Strângere de fonduri pentru înființarea primului centru multifuncţional de recuperare şi cercetare în autism

2 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Inițiatorii proiectului își propun să-l ducă la îndeplinire în cursul anului viitor, dar pentru asta au nevoie de 270.000 de euro.

 

Anca Dumitrescu

Organizația Autism Voice și-a propus ca anul viitor să deschidă primul centru multifuncţional de recuperare şi cercetare în autism din România, iar anunțul a fost făcut cu ocazia lansării unei campanii de strângere de fonduri în acest sens. Anterior, organizația a desfășurat un experiment într-un mare centru comercial din Capitală, în cadrul căruia a fost amenajată o cameră specială. Pe parcursul lunii octombrie, mai multe persoane publice și vizitatori ai centrului comercial au fost invitați în acest spațiu special, unde au fost martorii unui episod de frustrare al unui copil cu autism aflat în grija terapeuților organizației Autism Voice.

Credem că este timpul să nu mai ignorăm partea dificilă şi stigmatizată a autismului, ci să generăm cunoaştere, înţelegere şi soluţii. Orice părinte ştie cât de grele sunt momentele de plâns ale copilului său, cât de insuportabil este să nu-l poată ajuta când se simte rău sau când este bolnav. Părinţii copiilor cu autism trăiesc astfel de experienţe în fiecare zi. Lipsa statisticilor din România este adesea o piedică enormă în accesarea resurselor financiare necesare. Împreună, putem să construim mai mult pentru societatea noastră şi putem să avem grijă de copiii noştri, indiferent de dificultăţile pe care le au pe termen lung”, a declarat Anca Dumitrescu, preşedintele organizației, cu ocazia lansării campaniei de strângere de fonduri.

 

Centrul multifuncțional pe care Autism Voice dorește să-l înființeze va aduce o rezolvare pentru aceste probleme, însă pentru ca proiectul să poată fi dus la îndeplinire cât mai curând este nevoie de 270.000 de euro. Pentru a sprijini acest proiect, companiile interesate pot sponsoriza cu 20% din impozit, iar persoanele fizice pot dona 2 euro prin SMS, trimiţând textul VOCE, la numărul 8844. De asemenea, mai multe detalii despre această campanie pot fi găsite pe site-ul  asociației.

Institutul Autism Voice va ocupa o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi în Bucureşti, și va include atât zone dedicate cercetării şi dezvoltării programelor de terapie -ABA, psihoterapie, logopedie, kinetoterapie – cât şi săli de lucru, în care vor avea loc şedinţe de terapie, de integrare şcolară, formare profesională, evaluare, consiliere, toate necesare copiilor, tinerilor sau adulţilor afectaţi.

 

Reprezentanții asociației spun că, se estimează că , în România, 1 din 54 de copii suferă de o astfel de afecţiune. Foarte mulţi dintre copiii cu autism nu beneficiază de ajutor, confruntându-se cu o serie întreagă de piedici, de la stigmatul social asociat, la numărul mic de terapeuţi acreditaţi și costurile ridicate ale terapiei, ce variază între 3.000 şi 7.000 de lei pe lună.

Nevoia de baze ştiinţifice, instrumente de lucru, programe inovatoare şi monitorizare a datelor actuale raportate la situaţia persoanelor cu autism din ţara noastră este una stringentă, precum şi acoperirea nevoilor de terapie ale acestora. România nu are, în acest moment, armele necesare pentru a se lupta cu tulburările de spectru autist”, a mai declarat președintele Autism Voice.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*