Tocilizumab, autorizat în UE pentru tratamentul pacienților cu Covid-19

7 decembrie 2021 | 0 comentarii |

O recomandare în acest sens a venit din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), iar în zilele următoare este așteptată autorizarea din partea Comisiei Europene.

 

La începutul acestei săptămâni, EMA a recomandat extinderea indicației terapeutice a medicamentului Tocilizumab, dezvoltat de grupul farmaceutic Roche și autorizat deja pentru tratarea mai multor afecțiuni, pentru tratamentul pacienţilor cu Covid-19 care au nevoie de tratament sistemic cu corticosteroizi și necesită oxigenoterapie sau ventilare mecanică.

Inițial, medicamentul a fost produs pentru tratamentul artritei, însă odată cu declanșarea pandemiei s-a constatat că dă rezultate și în tratamentul pacienților cu Covid-19. Prin urmare, în Europa este folosit off-label adică în afara indicației terapeutice, în tratamentul pacienților cu Covid-19 aflați în anumite stadii ale bolii.

În luna iulie a acestui an, Organizația Mondială a Sănătății a adăugat medicamentele Tocilizumab și Sarilumab pe lista celor recomandate pentru tratarea pacienților cu Covid-19, după ce un studiu clinic amplu a indicat că utilizarea lor reduce riscul de deces, iar în luna august, EMA a demarat procedura de evaluare a Tocilizumab pentru o posibilă autorizare ca tratament pentru Covid-19.

 

Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul agenției a analizat în această perioadă datele medicale furnizate de un studiu realizat pe mai mult de 4.000 de adulţi spitalizaţi cu Covid-19 şi a ajuns la concluzia că beneficiile aduse de acest medicament sunt mai mari decât riscurile pentru pacienţii care au nevoie de tratament sistemic cu corticosteroizi şi la cei care necesită suport de oxigen sau ventilare mecanică.

Prin urmare, EMA a recomandat la începutul săptămânii extinderea indicației terapeutice a acestui medicament și pentru pacienții din aceste categorii, iar o decizie definitivă urmează a fi luată de Comisia Europeană. De obicei, comisia ține seama de recomandările EMA, așa că este o chestiune de timp până când Tocilizumab va fi autorizat în Uniunea Europeană pentru tratamentul pacienților cu Covid-19.

 

Tocilizumab este folosit de mai multe luni în întreaga lume, în terapia pacienților Covid-19, fiind recomandat și de Organizația Mondială a Sănătății. De altfel, organizația a colaborat cu grupul Roche, care produce medicamentul, pentru ca acesta să ajungă în toate zonele de pe glob în care nu era folosit până acum. În luna august, pe fondul creșterii numărului de infectări la nivel mondial, stocurile au scăzut considerabil, iar OMS a cerut atunci producătorului să asigure o distribuție echitabilă a medicamentului către toate statele. Criza s-a resimțit  și în România unde medicamentul a fost distribuit „cu porția” în spitale, dozele aflate le dispoziție fiind mult mai puține decât necesarul în valul 4.

În aceeași perioadă, Roche a raportat că a crescut spectaculos numărul comenzilor pentru acest medicament, față de perioada în care aceste nu era folosit în tratamentul pacienților cu Covid-19. Este vorba de o creștere cu 400% a cererii căreia compania farmaceutică a reușit cu grei să-i facă față.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*