Certificatele Covid vor fi eliberate în timp real la centrele de testare

9 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Toți operatorii sanitari conectați la sistemul informatic vor putea introduce datele persoanelor testate imediat după stabilirea rezultatului, iar astfel certificatul va fi generat imediat.

 

De azi sunt în vigoare noile reglementări în perioada stării de alertă, care oferă mai multă libertate persoanelor ce nu s-au vaccinat și nu au trecut prin boală. Pentru a beneficia însă de această libertate, persoanele respective trebuie să prezinte un certificat prin care să facă dovada că au fost testate negativ, și astfel vor putea avea acces în marile magazine și la diferite activități, inclusiv evenimente private organizate în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

În acest scop, 132 de laboratoare autorizate din întreaga țară pot emite de azi certificate pentru persoanele care au ieșit negativ în urma testării rapide. Din păcate, atât Ministerul Sănătății cât și Departamentul pentru Situații de Urgență s-au rezumat să comunice sec acest lucru, fără a publica și o listă cu cele 132 de laboratoare, care ar fi fost mult mai utilă pentru cei care vor să se testeze. În același comunicat de câteva rânduri se mai menționează că validarea rezultatelor se face în 24 de ore, iar în cea de-a doua etapă, reţeaua centrelor care vor putea emite rezultate cu validare rapidă va fi extinsă la nivelul farmaciilor şi medicilor de familie.

Despre acest aspect a dat mai multe detalii ministrul sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că în cel mai scurt timp, rezultatele testelor rapide vor putea fi introduse în timp real în sistemul informatic, iar astfel certificatele vor fi generate imediat.

 

Acest lucru se va întâmpla după ce toți operatori sanitari conectați la sistemul informatic integrat vor primi permisiunea de a introduce în baza de date rezultatele testelor rapide pe care le efectuează. Este vorba în special de farmacii și cabinetele medicilor de familie în care se efectuează testări rapide în vederea obținerii certificatului digital.

În momentul de faţă, s-a solicitat inventarul tuturor operatorilor care sunt conectaţi la sistemul integrat informatic şi în termen foarte scurt toţi vor primi certificate digitale. Noi lucrăm în paralel la creşterea capacităţii de testare prin faptul că avem foarte mulţi medici de familie. Medicii de familie sunt operatori în acest sistem şi pot să facă astfel de teste. Deci, sunt farmaciile, sunt mii de farmacii în România, vrem să aducem şi la nivelul centrelor de vaccinare această posibilitate. Nu se pot face lucrurile care nu s-au făcut un an de zile într-o săptămână” a declarat Alexandru Rafila.

 

În acest mod, rezultatele vor putea fi procesate în timp real imediat după efectuarea testelor, iar intervalul până la generarea certificatului va depinde de cât de aglomerat va fi centrul respectiv. Ministrul a explicat că într-un centru în care se testează o singură persoană, după sfert de oră, când se obșine rezultatul, datele vor fi introduse în sistem, iar pacientul își va putea descărca certificatul în aproximativ 20 de minute după testare. În cazul în care la un centru e coadă, existând mai multe persoane care vor să se testeze, este firesc ca procedura să se desfășoare mai anevoios, iar timpul de eliberare a certificatului să fie mai lung.

Alexandru Rafila a mai precizat că astfel de centre de testare ar putea fi deschise și în marile centre comerciale, astfel încât persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală să se poată testa la fața locului, dacă doresc să intre în incintă. „Acest test pe bază de antigen trebuie realizat, deci şi centrele comerciale pot deschide centre de testare, dar aceste centre trebuie racordate la sistemul informatic naţional. Te testezi, îţi obţii pe telefon certificatul verde şi intri în magazin. Testul deja făcut trebuie introdus în baza de date naţională. Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test; discutăm de un certificat digital Covid, care are toate cele trei elemente – vaccinare, trecere prin boală sau test negativ. În momentul când codul acela QR este scanat, se certifică momentul testării şi faptul că acel test va fi valid, în funcţie de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore. Repet, nu e vorba de persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci acelaşi QR care poate să fie citit la terminalele care există în toate instituţiile sau la toţi agenţii economici despre care discutăm”, a mai declarat ministrul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*