Primul curs de specializare în terapia ABA
Terapia se adresează copiilor cu autism, iar cursul este destinat psihologilor care vor să se specializeze în analiza comportamentală aplicată.
Pentru prima dată în România, psihologii care doresc să se specializeze în tratamentul copiilor cu autism vor avea posibilitatea de a urma un curs acreditat, la finalul căruia vor obține o diplomă recunoscută la nivel național de către Colegiul Psihologilor.
Cursul vizează formarea de specialiști în terapia ABA (Applied Behavioral Analysis), una dintre cele mai eficiente tehnici folosite în tratamentul copiilor cu autism. Metoda constă într-un program de învățare care vizează modificarea comportamentului autist al copilului, în mod sistematic și intensiv, obiectivul final fiind integrarea socială a acestuia. Terapia ABA, denumită și Analiză Comportamentală Aplicată, a fost preluată în România de mai bine de 15 ani, însă până acum nu a existat un program de formare a specialiștilor, care să fie recunoscu la nivel național.
Lucrurile se vor schimba din luna ianuarie a anului viitor, dar chiar și așa, vor trece doi ani până când vor apărea primii specialiști cu diplome recunoscute de Colegiul Psihologilor din România.
Asociația Autism Voice în parteneriat cu Help Autism au anunțat că vor organiza primul curs acreditat din România de specializare în terapia ABA, care se adresează psihologilor ce doresc să se implice în tratamentul pacienților cu autism.
Cursul va începe în luna ianuarie a anului viitor și se va desfășura pe durata a doi ani, astfel că primii absolvenți își vor obține diploma la începutul anului 2022. Anca Dumitrescu, președintele asociației Autism Voice a precizat că, în cadrul cursului va fi aprofundată analiza comportamentală aplicată, iar cei care vor absolvi vor avea pregătirea necesară pentru a realiza planuri de intervenţie pentru copii şi adulţi şi vor dobândi o înţelegere aprofundată a tulburărilor din spectrul autist sau alte tulburări de dezvoltare.
Ulterior, aceștia vor putea lucra atât cu copiii, cât și cu adulții cu autism, fie în centrele specializate, sau chiar la domiciliul acestora. „Cursul este o şansă în plus pentru copiii cu autism din România. Copiii au nevoie în primul rând de acest program, care va fi accesibil tuturor psihologilor din România, iar informaţia va ajunge în absolut toate colţurile ţării. Fără o specializare, un terapeut poate coordona un plan de intervenţie doar la nivelul activităţilor de predare, însă nu va avea toate instrumentele pentru a practica modificarea comportamentală în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult, el nu va putea analiza şi înţelege în profunzime ce menţine şi ce declanşează comportamentele disfuncţionale”, a punctat aceasta.
Cursul se va organiza și cu sprijinul Institutului ABA România, care promovează standardele profesionale ale analizei comportamentale şi aduce alături profesionişti care să creeze şi să dezvolte cele mai bune practici în domeniul acestei terapii.
Președintele asociației Autism Voice a explicat că „aşa cum în medicină există medicul generalist şi medicul chirurg, în psihologie, o comparaţie similară se poate face între psiholog şi psihologul specializat în analiză comportamentală. Psihologul te va îndruma la modul general, dar nu poate să abordeze în profunzime toate aspectele comportamentului uman, fără o specializare aprofundată. Evident că specializările pot fi multiple, iar ABA nu este singura modalitate de a deveni specialist, însă pentru a putea fi coordonatorul planurilor de intervenţie şi pentru a avea titulatura de psiholog cu specializare în analiză comportamentală, este necesară o formare de lungă durata”.
Autism Voice a fost înființată în anul 2008, devenind asociaţie specializată în recuperarea copiilor cu autism care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuţilor. În prezent organizația dispune de două centre de terapie unde copiii cu tulburări comportamentale de spectru autist sunt ajutaţi să se recupereze prin terapia ABA.
Asociația Helpl Autism a luat ființă în 2010, devenind ulterior cea mai mare organizaţie dedicată cauzei din România. Organizația susţine 600 de copii diagnosticaţi cu autism, atât în cadrul celor 5 centre specializate pe care le deține, cât și la domiciliu.