Tabăra de la Arbănași, desemnată spațiu de carantină pentru cazurile suspecte de infecție cu coronavirus

11 februarie 2020 | 0 comentarii |

La nivelul județului Buzău sunt monitorizate, în prezent, 17 persoane întoarse recent din China, însă niciuna nu prezintă semne de boală.

 

În condițiile în care noul coronavirus din China continuă să fie o amenințare pentru sănătatea publică la nivel mondial, autoritățile buzoiene au fost nevoite să ia măsurile ce se impun în astfel de situații, dat fiind faptul că 17 persoane sunt monitorizate la acest moment, după ce au venit, recent, din această țară.

Este vorba de cinci buzoieni care au călătorit în China și s-au întors acasă zilele trecute, precum și de 12 cetățeni chinezi angajați ai unei societăți din Pârscov, care au revenit recent la muncă, după ce au fost în țara natală pentru a sărbători trecerea în anul nou chinezesc.

Toate cele 17 persoane sunt autoizolate la domiciliu pentru două săptămâni, fără a prezenta niciun semn de boală, fiind monitorizate în tot acest timp de medici de la Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Totodată, reprezentanții DSP au avut misiunea de a stabili un spațiu în care eventualele cazuri suspecte de infecție cu coronavirus să fie plasate în carantină, conform procedurilor. În acest sens, specialiștii DSP s-au adresat Instituției Prefectului, iar problema a fost pusă în discuția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

 

Sursa: turismbuzau.ro

Comitetul s-a întrunit într-o ședință comună la care au participat reprezentanți ai DSP Buzău, ai Consiliului Județean, Spitalului Județean de Urgență, Inspectoratului Școlar și Direcției pentru Tineret și Sport, în scopul identificării unui spațiu în care să poată fi plasați pacienții suspecți că ar fi putut contracta infecția cu coronavirusul 2019-nCoV care a îmbolnăvit peste 40.000 de oameni din 28 de țări.

În urma discuțiilor purtate între autoritățile implicate s-a stabilit că tabăra școlară de la Arbănași ar fi locul cel mai potrivit, întrucât în această perioadă, aici nu sunt cazați elevi, iar tabăra este izolată și îndeplinește toate condițiile de igienă necesare.

Astfel, s-a decis ca un pavilion al taberei, care dispune de apă potabilă, curent electric, căldură și grupuri sanitare să fie amenajat ca spațiu de carantină, având capacitatea de a găzdui 20 de persoane – număr considerat suficient, raportat la totalitatea cazurilor de pacienți suspecți identificați până acum la nivel național.

 

Din fericire, niciunul dintre cazurile suspecte nu a fost confirmat, iar la nivelul județului Buzău nu se poate vorbi la acest moment de pacienți suspecți, întrucât niciuna dintre cele 17 persoane monitorizate nu prezintă vreun semn de boală. Autoizolarea la domiciliu și monitorizarea reprezintă măsuri preventive ce se impun, ținând cont de evoluția la nivel mondial a epidemiei provocate de noul coronavirus, iar dacă în cele 14 zile, persoanele ținute sub observație vor continua să nu manifeste semne de boală se va considera ca sunt în afara oricărui pericol și pot reveni în comunitate.

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost adoptată o hotărâre prin care Direcția Județeană pentru Tineret și Sport pune la dispoziție pavilionul respectiv, cu posibilitatea de a se extinde capacitatea de cazare în cazul în care situația o va impune.

Totodată, Direcției de Sănătate Publică îi revine sarcina de a asigura personalul medical și materialele dezinfectante pentru noul spațiu pus la dispoziție în cadrul taberei de la Arbănași.

Ultimul bilanț la nivel mondial arată că, deși numărul îmbolnăvirilor provocate de noul coronavirus a scăzut cu 20% în ultima perioadă, numărul deceselor a depășit pragul de 1.000.

 


Adaugati un comentariu


 

*