Un program național de training în domeniul autismului debutează la Buzău

11 februarie 2020 | 1 comentariu |

Programul este inițiat de asociația Autism Voice și se adresează părinților care au copii cu tulburări din spectrul autist, care pot participa gratuit la sesiunile de pregătire.

 

Buzăul va fi, luna aceasta, primul județ din țară în care va avea loc un training în cadrul programului Pass the Voice, inițiat de asociația Autism Voice, pentru a veni în sprijinul părinților copiilor cu autism. Este vorba de un program național, a cărui organizare depinde de donații. Astfel, cei care doresc organizarea unei sesiuni de training în orașul lor pot organiza campanii de strângere de fonduri, fiind necesari 1.500 de euro pentru ca un astfel de eveniment să poată avea loc.

Prima comunitate care s-a mobilizat pentru a aduce programul în orașul său a fost cea buzoiană, prin intermediul Fundației Comunitare Buzău, cu sprijinul a doi buzoieni pasionați de alergare, care s-au implicat în strângerea sumei necesare.

Aceștia au participat recent la maratonul de la Atena, inițiind cu această ocazie și o campanie se strângere de fonduri prin intermediul platformei Galanton. Au reușit astfel să strângă suma necesară, care a fost donată în contul asociației Autism Voice ai cărei reprezentanți, împreună cu Fundația Comunitară Buzău au pus la punct detaliile organizării primei sesiuni de training din cadrul programului național. Aceasta va avea loc în perioada 21-22 februarie, la sala 13 a Primăriei Buzău, cuprinzând mai multe module. Participarea este gratuită, datorită donației făcute cu ajutorul celor doi buzoieni, sesiunea de training fiind destinată exclusiv părinților care au copii cu autism și doresc să se implice activ în terapia lor.

 

Trainingul va fi susținut de psihologul clinician Laura Ciobanu și  psihologul Andreea Cosmaciuc, ambele având calitatea de consultant în domeniul terapiei ABA. Înscrierile pentru participarea la eveniment se pot face on-line, pe site-ul dedicat programului, tot aici putând fi consultat și programul fiecărei zile.

Prima zi a trainingului va fi destinată conceptelor și tehnicilor, pentru a stabili repere comune în intervenția copiilor și pentru a înțelege importanța programelor de întărire, modelare, analiză a sarcinii, precum si a principalelor metode de predare, ce pot fi însușite și de către părinți.

Ziua a doua se va centra pe segmentul de predare a abilităților, punându-se accent pe  contactul vizual, răspunsul la nume, atenția împărtășită, limbajul expresiv, comunicarea și comportamentele verbale.

 

Fiecare părinte care va participa la sesiunile de training va primi mai multe materiale video care îi vor ghida pas cu pas, pentru a pune în aplicare noțiunile teoretice prezentate de cei doi specialiști.  Filmările vor fi însoțite de fișe de notare, iar tehnicile prezentate în cadrul acestora vor fi discutate pe larg în timpul cursului.

Programul cuprinde și un modul practic, în cadrul căruia fiecare părinte va putea selecta o serie de abilități pe care să le predea copilului. Ulterior, având cunoștințele și reperele dobândite în cadrul cursului, dar și materialele video ce conțin modele pentru predarea abilităților selectate, aceștia vor putea aplica cu succes tehnicile învățate și vor putea dezvolta abilități semnificative copilului său.

Care sunt cele mai importante abilități pe care un copil cu tulburare de spectru autist trebuie să le dezvolte? În București există atât informații și training-uri specializate, dar și un număr mare de specialiști, dar ce se întâmplă însă în alte orașe din țară? Pornind de la o serie de astfel întrebări, specialiștii noștri au dezvoltat programul național Pass the Voice, prin care ne dorim ca fiecare părinte, din orice oraș, să aibă acces la materiale și informații”, precizează reprezentanții asociației Autism Voice.

 



Comentarii (1)

  1. Daniela Budu spune:

    Îmi doresc să particip

Adaugati un comentariu


 

*