Maratonul Resuscitării ajunge la București

Peste 50 de medici, paramedici și voluntari vor oferi cursuri de resuscitare timp de 10 ore, neîntrerupt.

 

Un eveniment care a debutat în urmă cu patru ani la Cluj, din inițiativa studenților mediciniști din acest centru universitar și a voluntarilor SMURD, va fi preluat pentru prima dată și în Capitală, organizarea aparținând de această dată Fundației pentru SMURD, Inspectoratului pentru Situații de Urgență București- Ilfov și centrului comercial Sun Plaza, in calitate de gazdă. Este vorba de Maratonul Resuscitării, în cadrul căruia au fost instruite până acum aproximativ 5.000 de persoane cu ocazia edițiilor organizate la Cluj, și care se va desfășura pentru prima dată și în București, la finele acestei săptămâni.

Inspirați de succesul evenimentului de la Cluj, Fundația pentru SMURD și parteneri săi au decis să preia modelul și pentru București, astfel că sâmbătă, 18 mai, complexul comercial Sun Plaza va fi gazda primei ediții a Maratonului Resuscitării, organizate în Capitală. Evenimentul se va desfășura pe durata a 10 ore, fără întrerupere, în intervalul orar 11.00 – 21.00, cu participarea a peste 50 de medici, paramedici și voluntari.

Pe parcursul celor 10 ore, aceștia vor oferi gratuit cursuri de resuscitare pentru toți cei interesați, fiind utilizate peste 30 de manechine speciale, urmând a fi vorba de evenimentul cu cea mai mare amploare dintre edițiile organizate până acum.

 

Cursurile vor fi susținute gratuit, atât în limba română cât și în engleză, astfel încât să poate fi accesibile unui număr cât mai mare de participanți români și străini. Startul Maratonului de Resuscitare se va da sâmbăta la parterul centrului comercial și se va desfășura pe module de instruire cu durata de 30 de minute. În acest interval, cursanții vor fi învățați să aplice manevre de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime – adulți, copii și sugari – fiind pus accent pe exersarea acestor manevre pe manechinele de resuscitare, până când cursanții vor învăța să le aplice corect.

Organizatorii spun că așteaptă la cursuri persoane de toate vârstele, chiar și copii, în condițiile în care cunoașterea acestor manevre de resuscitare de cât mai multe persoane este de o importanță majoră în salvarea unor vieți în situații limită.

Statisticile indică faptul că în Europa mor anual circa 350.000 de persoane în urma unui stop cardio-respirator, iar 80% dintre aceste cazuri se petrec la domiciliu.

 

Multe dintre victime ar fi putut fi salvate daca la momentul respectiv s-ar fi aflat în preajma loc cineva care să știe să le aplice manevrele de resuscitate, până la sosirea echipajelor medicale, intervenția în primele momente după producerea stopului cardio-respirator fiind vitală. Statisticile mai arată că peste 50% dintre decesele survenite în urma stopului cardio-respirator ar putea fi prevenite, iar vieţile salvate, dacă cetăţenii ar cunoaşte manevrele de resuscitare şi dacă, în spaţiile publice ar fi montate mai multe defibrilatoare . De asemenea, medicii spun că demararea manevrelor de resuscitare în primele 4 minute de la instalarea stopului cardio-respirator creşte semnificativ şansele de supravieţuire ale victimei, lipsa acestora în primele 4-6 minute poate produce leziuni cerebrale, la peste 6 minute, apariţia leziunilor cerebrale este foarte probabilă, iar la peste 10 minute de stop cardio-respirator neasistat de manevre de resuscitare, se instalează moartea cerebrală

„Participând la Maratonul Resuscitării veţi avea ocazia să învăţaţi despre importanţa vitală a acţiunilor dumneavoastră în minutele scurse de la instalarea stopului cardio-respirator şi până la sosirea echipajelor de urgenţă. Prin învăţarea manevrelor de resuscitare veţi putea reuşi ca, în situaţia nefericită în care vă veţi confrunta cu o persoană dragă intrată în stop cardio-respirator, să deveniţi din spectatori, salvatori. Vă aşteptăm pe 18 mai, în centrul comercial Sun Plaza, să învăţaţi cum puteţi salva o viaţă” este invitația pe care secretarul de stat Raed Arafat  a lansat-o pentru evenimentul de sâmbătă.


Adaugati un comentariu


 

*