Alexandru Rafila își dorește adoptarea legii certificatului Covid-19 până la sfârșitul anului
Introducerea acestui document ar urma să fie făcută în baza unui algoritm stabilit de specialiști din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Una dintre temele pe care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut-o zilele trecute cu premierul Nicolae Ciucă a fost legată de introducerea măsurii privind obligativitatea certificatului Covid-19 la locul de muncă. Ministrul spune că soluția legislativă ar trebui adoptată până la sfârșitul anului, deși proiectul zace de aproape o lună în sertarele Camerei Deputaților care tot amână luarea unei decizii clare în acest sens. Acesta a mai precizat că măsura va fi introdusă pe baza unul algoritm stabilit împreună cu specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică.
„Vom încerca să găsim pentru acest certificat o soluţie legislativă care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducerea acestuia să poată fi făcută atunci când există o creştere susţinută, un anumit interval de timp – de exemplu trei săptămâni – iar renunţarea la utilizarea acestui certificat care o să presupună vaccinare, testare sau trecerea prin boală, să fie făcută atunci când există o scădere a numărului de infectări, mai multe săptămâni consecutiv, şi se atinge un anumit nivel al incidenţei cumulate. Toate aceste lucruri, detaliile tehnice, cifrele vor fi stabilite de colegii de specialitate de la Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a declarat Alexandru Rafila.
Totodată, ministrul Sănătății a explicat și criteriile în baza cărora ar urma să se renunțe la obligativitatea certificatului, precizând că va fi vorba de o dublă cheie de control.
„Nu este vorba numai de scăderea numărului de cazuri, într-o anumită perioadă de timp, ci şi de atingerea unei incidenţe cumulate foarte mici, care nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea publică. Problema mare în România a fost legată de sentimentul de obligativitate, de coerciţie, care a fost cuplat cu acest instrument, care nu se mai numeşte certificat verde, pentru că UE l-a desemnat să fie doar pentru libera circulaţie între statele membre şi atunci încercăm să-l adaptăm să spunem că este certificat Covid-19. Cred că toată lumea îşi dă seama că e mult mai puţin periculos să te vaccinezi decât să nu o faci sau să trebuiască să te testezi foarte frecvent”, a mai declarat ministrul Sănătății.
În ceea ce privește consecințele pe care le va avea lipsa unui astfel de certificat în cazul celor care vor fi obligați, Alexandru Rafila a precizat că se vor căuta soluții, astfel încât nimeni să nu își piardă locul de muncă din această cauză. „Nu am discutat despre datul afară al cuiva de la locul de muncă. O să încercăm să găsim o soluţie, pentru că nu acesta este scopul, să împiedici dreptul la muncă, ci scopul introducerii acestui certificat este să frânezi rapid o creştere a numărului de cazuri – este un scop de sănătate publică pentru un anumit interval de timp”, a precizat acesta.
Problema suspendării sau a pierderii locului de muncă nu se va pune în niciun caz pentru personalul medical, ministrul adăugând că „nu o să pună nimeni problema ca personalul medical să fie suspendat în vreun fel. Vă spun punctul meu de vedere, ca şi profesionist în sănătate, nu este potrivit, mai ales când discutăm de urgenţe de sănătate publică să pui în discuţie suspendarea personalului medical”, a subliniat ministrul Rafila.