distribuţia acestor cabinete, pentru a putea vaccina aproximativ 40.000 de persoane zilnic cu vaccin de la compania Pfizer. În cele 165 de cabinete vom putea vaccina zilnic, din 23 martie, încă 10.000 de persoane”, a mai declarat coordonatorul campanie de vaccinare, în cadrul conferinței de presă.

În prezent, la nivel naţional există 808 centre de vaccinare, cu 1.159 de fluxuri, dintre care 760 de centre active cu 1.089 de fluxuri, 48 de centre inactive, dar care au liste de aşteptare şi care vor fi deschise în perioada următoare cu 70 de fluxuri, 94 de centre arondate Ministerului Apărării Naţionale, deschise începând de luni, progresiv, pentru vaccinarea populaţiei generale și 64 de centre din reţeaua Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, în nouă localităţi cu incidenţă de peste 4,5 la mia de locuitori există 88 de centre de vaccinare, cu 167 de fluxuri, dintre care 81 de centre sunt active, cu 153 de fluxuri, în care se vaccinează deja și persoane din etapa a treia.

 


Adaugati un comentariu


 

*