Scrisoare deschisă: Un medic de familie îi cere ministrului Rafila să repoziționeze această specialitate în lanțul sistemului sanitar

7 decembrie 2021 | 1 comentariu |

Medicul de familie Valentin Pantea îi relevă ministrului Sănătății „un adevar fundamental, dar pe care, din pacate, puțini îl știu și și mai puțini îl recunosc”, cerându-i să nu ignore medicina de familie, dacă nu vrea să rămână fără specialiști în acest domeniu.

 

Dr Valentin Pantea

Medicii de familie au cerut de nenumărate ori, tuturor guvernelor, să li se reconsidere statutul și importanța profesiei în lanțul sistemului medical din România, subliniind că medicina de familie ar trebui să aibă unul dintre cele mai importante roluri în prevenție și în tratarea cazurilor ușoare, care să nu mai ajungă să aglomereze ambulatoriul de specialitate și spitalele, asigurându-li-se și finanțare corespunzătoare. Se pare însă că deși li s-au adăugat noi sarcini, compensarea și respectul pentru munca lor a rămas, undeva, departe de realitățile actuale.

În aceste condiții, medicul de familie orădean Valentin Pantea, cu calmul și bunul simț al ardeleanului care nu face gălăgie, dar când are ceva de spus o face scurt și apăsat, îi arată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, printr-o scrisoare deschisă, un „adevar fundamental dar pe care, din pacate, puțini îl știu și și mai puțini îl recunosc” și să decidă în consecință, dacă nu vrea ca în condițiile în care medicina de familie se confruntă cu un deficit acut de specialiști, să fie din ce în ce mai ocolită de medicii tineri.

 

Redăm, mai jos, scrisoarea deschisă adresată „Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru rafila”, integral:

D-le Ministru al Sănătății îmi permit să vă scriu pentru a pleda pentru importanța medicinei de familie.

Am să încep prin a vă spune un adevăr fundamental dar pe care, din păcate, puțini îl știu și și mai puțini îl recunosc: medicina de familie rezolvă cele mai multe cazuri cu cele mai mici cheltuieli! De exemplu, eu azi am avut peste 30 de consultații medicale (așa este în fiecare zi lucrătoare care urmează după o pauză de 2 zile) pe care le-am rezolvat fără a interna pacienții în spital, fără a folosi investigații scumpe și fără a prescrie tratamente costisitoare. E drept că nu au fost cazuri care să necesite intervenții chirurgicale, de exemplu, dar prin faptul că aceste cazuri simple sau medii nu au ajuns în spital sau în ambulator pot spune că eu azi am făcut economie sistemului medical (dar fără a aduce prejudicii pacienților).

În esență, aceasta e menirea medicului de familie, de a rezolva cazurile ușoare și medii, lăsând timp și resurse spitalului și ambulatorului de a se ocupa de cazurile grave și severe. De aceea în sistemele medicale europene se pune bază pe medicina de familie, fiind recunoscută și tratată ca o specializare medicală aparte. De aceea resursele medicale acordate medicilor de familie din UE sunt consistente, tocmai pentru a motiva dezvoltarea acestui segment al sistemului medical ca bază a unui sistem medical modern.

Dacă în UE se pune bază pe MF, din păcate se pare că la noi se pune acid. Dacă în UE se alocă pentru MF în medie 12% din bugetul sănătății, la noi nu se alocă nici măcar 1/2 din acest procent (<6%). Ultima creștere a bugetului MF a fost acordată acum cca 4 ani, în mandatul unui ministru PSD. De atunci am fost iarăși uitați și săriți de la rectificările bugetare. Dacă celor din spitale li s-au mărit veniturile de mai multe ori, cu 50% (a fost o creștere adecvată muncii medicale), la noi venitul nici nu a mai fost modificat pentru a ține pasul cu inflația. Astfel că putem spune că în ultimii ani, medicii de familie au sărăcit (au crescut cheltuielile cabinetului fără a crește și veniturile cabinetului). Ca urmare a acestei sărăciri a medicinei de familie, medicii tineri evită acest sector medical, ceea ce face ca medicii pensionari să nu mai poată fi înlocuiți și să rămană localități fără medici de familie (acest fenomen este foarte vizibil și în orașe, nu doar în mediul rural).

Aș vrea să mai aduc o mică lămurire: venitul cabinetului medical nu este venitul medicului de familie (mulți fac confuzie între cei 2 termeni). Venitul cabinetului medical este format din venitul per capita, cel care trebuie să asigure funcționarea cabinetului, și venitul per serviciu, cel care trebuie să reprezinte munca medicului de familie. Ori, cât timp plata unui serviciu medical acordat de medicul de familie este de cca 19 lei/serviciu (mai puțin decat costul unui tuns la o frizerie) dați-mi voie să spun că undeva este o problemă.

La final doresc să amintesc că și medicii de familie contribuie din plin la combaterea pandemiei de COVID, majoritatea vaccinand anticovid fie în cabinetele proprii, fie în centrele de vaccinare. Din păcate, în valul 3 al pandemiei (în 2020 când încă nu erau vaccinuri anticovid) au decedat peste 25 de medici de familie din cauza covidului.

Cu deosebită stimă,

dr. PANTEA Valentin

medic de familie în rural”Comentarii (1)

  1. Mihaela spune:

    As vrea sa îl întreb pe domnul doctor, dacă și dansul își plătește asistenta medicala cu salariul minim pe economie, asa cum fac 95% din medicii de familie.

Adaugati un comentariu


 

*