Primele suspiciuni de infectare cu tulpina Omicron în România

2 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Trei persoane venite din Africa de Sud au fost testate pozitiv la revenirea în țară și se așteaptă rezultatul secvențierilor făcute la Institutul Cantacuzino.

 

În ciuda măsurilor de precauție luate de statele din UE și din întreaga lume, noua tulpină de SARS-Cov-2 apărută în Africa de Sud a reușit să depășească granițele statelor africane în care a fost identificată prima dată. În ultimele zile, mai multe țări au anunțat confirmarea primelor cazuri de infectare cu noua tulpină denumită Omicron, iar România s-ar putea alătura pe această listă.

După ce mai mulți români au fost repatriați din Africa de Sud, înainte de decizia suspendării temporare a zborurilor către și din această țară, autoritățile au anunțat, aseară, că trei dintre cei recent reveniți în țară au fost confirmați pozitiv în urma testărilor făcute în aeroport.

Prefecturii Maramureș a fost cea care a anunțat cazurile depistate pozitiv, după revenirea acasă a echipe de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, aflată într-un turneu în Africa de Sud. Membrii delegației au fost repatriați la bordul unui avion Tarom care a aterizat mai întâi la Otopeni, după care a decolat spre Baia Mare.

 

Conform procedurii, toți pasagerii sosiți din țară din zona statelor africane în care au apărut primele cazuri de infectare cu Omnicron au fost testați în aeroport. În urma acestor teste, unul dintre jucătorii echipei de rugby din Baia Mare a fost depistat pozitiv, după cum au anunțat autoritățile maramureșene. Jucătorul este vaccinat și nu prezintă niciun fel de simptome, însă cu toate acestea, a fost internat în spital, pentru a fi ținut sub observație. Având în vedere faptul că este recent întors din Africa de Sud, i s-a recoltat o nouă probă, care va fi trimisă astăzi la Institutul Cantacuzino, în vederea secvențierii, astfel încât să fie stabilit tipul de tulpină virală cu care sportivul este infectat.

Cele 29 de persoane care făceau parte din delegație au fost plasate în carantină, fiind transportate de la aeroport la locația de carantină cu microbuze ale ISU Maramureș, escortate de Poliție și Jandarmerie. Toți membrii delegației au fost testați RT-PCR, iar testarea se va repeta peste 8 zile. Dacă și de după noua testare rezultatul va fi negativ, în a zecea zi vor ieși din carantină.

 

La scurt timp după anunțul făcut de Prefectura Maramureș, Ministerul Sănătății a transmis că alte două persoane revenite din Africa de Sud, marți seară, au fost confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării efectuate, de această dată, în aeroportul Otopeni. Și în aceste cazuri s-a recoltat a doua probă, care va ajunge astăzi la Institutul Cantacuzino, în vederea secvențierii. Și cele două persoane sunt vaccinate, nu prezintă simptome și au fost plasate în crantină. Ministerul Sănătății mai spune că „procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile”, iar în urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru tulpina depistată în Arica de Sud.

S-a stabilit că noua tulpină are o contagiozitate mai ridicată față de tulpina Delta, considerată a fi cea mai contagioasă de până acum. Organizația Mondială a Sănătății a transmis că aceasta reprezintă un risc „foarte ridicat” la nivel mondial, deși până acum nu a fost constatat nici un deces care poate fi atribuit infectării cu noua tulpină și nici nu se cunosc suficiente detalii referitoare la severitatea formelor de boală pe care le poate provoca.

Principala temere este aceea că tulpina Omicron ar putea ocoli răspunsul imun în cazul persoanelor vaccinate și al celor trecute prin boală, iar aceasta ar putea sta la baza valului 5 al pandemiei.

Deocamdată nu se știe nici în ce măsură vaccinurile anti-COVD existente pe piață oferă protecție față de noua tulpină, unele voci susțin că nu ar fi eficiente, altele, că este imposibil să nu protejeze, măcar în parte. Companiile producătoare spun că mai au nevoie de cel puțin două săptămâni de teste pentru a emite o opinie bazată pe dovezi.

 


Adaugati un comentariu


 

*