Invitati din toata Europa, la Gala Crucii Rosii Romane

8 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Evenimentul, aflat la a noua editie, isi propune promovarea unui proiect demarat in urma cu doi ani, pe care Crucea Rosie doreste sa il extinda in mai multe zone izolate ale tarii.

 

crucea rosie galaMaine va avea loc cea de-a IX-a editie a Galei Crucii Rosii Romane, eveniment la care sunt asteptati sa participe peste 400 de voluntari ai societatilor de Cruce si Smiluna Rosie din Albania, Armenia, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Finlanda, Germaia, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazakhstan, Kargazstan, Letonia, Monaco, Muntenegru, Norvegia,Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia si Slovenia.

Amfitrioana evenimentului este Principesa Margareta, in calitate de presedinte al Societarii Romane de Cruce Rosie, care va face oficialitatile de gazda impreuna cu Principele Radu, iar invitatul de onoare al galei va fi Principele Lorenz al Belgiei.

Principala tema a Galei din acest an va fi continuarea si extinderea unui proiect demarat la evenimentul similar din urma cu doi ani si care are ca obiectiv infiintarea de puncte de prim-ajutor in zonele izolate. Proiectul se adreseaza tuturor comunitatilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente si unde ambulantele ajung cu greu sau chiar le este imposibil accesul. In aceste conditii, oamenii care traiesc in aceste comunitati sunt privati de posibilitatea de a beneficia macar de primul ajutor in cazul acutizarii unor boli sau producerii unor accidente si de multe ori, atunci cand un medic sau un echibaj de la Ambulanta ajunge la fata locului , interventia este tardiva.

 

crucea-rosie-1Proiectul si-a propus instruirea membrilor cate unei familii din comunitatile respective in acordarea primului ajutor de baza. Familia de salvatori comunitari selectati pe baza de voluntariat are rolul de a sprijini rezolvarea urgentelor minore din comunitate si prevenirea agravarii situatiei in cazul unor urgente majore, care necesita asistenta medicala. O camera din locuinta acestora se poate trensforma, la nevoie, in punct de acordare a primului ajutor, in acest scop voluntarii fiind dotati si cu o trusa de prim ajutor care contiene pansamente, un glucometru, un tensiometru si un dispozitiv EKG cu telecitire intr-un serviciu de cardiologie.

Pana in prezent, au fost instruiti in acest scop 126 de salvatori comunitari, si au fost infiintate 40 de astfel de puncte de prim ajutor in zonele izolate, cate unul in fiecare judet.

 

crucea rosieSi judetul Buzau beneficiaza de un astfel de centru, infiintat in luna martie a anului trecut, in satul Catiasu, un catun izolat din Muntii Buzaului.

Centrul este deservit de doi localnici, sot si sotie, care asigura pentru aproximativ 400 de persoane, in majoritate varstnici, o serie de servicii mediclale de baza, gratuit.

Dupa infiintarea celor 40 de puncte de prim-ajutor in toata tara, s-a decis ca a sosit momentul sa se treaca de la stadiul de proiect-pilot la un program mai amplu, care sa acopere mai multe zone izolate din tara, iar acest fapt va fi evidentiat cu precadere in cadrul acestei editii a Galei Crucii Rosii.

Pentru acest demers este nevoie de fonduri, iar o sursa importanta de finantare consta in donatiile din partea oamenilor. Cei care doresc sa doneze in contul Crucii Rosii au la dispozitie numarul 8840, prin care pot fi facute donatii de 2 euro prin trimiterea unui simplu SMS in retelele Vodafone, Orange si Telekom. In reteaua de telefonie fixa Telekom se pot face donatii de 2 euro/apel la numarul  0900 900 004 sau 10 euro/apel la numarul 0900 900 007.  Pe site-ul www.crucearosie.ro se pot face donatii online.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*