Pentru limitarea răspândirii variantei Omicron a SARS-COV-2, se va intra în țară doar după completarea unui Formular de localizare

5 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Începând cu data de 20 decembrie, orice persoană care dorește să intre pe teritoriul României va trebui să completeze mai întâi Formularul pentru localizarea pasagerului (PLF), potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

 

După o discuție maraton de patru ore, la sediul Guvernului, convocată de premierul Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, și șeful DSU, dr. Raed Arafat, au anunțat primele măsuri stabilite pentru limitarea răspândirii variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Astfel, la intrarea în țară, cetățenii europeni care intră în România vor prezenta certificatul verde (care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei), iar nevaccinații și cei care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sosiți din state membre încadrate în categoria zonelor roșii vor sta în carantină 10 zile.

Persoanele din state terţe vor trebui să prezinte un test PCR nu mai vechi de 48 de ore, iar cele nevaccinate vor fi obligate să stea 10 zile în carantină. Persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală în ultinele șase luni, dacă nu prezintă test PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile, au mai decis autoritățile.

 

Alexandru Rafila, Raed Arafat

Având în vedere că este de așteptat ca de sărbători să revină în țară un număr mare de români aflați în străinătate, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, la intrare în România, a Formularului de Localizare a Pasagerului – Passenger Locator Form (PLF), începând cu data de 20 decembrie. Formularul va trebui completat și prezentat de toate persoanele care intră în România, atât din UE cât și din afara uniunii. „Formularul va permite autorităților naționale să identifice traseul și să localize persoana, în cazul că aceasta e contaminată cu Covid-19 sau a fost contact al unor persoane infectate”, a precizat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

În completare, Raed Arafat a menționat că acest formular „este cerut în acest moment pentru a intra în majoritatea statelor UE și trebuie completat cu cel puțin 24 de ore anterior ajungerii la vamă. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că și România va introduce acest formular”.

Autoritățile au anunțat că va fi elaborată și o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură între țară și românii din diaspora. La nivel guvernamental se va elabora, în acest sens, o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora.

 

Alexandru Rafila, Adriana Pistol

Unul din punctele aflate pe ordinea de zi a ședinței a fost starea pacienților depistați pozitiv la infecția cu tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2. „A fost discutată situaţia cetăţenilor români infectaţi cu noua tulpină Omicron. Din fericire, ea este bună, dar o concluzie evidentă după acest moment a fost că vaccinarea persoanelor rămâne cea mai bună formă de protecţie împotriva bolii şi a complicaţiilor şi a decesului şi, din cauza asta, recomandăm cu tărie, în continuare, vaccinarea”, a subliniat ministrul Rafila, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria, după ședința cu premierul.

Înainte de intrarea în ședință, ministrul Sănătăţii a precizat că măsurile trebuie luate rapid, întrucât este posibil ca în România să existe cazuri anterioare. „Încercăm să facem în aşa fel încât să limităm sau să întârziem – pentru că despre asta este vorba, trebuie să fim realişti. Probabil că există în România şi alte situaţii de îmbolnăvire cu această tulpină. Gândiţi-vă că înaintea datei de 24 au intrat multe persoane, care probabil veniseră din spaţiul sud-african. Nu putem exclude acest lucru. Important este – şi toată lumea este de acord la nivel european sau al OMS – că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii şi lucrul acesta se vede prin faptul că marea majoritate a ţărilor din Europa au înregistrat astfel de cazuri”, a declarat ministrul.

 

Nicolae Ciuca, Vasile Dincu

Deoarece specialiștii anticipează o posibilă creștere a incidenței în următoarele săptămâni, vaccinarea rămâne cea mai importantă și mai eficientă formă de protecție, mai ales în cazul persoanelor din categoriile vulnerabile. În scopul creșterii numărului persoanelor vaccinate, Guvernul face apel către autoritățile locale. „Guvernul va face apel către autorităţile locale, ca prin serviciile de asistenţă comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu şi să reevalueze situaţia persoanelor nevaccinate, în sensul în care, acolo unde este necesar, Ministerul Apărării Naţionale sau Ministerul de Interne, sau împreună, să asigure centre mobile de vaccinare care să se deplaseze în zonele respective, unde sunt doritori – în zonele rurale vorbim, mai ales – şi unde să vaccineze oamenii care doresc să se vaccineze cu prima doză”, a precizat șeful DSU, Raed Arafat.

Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, începând cu ora 11.00, la sediul Guvernului, o întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

 

Alexandru Rafila

După ședința convocată de premier, ministrul Rafila a menționat că măsurile discutate astăzi vor fi discutate și în Coaliţie, iar procedura va fi aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) şi va exista cel puţin un interval de 48 – 72 de ore pentru informare. „Fără informare putem crea neplăceri şi ideea este să protejăm sănătatea publică, iar cetăţenii să fie participativi la acest mecanism, să nu creăm tensiuni. Ei trebuie să aibă un interval în care să le cunoască, să se adapteze acestor cerinţe”, a puctat ministrul Sănătății. În cazul copiilor, Rafila a spus că, probabil, se va aplica acceaşi măsură ca în Uniunea Europeană, testul PCR nefiind solicitat copiilor sub 12 ani.

Șeful DSU, Raed Arafat a precizat la rândul său că noile măsuri vor fi discutate, luni, în CNSU, după care vor fi supuse aprobării, și tot luni se va actualiza lista statelor din Africa ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Şeful DSU a mai precizat că, prin noile măsuri propuse, efectuarea testului după opt zile de carantină s-a eliminat.

 

Referitor la măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă, Alexandru Rafila a precizat că acestea vor fi luate de Guvern în următoarele zile, dar a atras atenţia că purtarea corectă a măştii va fi „absolut obligatorie”, în spaţiile aglomerate, indiferent de incidenţa cazurilor de COVID-19.

Măsurile pentru sărbători vor fi dezbătute şi adoptate în cursul acestei săptămâni. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, chiar dacă incidenţa este mică sau va fi mică, în perioada sărbătorilor de iarnă, utilizarea corectă a măştii, în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri, este absolut obligatorie. Vom avea o presiune suplimentară din cauza acestei tulpini noi, Omicron, şi cred că fiecare are responsabilitatea de a se proteja nu numai personal, dar şi pe cei cu care venim în contact. (…) Populaţia nu trebuie să creadă că o incidenţă scăzută reprezintă un element de nerespectare a unor reguli, ci dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenţei scăzute şi de păstrare a vieţii cât mai aproape de normalitate”, a atras atenția ministrul Sănătății, menționând că nici pentru Crăciun și nici pentru Anul Nou nu vor fi luate măsuri stupide care să facă imposibilă deplasarea, în timp util, la domiciliu” și „nu vor fi introduse măsuri care să nu poată să fie respectate”.

 

Despre o eventuală introducere a certificatului verde la slujbele sau procesiunile religioase, ministrul Sănătății a spus că „nu s-a discutat acest lucru la reuniunea de duminică”, dar a menționat că el a declarat în mod public că „nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbele religioase. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor care ţin de distanţare, de folosirea corectă a măştii şi de evitarea aglomeraţiei acolo unde se poate, prin modul în care sunt organizate slujbele. Este cu totul altceva şi nu cred că este cazul să facem speculaţii despre conţinutul acestor întâlniri, care în niciun caz nu sunt conflictuale, ci sunt de dezbatere şi de colaborare”

Pe de altă parte, ministrul Rafila a amintit că, în urma unei întâlniri avută vineri, cu reprezentanții societăților profesionale ale medicilor de familie, s-a ajuns la concluzia că „una dintre principalele urgențe în acest moment este să dezvoltăm capacitatea de testare la medicul de familie pentru pacienții potențial infectați COVID-19, evaluarea în ambulatoriu, precum și tratamentul în regim ambulatoriu al acestor pacienți. A fost o discuție care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme”. Totoddată s-a decis ca, în perioada următoare, Direcțiile de Sănătate Publică să evalueze posibilitățile de testare la nivelul cabinetelor medicilor de familie. Ministrul Sănătății a promis că un pachet de testare va fi asigurat din fonduri publice.

 


Sursă foto-video : gov.ro

 


Adaugati un comentariu


 

*