O nouă tranșă de vaccinuri anti-Covid a ajuns azi în România
De această dată, transportul a fost asigurat pe calea aerului, aeronavele aterizând pe aeroporturile din București, Cluj și Timișoara.
Cu o întârziere de o zi, datorată unor probleme tehnice întâmpinate de producător, azi a ajuns în România a doua tranșă de vaccin anti-Covid produs de Pfizer și BionNTech, de această dată fiind vorba de un lot mai consistent, in comparație cu cel de 10.000 de doze recepționat în ziua de Crăciun.
Această nouă tranșă constă în 140.400 de doze, care au fost trimise pe calea aerului de compania producătoare și au ajuns în această dimineață pe trei aeroporturi mari din țară, la bordul unor aeronave de tip cargo. Prima aeronavă a aterizat în jurul orei 8.00 pe aeroportul Otopeni, având la bord 40.950 de doze de vaccin. Acestea au fost preluate de autospeciale puse la dispoziție tot de producător, care le-au transportat la centrul național de stocare de la Institutul Cantacuzino, urmând ca, în funcție de solicitări, acestea să fie distribuite către spitalele din Capitală, dar și către centrele regionale de stocare din Braşov, Craiova, Constanța şi Iaşi. Transportul dozelor va fi efectuat pe cale rutieră, cu ajutorul autospecialelor asigurate de producător.
Colonelul Romeo Feraru, purtătorul de cuvânt al Institutului Cantacuzino, a reamintit că aici pot fi stocate 1,5 milioane de doze de vaccin, în congelatoare speciale care asigură temperaturi cuprinse între –60 și –90 de grade Celsius.
Cu o întârziere de câteva zeci de minute față de ora la care erau așteptate (11.00) alte două aeronave au aterizat pe aeroporturile din Timișoara și Cluj, în jurul prânzului, având la bord 99.450 de doze, care vor fi transportate apoi pe cale rutieră la spitalele militare din cele două orașe, unde sunt amenajate centre regionale de stocare.
Din cele 140.400 de doze sosite astăzi, la Iași vor ajunge 25.350, la Cluj 29.250, la Constanța 8.775, la Timișoara 10.725, iar la Craiova și Brașov, câte 12.675 de doze. Transportul acestora va fi asigurat în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, cu ajutorul autorul autospecialelor puse la dispoziție de producător.
Mâine urmează să sosească un nou transport, care va fi trimis tot pe calea aerului, iar aeronavele vor ateriza la Braşov, Constanţa, Craiova şi Iaşi.
Între timp, Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a făcut noi precizări referitoare la prima tranșă de vaccinuri, primită pe 25 decembrie. Dozele au sosit în două containere, fiecare conținând câte 5 cutii a câte 195 de flacoane multidoză, adică 975 de doze în fiecare cutie. Așadar, numărul de doze primite în prima tranșă a fost ceva mai mic decât cel vehiculat, fiind vorba de 9.750 de doze. Distribuirea acestora s-a făcut conform necesarului întocmit şi primit de la cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva Covid-19. Potrivit necesarului, au fost solicitate 3.035 de doze de vaccin pentru prima administrare și 3035 pentru rapel – doze rezervate pentru a doua administrare. Dozele rămase sunt depozitate la Institutul Cantacuzino, urmând a fi distribuite în celelalte unități medicale din țară. După terminarea perioadei de administrare a primei doze în cele 10 spitale de linia întâi, eventualul excedent de doze va fi distribuit către celelalte unităţi medicale care au organizat centre de vaccinare conform arondării teritoriale judeţene la Institutul Cantacuzino, în vederea utilizării la maxim a acestei prime tranşe livrate României.
Reprezentanții comitetului de coordonare au precizat și că „există un risc asumat de pierdere a dozelor din motive neimputabile (evenimente rutiere, prelungirea timpului necesar transportului, probleme ce pot apărea pe durata stocării în centrul de vaccinare, spargerea accidentală a flacoanelor). De asemenea, în cazul flacoanelor multidoză, pierderile nu pot fi în totalitate eliminate, dar pot fi reduse printr-o politică riguroasă privind programările şi prin calcularea riguroasă a necesarului de vaccin”.
Până în acest moment au fost vaccinate peste 2.000 de cadre medicale și nu s-au înregistrat reacții adverse semnificative.