127.000 de teste rapide COVID din salivă au ajuns la copiii din județul Buzău. Miniștrii Sănătății și Educației arată cum se face testarea
Acestea au fost distribuite în teritoriu în weekend și vor ajunge pentru testarea fiecărui copil de două ori, iar astăzi se așteaptă o nouă tranșă, care va fi distribuită școlilor din județ, potrivit inspectorului școlar general, Ionel Meiroșu.
Județul Buzău a primit, în weekend, 127.000 de teste rapide antigen pentru elevi, care au fost deja distribuite unităților de învățământ. Acestea, la rândul lor, le vor sitrubui părinților, cel mai târziu joi 2 decembrie, astfel încât de luni, 6 decembrie, copiii să fie testați înainte de a veni la școală.
Inspectorul general școlar buzoian Ionel Meiroșu a precizat că distribuirea testelor către școli se face în funcție de numărul copiilor înscriși în fiecare unitate de învățământ, din prima tranșă fiind câte două teste pentru fiecare copil. Din păcate, testele au fost trimise neasamblate, în pachete de câte 25 de unități pentru fiecare componentă a kit-ului, așa că directorii școlilor trebuie să găsească soluții pentru ca acestea să ajungă complete, la elevi/părinți. „Fiecare unitate de învățământ a avut libertatea de a decide, în Consiliul de administrație și în urma discuțiilor cu părinții, dacă testarea se face în școli sau rămâne în sarcina părinților. S-a convenit, în peste 90% din cazuri, ca testarea să fie făcută de părinți, pe de o parte pentru că este o manevră ușoară. S-au primit și tutoriale în care este explicată, pas cu pas procedura, iar acestea au fost distribuite în școli și pe toate rețelele de socializare, așa că orice elev mai mare și orice părinte are posibilitatea să se informeze corect. Pe de altă parte, așa cum se știe, testul se face cu cel puțin o oră înainte ca elevul să poată mânca și, dacă este testat de părinte, nu va fi nevoie să fie trimis la școală flămând. În plus, nu se mai consumă din timpul alocat procesului de educație, iar poate cel mai important este că, în cazul unei pozitivări, copilul nu va mai veni în colectivitate, va fi contactat medicul de familie care va decide ce trebuie făcut în continuare și astfel se va evita răspândirea virusului. Doar în cazuri speciale, acolo unde nu va fi posibil ca testarea să se facă acasă și unde există cabinete medicale, va fi făcută în unitățile de învățământ”, a declarat pentru sănătateabuzoiană.ro, inspectorul general al ISJ Buzău, Ionel Meiroșu.
Așadar, joia viitoare, după mini-vacanţa de 1 Decembrie, se vor distribui testele. Până atunci, acestea vor fi puse, câte două kituri, în punguțe individuale, pentru fiecare copil, pentru a fi distribuite părinților, cărora li se va explica și cum trebuie procedat. „Copiii mai mari vor putea să se testeze și singuri, dar în cazul celor mici, este nevoie de implicarea părinților. Sperăm ca lucrurile să meargă bine, testele să fie corect efectuate, iar astfel să putem opri răspândirea coronavirusului și copiii să poată meege la școală, fizic, fără întrerupere”, a mai spus profesorul Ionel Meiroșu, șeful IȘJ Buzău.
O inițiativă a autorităților buzoiene care putea rezolvam cel puțin în parte, problema testărilor elevilor, lansată în spațiul public de prefectul Daniel Țiclea, cu acordul Inspectoratului Școlar și al celorlalți factori implicați, care ar fi făcut posibilă testarea în mediu controlat, cu ajutorul cursanților școlilor postliceale sanitare, și care ar fi garantat raportarea și centralizarea testărilor, a fost însă zădărnicită de Ordin Comun al miniștrilor Sănătății și Educației. Potrivit prefectului Țiclea, apare în ordinul respectiv apare mențiunea că testarea poate fi efectuată de personal „din cadrul instituției”, care elimină posibilitatea implicării școlilor postliceale, chiar dacă acestea și-au dat acordul. Prefectul de Buzău i-a solicitat ministrului Sănătății să elimine această mențiune și speră ca solicitarea sa să fie luată în seamă, altfel se teme că părinții vor lăsa testarea exclusiv pe mâna copiilor și asta ar putea duce la compromiterea programului, mai ales că în România nu există o lege prin care testarea elevilor să fie obligatorie.
