Al treilea caz de infectare cu tulpina Omicron în România

7 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino nu au dat încă verdictul final, însă rezultatele parțiale ale analizelor efectuate tind către confirmarea prezenței acestei tulpini a virusului SARS-CoV-2.

 

La acest moment, în România sunt de infectare cu noua tulpină Omicron, fiind vorba de o femeie de 48 de ani din Brașov și un vasluian de 59 de ani, recent întorși din țară din Africa de Sud, regiune unde a fost identificată pentru prima dată această tulpină. Toți pasagerii repatriați din Africa de Sud la bordul unei aeronave Tarom au fost testați, iar trei dintre ei au fost depistați pozitiv.

Primul rezultat pozitiv a fost în cazul unui jucător din echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, aflată într-un turneu în Africa de Sud și revenită în țară la bordul aceleiași aeronave, iar la câteva ore, același rezultat a fost confirmat și în cazul celor doi pasageri. Deși a fost primul confirmat cu infecția SARS-Cov-2, rezultatele analizelor probelor prelevate sportivului din Baia Mare întârzie cel mai mult, însă cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au transmis rezultatele parțiale ale secvențierii, iar acestea tind să confirme că este vorba tot despre tulpina Omicron.

Între timp, rezultatele finale în cazul celorlalți doi pacienți au confirmat noua tulpină, iar în cursul acestei săptămâni sunt toate șansele să avem a treia confirmare oficială a infecției cu noua tulpină. Din fericire, starea de sănătate a sportivului din Baia Mare este una bună, acesta aflându-se în izolare, fără a prezenta simptome.

 

Și ceilalți doi pacienți confirmați cu noua tulpină sunt în afara oricărui pericol, aflându-se în izolare, cu o stare de sănătate bună.

În acest context, s-a activat și bursa zvonurilor pe acest subiect, așa că în spațiul public au început să circule informații conform cărora alți patru jucători din echipa de rugby revenită din Africa de Sud ar fi fost testați pozitiv pentru infecția cu SARS-Cov-2. Pentru a lămuri lucrurile Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis un comunicat în care se precizează că aceste informații sunt false și că la DSP Maramureș nu sunt înregistrate date din care să reiasă că alte persoane din lotul echipei de rugby sunt infectate. „Precizăm că informaţiile potrivit cărora alţi patru sportivi repatriaţi recent din Africa de Sud ar fi pozitivi cu SARS-CoV-2 sunt false. Potrivit informaţiilor primite de la DSP Maramureş, doar o singură persoană a fost testată pozitiv, informaţiile despre acest caz fiind deja transmise public”  se precizează în comunicatul GCS.

 

Alexandru Rafila

În cursul zilei de astăzi, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, participă la o reuniune privind coordonarea măsurilor europene în vederea detectării şi a controlului răspândirii noii variante a SARS-CoV-2 şi achiziţionarea, prin procedură comună la nivelul UE, a terapiilor Covid-19.

Reuniunea are loc la Bruxelles, cu participarea tuturor miniștrilor Sănătății din țările Uniunii Europene, tema principală fiind legată de subiecte de interes în contextul epidemiologic actual.

De asemenea, miniștrii țărilor UE vor mai discuta despre necesitatea înfiinţării la nivelul Comisiei Europene a unui serviciu specializat în asigurarea pregătirii situaţiilor de urgenţă care apar în domeniul Sănătăţii.

 


Adaugati un comentariu


 

*