Normele de aplicare ale Legii publicității pentru suplimente alimentare și dispozitive medicale zac în sertare

7 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Producătorii din domeniu solicită urgentarea adoptării acestor norme, în condițiile în care legea este în vigoare încă din luna aprilie.

 

Pe data de 4 aprilie a intrat în vigoare Legea Suplimentelor Alimentare, care include și prevederi importante cu privire la publicitatea în domeniul suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale. O astfel de lege fusese îndelung așteptată de producătorii din domeniu, însă problema este că prevederile acesteia nu pot fi aplicate încă în totalitate, pentru că lipsesc normele de aplicare. În acest sens, Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) a lansat un apel către autorități pentru a urgenta aprobarea acestor norme, care reprezintă ultimul pas în demersul de a avea o legislație clară în acest domeniu.

În ceea e privește publicitatea la aceste produse, legea stipulează că în comunicările oficiale trebuie să se utilizeze exclusiv informațiile prezente pe etichetă și în prospectul suplimentului alimentar, aprobate de autoritatea competentă, fiind interzisă atribuirea proprietăților de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau referirea la asemenea proprietăți. Totodată, legea prevede ca materialele publicitare să fie supuse avizării înainte de difuzare sau de publicare, în timp ce pentru anumite categorii de dispozitive medicale materialele publicitare vor supuse unui proces riguros de verificare și avizare  de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

 

Diana Mereu

În lipsa unor normelor de aplicare legea stă în stand-by, iar anumite practici publicitare pe care aceasta le interzice sunt folosite în continuare. Astfel, numeroase spoturi publicitare informează consumatorii că anumite produse din categoria suplimentelor alimentare sunt ideale pentru prevenirea sau tratarea unor boli.

Rolul primar al publicității pentru aceste categorii de produse este acela de informare și educare a consumatorilor și pacienţilor cu privire la rolul și utilizarea acestora în mod corect și complet. Pentru a ne asigura că toate comunicările comerciale ale produselor din categoriile pe care le reprezentăm respectă aceste principii, unul dintre principalele noastre obiective de la bun început a fost acela de a promova reglementări mai clare. Există voci în spațiul public care vorbesc despre schimbarea legislației, însă nu este nevoie de acest lucru, pentru că avem legislație nouă. La  acest moment, este necesar să asigurăm implementarea cadrului legal prin legislație secundară, pentru a asigura mai mult control și monitorizare. Doar astfel se vor putea combate fenomenul de fake news și alte derapaje care au efect negativ asupra sănătății consumatorilor și pacienţilor, observându-se deja în această perioadă situații de comportamente de consum iresponsabil”, a declarat Diana Mereu, directorul executiv al RASCI.

 

Aceasta a adăugat că, în cazul medicamentelor eliberate fără prescripție medicală, există deja reglementări stricte privind publicitatea, toate materialele publicitare trebuind să aibă aprobarea ANMDMR înainte de a fi difuzate.

În cazul suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale, s-au făcut pași foarte importanți spre îmbunătățirea cadrului legislativ. La acest moment, lipsește ultimul element pentru ca procesul să fie complet – normele de aplicare. În contextul nevoii crescute a consumatorului de a-și menține sănătatea într-o stare bună cu ajutorul produselor ce se eliberează fără prescripție medicală dar și a dorinței de a fi informat din surse credibile, RASCI reiterează nevoia de urgentare a publicării normelor de aplicare pentru legislația existentă în domeniul publicității pentru suplimentele alimentare și dispozitive medicale. De-a lungul timpului, aceste problematici s-au bucurat de interes din partea autorităților competente și a factorilor de decizie și sperăm ca în contextul unei noi guvernări, acestea să revină pe ordinea de zi, pentru ca sănătatea populației să nu aibă de suferit în această privință”, a mai declarat directorul executiv al RASCI, citat într-un comunicat de presă.

 


Adaugati un comentariu


 

*