Șapte cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

11 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Ultimele patru cazuri au fost confirmate în cazul rugbistului și al altor trei pasageri ai cursei din Africa de Sud, depistați pozitiv pentru virusul Sars Cov -2 în urma testelor RT- PCR, dar autoritățile au în atenție și alte suspiciuni.

 

România are, la momentul actual, șapte pacienți la care s-a confirmat prezența noii tulpini Omicron a virusului SARS-CoV-2. Ultimele patru cazuri depistate în urma secvețierilor efectuate la Institutul National de Cercetare -Dezvoltare „Cantacuzino” sunt ale sportivului al cărui rezultat parțial indica o suspiciune de infectare cu tulpina Omicron și cei trei contacți ai săi din lotul de rugby, pasageri ai cursei din Africa de Sud, care au fost depistați pozitiv pentru virusul Sars Cov -2 în urma testelor RT- PCR.

Ministerul Sănătății transmite că toate cele 4 persoane nou confirmate cu noua tulină a coronavirusului se află în izolare, iar starea lor de sănătate este bună, in condițiile în care 3 dintre acestea sunt vaccinate anti-Covid.

Medicul Adriana Pistol, șefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a anunțat vineri, când în România erau confirmate 3 cazuri de infectare cu noua tulină a SARS-CoV-2, dpistată inițial în Africa de Sud, că ar putea exista încă 11 cazuri de infectare cu tulina Omicron, din care „6 cazuri probabile” și „5 cazuri suspecte”.

 

Primele cazuri de Omicron confirmate în România

Primele suspiciuni de infectare cu Omicron în România au apărut pe 1 decembrie, după revenirea în țară a echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, care fusese într-un turneu în Africa de Sud, când un sportiv a fost depistat pozitiv la testarea rapidă. La bordul aceleiași aeronave au revenit în țară și alți români surprinși de noua evoluție epidemică în această țară, iar la la câteva ore, alți doi pasageri au fost confirmați cu SARS-CoV-2 în urma testării rapide.

Pe 4 decembrie, după analiza RT-PCR și secvențierea virusului s-a confirmat prezența noii tupine în cazul celor două persoane aflate la bordul aceleiași aeronave cu sportivul, o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, iar în cazul rugbistuiui a existat doar o confirmare parțială.

Duminică, 5 decembrie, premierul Nicolae Ciucă i-a convocat la Guvern, în ședină de urgență, pe ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, și directorul Centrului pentru Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT), dr. Adriana Pistol pentru a face o analiză rapidă a situației și a stabili măsuri de limitare a răspândirii acestei tulpini a coronavirusului, în urma „consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență”. Ministrul Rafila a declarat, cu această ocazie, că toate cele trei persoane sunt vaccinate anti-COVID, au fost izolate și se simt bine, menționând că „persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptom, cealaltă are ușoare dureri în gât, o răceală banală”.

 

Evoluția Omicron în România

Pe 7 decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat că „trei dintre probele de control recoltate în ziua a 8-a de către Direcția de Sănătate Publică Maramureș de la cei 28 sportivi repatriați din Africa de Sud au fost pozitive pentru infectia cu SARS CoV-2” și au fost trimise pentru secvențierea tulpinii virusului la Institutul National de Cercetare „Cantacuzino”.

În data de 9 decembrie a fost confirmat cel de-al treulea caz de infectare cu tulpina Omicron, în cazul unui bărbat în vârstă de 56 de ani, din Brașov, contact de familie cu pasagera cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021 și care a fost confirmată cu tulpina Omicron în data de 4 decembrie 2021, menționând că bărbatul este izolat la domiciliu, starea sa de sănătate este bună și este vaccinat cu schema completă.

Între timp, în spațiul public au circulat informații conform cărora alți patru jucători din echipa de rugby revenită din Africa de Sud ar fi fost testați pozitiv pentru infecția cu SARS-Cov-2, dar Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis că aceste informații sunt false și că la DSP Maramureș nu sunt înregistrate date din care să reiasă că alte persoane din lotul echipei de rugby sunt infectate.

Vineri, 10 decembrie, când se știa de existența a 3 cazuri confirmate, medicul Adriana Pistol, directorul CNSCBT, a afirmat în spațiul public că ar mai exista „6 cazuri probabile” și „5 cazuri suspecte” de infectare cu Omicron. Sâmbătă, 11 decembrie, a venit și confirmarea a 4 dintre ele.

 

Grad de risc și protecție la vaccinare

La fârșitul lunii noiembrie, Organizția Mondială a Sănătății (OMS) transmitea că varianta ​​Omicron a virusului SARS-CoV-2 prezintă un risc foarte ridicat, dar persistă numeroase incertitudini în ce priveşte transmisibilitatea și periculozitatea variantei, menționând că „nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”. Cu toate că s-a înregistrat o creștere a cazurilor în Africa de Sud, spitalele nu au fost copleșite încă, ceea ce a condus la un oarecare optimism privind virulența Omicron.