Aceleași temeri au și reprezentanții asociațiilor de părinți, care se tem că ar putea efectua testările incorect. Sunt și părinți care nu sunt de acord să-și testeze copiii, sau care nu vor să-și asume responsabilitatea testării pentru că se tem că în cazul în care apare vreun caz de infectare în școală, vina va fi aruncată asupra lor. Pe de altă parte, părinții sunt conștienți că dascălii nu au timpul fizic pentru a efectua aceste testări, iar în contextul în care marea majoritate agreează propunerea ministrului Educației de a se desfășura cursurile în format fizic, ar acepta să-și testeze copiii, cu condiția să fie instruiți în acest sens.
Anticipând dorința lor, de altfel justificată, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, împreună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au explicat, în cadrul unor tutoriale, felul în care trebuie făcută testarea. Totodată, ministrul Educației a anunțat că profesorii care se vor implica în montarea dispotivitelor testelor din salivă, care au venit „la grămadă”, vor fi recompensați cu zile libere. „Pentru acei colegi care s-au implicat deja şi care se vor implica am anunţat că Ministerul Educaţiei, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaştem şi îl apreciem, este făcut în interesul siguranţei sanitare în şcoli”, a explicat ministrul Cîmpeanu.
În primul dintre cele trei clipuri transmise Inspectoratului Școlar Județean Buzău, care la rândul său le-a transmis tuturor unităților de învățământ și care au fost postate și pe Facebook, ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, explică în detaliu toate componentele kitului de tastare şi felul în care se folosesc testele.
În al doilea clip, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, explică modul în care se face testarea, în calitate de cadru didactic, menționând că este nevoie ca testul în care au fost puse 3 picături de salivă să fie lăsat un timp, specificat în instrucțiuni, pentru ca substanța cu care saliva a interacționat să poată evidenția un rezultat relevant al testului.
În cel de-al treilea videoclip, cei doi miniștri, alături de inspectorul școlar general din București, arată cum se asamblează un pachet cu două teste pentru fiecare elev, care asigură testarea pentru o săptămână (două testări), precizând că în pachet trebuie să fie câte 5 componente pentru fiecare test: „caseta de reacție, pipeta, tubul de reacție și căpăcelul picurător, împreună cu două pahare pentru recoltarea salivei”.
Sorin Cîmpeanu le-a transmits cadrelor didactice să includă în punga kitului și câte o copie după instrucțiunile de folosire și după certificatul de conformitate, menționând totodată că „durează circa 10 secunde realizarea unui set complet”, iar asamblarea s-ar putea realiza înaintea fiecărui weekend.
Cîmpeanu a rugat directorii să gestioneze corespunzător procesul de testare și să apeleze „la personalul didactic şi didactic auxiliar, la personal nedidactic şi, acolo unde există, îi rog pe cei care sunt angajaţi ai Ministerului Sănătăţii, asistenţi medicali, să se implice în acest proces. Sunt convins că se vor implica”.
Prima tranșă din lotul de 6,5 milioane de bucăţi contractate de Ministerul Educației au ajuns în teritoriu pe 25 noiembrie, iar astăzi este așteaptată a doua tranșă. „Au fost două loturi: un lot de 1,5 milioane de teste, livrat la cutii de 25 (de bucăți – n.r.) și un lot de 5 milioane, livrat la cutii de 50. Am fost informați că această modalitate de livrare, în formă comună, cutii de 25 și 50 de teste, s-a făcut pe parcursul întregii perioade, în toate țările europene, care au avut la rândul lor această problemă”, a explicat ministrul Educației. El a reamintit că acolo unde aceste teste vor fi făcute în şcoli, este nevoie de acordul părinţilor, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, testele sunt date elevilor, care le vor face acasă, sub supravegherea părinţilor, sau vor fi efectuate de părinți (în cazul celor mici).