Comisia Europeană a avizat cel de-al doilea vaccin împotriva Covid-19

7 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Vaccinul este tot pe bază de ARN Mesager și este produs de compania farmaceutică Moderna, are o eficiență de 94,1%, iar rapelul se inoculează la 28 de zile după prima doză.

 

Un nou vaccin împotriva CCOVID-19 a fost autorizat pentru a fi administrat în țările Uniuni Europene. Comisia Europeană a dat miercuri, aviz favorabil de punere pe piață a vaccinului produs de compania farmaceutică Moderna, deja autorizat și utilizat în SUA, în urma recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Noul vaccin are o eficiență de 94,1% și se administrează în două doze ca și serul produs de Pfizer/BioNTech, însă rapelul se face la 28 de zile după prima doză, nu la 21 de zile ca în cazul primului vaccin avizat.

Moderna a depus cererea de autorizare la data de 30 noiembrie 2020, iar Agenția Europeană a Medicamentului începuse deja o revizuire continuă a datelor privind noul vaccin, aceasta continuând pe măsură ce producătorul a furnizat noi date. Procedura de evaluare și avizare a fost astfel scurtată, iar EMA a recomandat eliberarea autorizației de intrare pe piață condiționat, la fel ca și în cazul primului vaccin, care deja se administrează în Europa.

Autorizația a fost emisă aseară, de Comisia Europeană, al cărei președinte, Ursula von der Leyen, a anunțat că astfel, pe piața europeană vor mai ajunge încă 160 de milioane de doze de vaccin, menționând că, în perioada următoare vor fi autorizate și alte vaccinuri împotriva Covid-19, Uniunea Europeană urmând a beneficia în total de circa două miliarde de doze – cantitate mai mult decât suficientă pentru întreaga populație din cele 27 de țări membre.

 

Stella Kyriakides

La rândul său, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides a adăugat că, odată cu aprobarea vaccinului de la Moderna, pentru țările UE sunt disponibile 460.000 de doze, cantitate suficientă pentru prima fază a campaniei de vaccinare demarată în 27 decembrie 2020.

Am autorizat un al doilea vaccin sigur și eficace, produs de Moderna, care, împreună cu BioNTech-Pfizer, va asigura livrarea în UE, cu viteză tot mai mare, a 460 de milioane de doze, iar aceasta numai pentru început. Statele membre trebuie să asigure un ritm de vaccinare pe măsura vitezei aprovizionării. Eforturile noastre vor continua până când vaccinurile vor fi disponibile pentru toată populația UE”, a declarat comisarul european.

Comisia Europeană a semnat în noiembrie un contract pentru achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a solicita până la 80 de milioane de doze suplimentar.

 

Ca și vaccinul aflat deja pe piață, cel produs de Moderna se bazează pe ARN mesager (mARN), transferând instrucțiunile de la ADN la aparatul celular responsabil cu producerea proteinelor. „În cazul unui vaccin mARN, aceste instrucțiuni produc fragmente inofensive ale virusului, pe care organismul uman le utilizează pentru a produce un răspuns imunitar capabil să prevină sau să combată o anumită boală. Atunci când unei persoane i se administrează vaccinul, celulele sale citesc instrucțiunile genetice și produc o proteină virală de suprafață – o proteină aflată pe suprafața exterioară a virusului pe care acesta o utilizează pentru a pătrunde în celulele organismului și a cauza boala. Sistemul imunitar al persoanei va trata apoi această proteină ca fiind străină și va produce mijloace naturale de apărare – anticorpi și celule T – împotriva ei”, se arată într-un comunicat pe această temă al Comisiei Europene.

Odată obținută autorizația din partea autorităților europene, Moderna trebuie să livreze între primul și al doilea trimestru al anului în curs 160 de milioane de doze, care se vor adăuga celor 300 de milioane livrate de Pfizer și BioNTech. Astfel, în perioada următoare, noul vaccin va ajunge și în România, asta și în funcție de ritmul în care va decurge aici campania de vaccinare.

 


Adaugati un comentariu


 

*