Defibrilatoare automate, instalate în două zone aglomerate din Slatina

3 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Fondurile necesare achiziționării și instalării celor două aparate au fost strânse în urma unui bal caritabil organizat de filiala locală a clubului Rotary.

 

În municipiul Slatina urmează a fi montate în cel mai scurt timp două defibrilatoare automate, dispozitive care vor putea face diferența între viață și moarte în cazul persoanelor intrate în stop cardio-respirator, în urma unui infarct sau pe fondul altor probleme de sănătate. Cele două aparate vor fi instalate în două magazine aflate în două piețe aglomerate ale municipiului, zone în care, în cea mai mare parte a zilei, este un aflux mare de oameni, putând fi utilizate pentru resuscitarea rapidă a persoanelor intrate în stop cardio-respirator, înainte de sosirea la fața locului a echipajelor medicale de la Ambulanță sau SMURD.

Inițiativa aparține filialelor locale ale clubului Rotary și ale Crucii Roșii, iar fondurile necesare pentru achiziționarea și instalarea celor două aparate au fost strânse cu ocazia unei acțiuni caritabile organizate recent.

Este vorba de un bal caritabil, organizat de clubul Rotary, în cadrul căruia au fost scoase la licitație o serie de obiecte de artă, a fost organizată o tombolă, iar caricaturistul Gogu Neagoe și-a vândut mai multe lucrări în scop caritabil, toate fondurile strânse fiind folosite pentru achiziționarea celor două defibrilatoare automate.

 

Apoi, în colaborare cu voluntarii de la Crucea Roșie, a fost efectuat instructajul angajaților celor două magazine în care vor fi instalate defibrilatoarele, aceștia fiind primii care pot interveni în cazul în care o persoană va avea nevoie de ajutor. În primul rând, aceștia au fost instruiți să evalueze corect starea victimelor și să aplice manevrele de resuscitate, acestea incluzând și utilizarea defibrilatorului automat, recomandându-li-se totodată și sa apeleze la serviciile de urgență în astfel de situații.

Cele două aparate care vor fi instalate în zonele cu afluență mare de populație din Slatina sunt prevăzute cu un set de padele pentru adulți, de unică folosință, având timp de încărcare de 10 secunde, la fel ca și timpul pentru efectuarea analizei EKG. De asemenea, aparatele sunt dotate și cu un detector de stimulator cardiac și o baterie care poate susține 200 de utilizări. Nu în ultimul rând, garanția celor două defibrilatoare se întinde pe o perioadă de 5 ani.

În cursul acestui an, un aparat similar a fost instalat și în sediul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, inițiativa aparținându-i unui polițist din cadrul instituției.

 

În zonele aglomerate cum ar fi centrele comerciale, stadioanele, restaurantele, hotelurile, școlile, cinematografele este recomandată instalarea unor astfel de defibrilatoare, precum și existența unor echipe formate din personal instruit pentru acordarea primului ajutor și a utilizări aparatelor de resuscitare. Din păcate, până în prezent, în România s-au făcut doar câțiva pași timizi în această direcție, existând doar câteva locuri publice și sedii de instituții dotate cu astfel de dispozitive.

Aceasta, în condițiile în care aproximativ 70.000 de români mor anual în urma unui stop cardiac, în unele cazuri viața acestora putând fi salvată daca s-ar interveni la timp. Din păcate, echipajele de la Ambulanță sau SMURD ajung prea târziu în la astfel de cazuri, și asta nu pentru că nu s-ar deplasa suficient de rapid, ci pentru că intervalul de timp în care se poate interveni pentru salvarea vieții pacientului este foarte scurt. Specialiștii spun că, în cazul unui stop cardiac, inima se poate reporni și după opt minute, însă pentru creier, acest interval de timp este prea mare, întrucât, dacă nu primește oxigen timp de patru minute, încep să apară leziuni permanente. Așadar, este aproape imposibil ca un echipaj de Ambulanță să poată sosi la fața locului în maxim patru minute și de aceea, prezența acestor defibrilatoare în zonele intens circulate este vitală.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*