S-a triplat plafonul pentru achiziţia de echipamente medicale din fonduri nerambursabile

15 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că s-au alocat în acest scop 1,2 milioane d euro, iar aproape tot ce s-a solicitat prin cele 291 de cereri depuse vor fi finanțate.

 

Marcel Bolos

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că plafonul alocat pentru achiziţia de echipamente medicale din fonduri externe nerambursabile s-a majorat de la 350 de milioane euro la 1,2 miliarde de euro, astfel că aproape tot ce s-a solicitat va fi finanțat în acest domeniu.

Guvernul României a adoptat cinci măsuri importante pentru ceea ce înseamnă categoriile de beneficiari din fondurile externe nerambursabile. O primă măsură se referă la majorarea plafonului alocat pentru achiziţia de echipamente medicale. Ordonanţa 43 din 2020 permitea unităţilor sanitare şi autorităţilor publice locale în parteneriat cu unităţile sanitare să acceseze fonduri externe nerambursabile pentru achiziţia de echipamente medicale însemnând sisteme de monitorizare sau ventilatoare sau toată aparatura specifică secţiilor de terapie intensivă. Plafonul a fost majorat de la 350 de milioane de euro, la 1,2 miliarde de euro”, a spus Marcel Boloș miercuri, după ședința de Guvern.

 

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, aproape tot ce s-a solicitat prin cele 291 de cereri de finanţare depuse, în valoare de 1,271 miliarde de euro, se va şi finanţa, iar în perioada următoare se vor încheia contractele de finanțare pentru acestea.

Este o măsură care vine în sprijinul crizei pe care o parcurgem în această perioadă generată de coronavirus, o criză pandemică cu greutăţi pentru sistemul sanitar românesc, iar Guvernul Orban a venit în sprijinul unităţilor sanitare astfel încât partea de echipamente medicale necesare pentru tratamentul bolnavilor să fie asigurat”, a adăugat ministrul Boloș, care a menționat că până în prezent au fost deja încheiate 51 de contracte de finanţare, a căror valoare se ridică 156 de milioane de euro.

Apelul de proiecte a fost deschis până pe data de 30 septembrie 2020.

 

În cadrul aceleiași conferințe, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, precum și măsurile propuse de CNSU în vederea limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2. „Rămân următoarele măsuri confirmate referitor la purtarea măştii până la 3 la mie incidenţă: deci, de la 0 până la 3 la mie incidenţă masca este purtată obligatoriu în spaţiile aglomerate şi la 50 de metri de la intrarea în şcoli; de la 3 la mie în sus masca este obligatorie în toate spaţiile deschise”, a precizat Raed Arafat.

El a adăugat că au rămas valabile prevederile care au stabilit potrivit cărora se reduce capacitatea de funcționare arestaurantelor, cafenelelor, cinematografelor etc se reduce la 50% la o incidență a infectării cu noul virus între 0 și 1,5 la mie, între 1,5 la şi 3 la mie, se reduce capacitatea acestora la 30%, iar la o incidență „mai mare de 3 la mie, atunci vor fi, din păcate, închise”, a precizat Arafat.

O altă prevedere aprobată prin HG privind starea de alertă este cea referitoare la obligativitatea testării săptămânale a personalului care lucrează în centrele rezidenţiale, prin grija Direcţiilor de Sănătate Publică. „Acest lucru este necesar după ce personalul nu mai face rotaţie la 14 zile şi vine în ture normale şi atunci la 7 zile evaluarea lor va duce la prevenirea transmiterii virusului sau la reducerea riscului de transmitere a virusului către rezidenţii centrelor respective”, a mai spus Arafat.

Șeful DSU a menţionat că și „evenimentele private rămân restricţionate, adică interzise, în spaţiile închise şi publice, pe plan naţional, lucru confirmat şi prin hotărârea de guvern”.

 


Adaugati un comentariu


 

*