Atenționare OMS: Tulpina „Omicron” a virusului SARS-CoV-2 prezintă „un risc foarte ridicat”

29 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Întreaga planetă este în alertă după ce noua tulpină a coronavirusului care a apărut în Africa de Sud, denumită Omicron, a fost identificată în multe alte țări, inclusiv din Europa, unde tot mai multe state raportează primele cazuri suspecte sau chiar confirmate.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că noua variantă Omicron a virusului care provoacă infecția COVID-19, prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial, subliniind însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, subliniază OMS,  într-un document publicat luni, prin care emite recomandări autorităţilor, pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale.

Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”, afirmă OMS, subliniind că în funcţie de aceste caracteristici, ar putea exista „vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe, în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce”.

OMS atrage însă atenția că există în continuare numeroase necunoscute în privinţa Omicron, precum contagiozitatea – dacă ea este inerentă mutaţiilor constatate sau dacă provine din faptul că varianta poate ocoli mai bine răspunsul imunitar; nivelul de protecţie conferit de vaccinurile împotriva COVID-19 în ce priveşte contagiozitatea şi severitatea bolii; dacă varianta provoacă simptome mai grave.

 

Autorităţile sanitare din Portugalia au detectat 13 cazuri de infectare cu Omicron, noua variantă a coronavirusului, în rândul jucătorilor şi membrilor staff-ului echipei Belenenses Lisabona, după cel unul dintre fotbalişti s-a întors recent din Africa de Sud.

Scoţia a raportat, astăzi, şase cazuri de infectare cu Omicron. Faptul că unele dintre persoanele infectate nu au istoric de călătorie în sudul Africii provoacă temeri că Omicron circulă deja în comunitate. Cele patru naţiuni ale Regatului Unit au restricţionat deja călătoriile în Africa australă, unde noua variantă a fost depistată pentru prima dată săptămâna trecută.

61 din cei aproape 600 de pasageri veniți cu două zboruri din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 vineri, la sosirea pe aeroportul din Amsterdam, a anunţat sâmbătă, autoritatea sanitară olandeză. Autoritățila au trecut la analizarea rezultatelor, pentru a vedea dacă este vorba de noua variantă a virusului, Omicron. Duminică, 13 dintre cei 61 de pasageri depistați pozitiv au fost confirmați ca fiind infectați cu varianta Omicron.

Și Danemarca a anunţat că două cazuri suspecte de infectare cu varianta Omicron anunţate anterior au fost confirmate, în urma secvenţierii genomului.

Cehia şi Austria au confirmat, tot astăzi, primele cazuri de infectare cu noua variantă Omicron a virusuluiSARS-CoV-2. În Cehia, pacientul este o femeie care s-a întors dintr-o călătorie în Namibia cu escală în Africa de Sud, iar în Austria, varinata Omicron a fost confirmată la o persoană din Tirol care a revenit dintr-o excursie în Africa de Sud, dar nu prezintă simptome de boală.

 

Și în Italia a fost depistat un prim caz de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, a anunţat sâmbătă seara, Institutul Superior al Sănătăţii (ISS), aflat în subordinea guvernului. Tulpina sud-africană a fost identificată la un bărbat din Napoli, revenit din Mozambic. Italia a interzis, vineri, intrarea pe teritoriul său a oricărei persoane care s-a aflat în sudul Africii în cursul ultimelor 14 zile, iar toate cursele aeriene dinspre această regiune au fost interzise.

Germania a anunţat, de asemenea, sâmbătă seara, că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate la Munchen.

Două cazuri de infectare cu Omicron au fost depistate și în Marea Britanie, a anunţat sâmbătă, ministrul sănătăţii, Sajid Javid. Anglia a adăugat de duminică, pe lista de roşie de călătorie Malawi, Mozambic, Zambia şi Angola, ceea ce înseamnă că rezidenţii britanici şi irlandezi care vin din aceste ţări trebuie să intre în carantină timp de 10 zile, într-un hotel aprobat de guvern. Pe listă se aflau deja Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe. Non-rezidenţilor li se va refuza intrarea.

 

Alexandru Rafila – ministrul Sanatatii

Vineri a fost confirmat în Belgia, primul caz de infectare în Europa cu nouă variantă „mutant” de coronavirus, B.1.1.529, depistată în Africa de Sud, care are mutații ce ar putea să o facă rezistentă la sistemul imun, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală.

Varianta Omicron a fost de asemenea identificată în Israel, la o persoană venită din Malawi, dar și în Botswana şi în Hong Kong.

Ministrul român al Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, a precizat că și la noi, Institutul Național de Sănătate Publică și laboratoarele care fac secvențieri verifică posibila prezență a tulpinii Omicron, iar primii vizați sunt pacienții care ajung în spitale în stare gravă, pentru a se vedea dacă există corelații epidemiologice. În ceea ce privește evoluția acestei variante a coronavirusului, despre care se știe deocamdată că este extrem de contagioasă, ministrul spune că „rămâne de văzut, mutațiile sunt imprevizibile, pot fi îngrijorătoare sau, dimpotrivă, pot să ducă la scăderea patogenității. Cu siguranţă, această boală va deveni la un moment dat endemică. Acum este epidemică, avem valul de infecţie, dar la un moment dat vom avea o circulaţie a acestor virusuri care vor produce un număr relativ mic de cazuri în populaţie”, a declarat Rafila, subliniind că în 2-3 săptămâni vom afla și cât de periculoasă este noua variantă. Ministrul a recomandat însă în continuare vaccinarea, pentru că deși se bănuiește că actualele vaccinuri nu ar oferi protecție la varianta Omicron, există și mulți specialiști care cred că un anumit grad de protecție există și, cu siguranță, protecția față de celelalte tulpini ale virusului poate face diferența, mai ales în cazul persoanelor cu imunitate compromisă.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*