Ministrul Sănătății nu agreează ideea vaccinării obligatorii

2 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Acesta a răspuns declarației șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a precizat că UE ar trebui să ia în calcul introducerea obligativității vaccinării împotriva Covid-19.

 

Ursula von der Leyen

În contextul apariției noii tulpini Omicron și după ce mai multe țări din Uniunea Europeană au anunțat primele cazuri de infectare cu această tulpină, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ieri că UE ar trebui să ia în calcul introducerea obligativității vaccinării împotriva Covid-19, fiind vorba de o situație excepțională.

Este nevoie de discuţii şi de o abordare comună, dar este o discuţie care trebuie purtată. În urmă cu doi sau trei ani nu mi-aş fi imaginat niciodată că aş putea fi martoră la ceea ce vedem acum, că avem o pandemie teribilă şi vaccinuri, dar acestea nu sunt folosite în mod corespunzător peste tot, iar costurile pentru sănătate sunt uriaşe. Ritmul de răspândire a bolii și ritmul lent de vaccinare anti-Covid în unele părți ale Uniunii Europene arată că ar trebui luată în calcul impunerea obligativității vaccinării. Cred că este de înţeles şi adecvat să avem o dezbatere şi să ne gândim eventual la vaccinarea obligatorie în UE”, a declarat Ursula von der Leyen. Aceasta a ținut să precizeze însă că este o opinie personală și că deciziile în materie de Sănătate aparțin exclusiv fiecărei țări în parte.

 

În replică la declarațiile făcute de șefa Comisiei Europene, ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că vaccinarea trebuie să rămână un act voluntar. Mai mult, acesta consideră că este prematur să se vorbească de vaccinare obligatorie câtă vreme nu este foarte clar dacă vaccinurile existente sunt sau nu eficiente împotriva noii tulpini.

Sunt tot felul de discuții, dar eu aș fi puțin mai reținut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Și mai este un lucru: trebuie să vedem, mai ales în contextul emergenței acestei noi tulpini, care este eficacitatea vaccinării. În ceea ce privește obligativitatea vaccinării, aici cred că sunt destul de multe discuții și, până la urmă, cu toate că sunt încă discuții în interiorul unora dintre statele membre, această decizie nu cred că a fost încă adoptată de parlamentele respective. Totdeauna eu am pledat pentru vaccinare, și acum pledez în continuare și chiar fac din nou apel la toată lumea, dacă dorește să aibă Sărbători în liniște, în siguranță, să-și vaccineze în primul rând persoanele vârstnice și pe cei care au boli cronice în familie”, a declarat Alexandru Rafila.

 

Alexandru Rafila

Pe de altă parte, în intervenția pe care a avut-o în cadrul proiectului Medicul Român. Prezent și Viitor pentru România, lansat de Colegiul Medicilor din România, ministrul Rafila a vorbit din nou despre un alt subiect controversat, și anume certificatul Covid. După ce cu o zi în urmă spusese că își dorește ca proiectul legislativ în acest sens să fie adoptat până la sfârșitul anului, ministrul a explicat ieri, că certificatul va trebui să conțină cele trei alternative, respectiv vaccinarea, trecerea prin boală și testul negativ.

O să discutăm, o să fie o decizie nu numai medicală, ci și politică. Ați văzut că ne-am confruntat un an și jumătate cu multe decizii politice care nu erau legate de recomandările medicale. O să încercăm să găsim o soluție. Punctul meu de vedere este că această soluție trebuie să includă toate cele trei alternative descrise în legislația Uniunii Europene. Noi, de fapt, ar trebui să nu mai vorbim de certificatul verde pentru că inclusiv la nivelul Comisiei Europene există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulație între statele membre și ar trebui să-i spunem certificat Covid sau de limitare a infecției Ccovid”, a mai precizat Ministrul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*