Două noi centre mobile de pregătire a paramedicilor SMURD au devenit operaționale

29 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Acestea vor funcționa la Iași și Bihor, adăugându-se celorlalte două centre similare folosite în regiunea Centru și la nivelul ISU București Ilfov.

 

În urmă cu mai bine de doi ani, Fundația pentru SMURD demara, cu sprijinul Rompetrol, un proiect ce viza înființarea unor centre mobile de pregătire pentru paramedicii care deservesc subunitățile SMURD din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din țară. Primul pas a fost făcut prin achiziționarea primelor două astfel de centre, cu ajutorul unei contribuții financiare de 100.000 de dolari  oferită de Rompetrol – KMG International.

Cele două centre au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, unul din ele fiind utilizat la nivelul ISU București-Ilfov, iar celălalt fiind folosit pentru pregătirea paramedicilor din regiunea Centru.

Proiectul nu s-a oprit aici, intenția inițiatorilor fiind aceea ce a-l extinde la nivelul întregii țări, iar un nou pas în această direcție a fost făcut zilele acestea, pe sfârșit de an.

Astfel, tot cu sprijinul financiar oferit de Rompetrol – KMG International, au fost achiziționate alte două centre mobile de pregătire, care au fost repartizate către ISU Bihor și ISU Iași.

 

Secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că cele două centre recent achiziționate funcționează pe structura unor automobile de tip furgonetă, care includ întreaga gamă de materiale necesare instruirii și evaluării paramedicilor pentru toate situațiile în care aceștia sunt solicitați să intervină. Mei precis, este vorba de  manechine, simulatoare ale corpului omenesc pentru toate categoriile de vârstă, defibrilatoare, aspiratoare de secreții, rucsace medicale de primă intervenție, echipamente folosite în imobilizarea și extragerea victimelor rămase încarcerate în urma unui accident rutier și dispozitive pentru protezarea căilor aeriene.

Ne bucurăm că prin intermediul unor parteneriate de lungă durată, precum cel cu Rompetrol-KMG International, reușim să facem pași constanți pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale de urgență din prespital, acesta fiind unul dintre obiectivele principale ale activității Fundației pentru SMURD”, a mai declarat acesta.

 

Raed Arafat a mai precizat că, prin îmbunătățirea bazei materiale pe care instructorii o au la dispoziție și creșterea numărului de centre mobile de pregătire, va fi posibilă și testarea periodică a paramedicilor, pentru a exista certitudinea că aceștia sunt pregătiți la cele mai înalte standarde, pentru a face față oricărui gen de situații de urgență.

La rândul său, Iskander Abdibaitov, responsabil cu dezvoltarea corporativă în cadrul companiei partenere în acest proiect, a declarat că „avem un parteneriat istoric cu SMURD, de susținere a sistemului medical, pentru beneficiul pacienților și al cadrelor medicale, prin care am achiziționat aparatură, am reabilitat spații în care se oferă tratament pacienților, contribuind și la facilitarea trainingului specializat pentru salvatori. Serviciile medicale de urgență și descarcerare reprezintă un pilon de bază al sistemului de sănătate, făcând de multe ori diferența între viață și moarte”.

 


Adaugati un comentariu


 

*