Săptămâna trecută, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyes, a declarat că varianta Omicron a coronavirusului a fost raportată în 57 de țări și, din datele existente, pare să aibă o rată mai mare de reinfectare decât tulpina Delta, dar, într-adevăr, provoacă simptome mai puţin severe.

După ce inițial, s-a spus că niciunul dintre vaccinurille anti-COVID nu oferă protecție față de Omicron, companiile Pfizer și BioNTech au revennit și au spus că o doză de rapel a vaccinului lor anti-COVID ar putea întări protecția împotriva tulpinii.

Directoarea ştiinţifică a OMS, dr. Soumya Swaminathan, a cerut însă prudenţă în interpretarea datelor, menționând că „există o mare variaţie în reducerea eficacităţii anticorpilor, care merge de la 4 la 5 ori mai puţin la 40 de ori mai puţin în aceste studii diferite”⁣, care se limitează numai la studierea efectului asupra anticorpilor, când „ştim că sistemul imunitar este mult mai complex”.

 

Varianta Omicron și necunoscutele ei 

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată prima dată în Africa de Sud, la începutul lunii noiembrie. Cercetătorii din Laboratoarele Lancet din Pretoria au descoperit vă în mostrele pe care le testau pentru coronavirus lipsea o genă din ceea ce ar fi reprezentat un profil normal al genomului virusului SARS-CoV-2 și așa și-au dat seama că virusul care a generat pandemia de COVID-19 s-a schimbat.

După câteva zile, același fenomen a fost raportat de Departamentul de Patologie Moleculară al oamenilor de știință de la Lancet din Johannesburg. În provincia Gauteng, care include orașul Johannesburg, mai puțin de 1% dintre oameni au fost testați pozitiv la începutul lunii noiembrie. Însă numărul cazurilor a ajuns la 6% în decurs de doar două săptămâni și la 16% până la 1 decembrie, la aproximativ o lună distanță de la depistarea Omicron.

Sute de cercetători din întreaga lume încearcă să înțeleagă noua variantă ​​„Omicron”, care este cea mai diferită tulpină dintre cele cinci variante de îngrijorare identificate de OMS de la începutul pandemiei și până acum.

 

Primele concluzii despre contagiozitate

Cazurile din Africa de Sud au crescut rapid, până la aproape 20.000 pe zi, de când țara a raportat primul caz de infectare cu varianta Omicron. Cercetătorul japonez Hiroshi Nishiura, profesor de științe ale sănătății și mediului la Universitatea Kyoto, specializat în modelarea matematică a bolilor infecțioase, a analizat datele genomului, disponibile până pe 26 noiembrie, în provincia Gauteng din Africa de Sud, și a constatat că varianta Omicron este de 4,2 ori mai transmisibilă în stadiul inițial decât varianta „Delta”. „Varianta Omicron are o transmisibilitate mult mai mare și are capacitatea de anula imunitatea construită în mod natural prin trecerea prin boală sau generată de vaccin”, se arată în concluziile profesorului Nishiura, citat de japantimes.co.jp, care au fost prezentate la o reuniune a comitetului consultativ al ministerului Sănătății din Japonia. Acesta menționează însă că acolo „unde a fost descoperită, rata de vaccinare a fost mai mică de 30% și mulți oameni au fost probabil infectați în mod natural”, a mai spus Nishiura, adăugând că „trebuie să acordăm o atenție deosebită tendințelor viitoare pentru a vedea dacă același lucru se va întâmpla în țările în care vaccinurile pe bază de ARN sunt într-un procent ridicat”. Studiul profesorului Nishiura nu a fost revizuit de colegi și nu a fost publicat într-un jurnal științific.

Analiză a fost efectuată folosind aceeași metodă pe care a folosit-o într-un studiu din iulie, publicat de jurnalul medical Eurosurveillance, despre cum s-a comportat varianta Delta înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

O nouă versiune a variantei „Omicron”

Oamenii de știință spun că au identificat o nouă versiune a variantei Omicron, pe care au denumit-o ca fiind „invizibilă”, pentru că nu poate fi detectată prin testele RT-PCR folosite pentru a urmări răspândirea SARS-CoV-2 în întreaga lume. Varianta ascunsă ar avea mai multe mutații comune cu tulpina Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele de laborator să fie folosite ca mijloc de semnalare a cazurilor probabile.

Cercetătorii britanici spun însă că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard, dar subliniază că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Varianta ascunsă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului SARS-CoV-2 trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada. Dificultatea de a detecta varianta înseamnă că este posibil să se fi răspândit deja mai pe scară largă.

 


Adaugati un comentariu


 

*