Salvare pe motocicleta

8 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Cu 150.000 de euro stransi din donatii si din contributiile unui hipermarket au fost achizitionate cinci noi motociclete SMURD, dotate cu echipamente pentru interventie urbana rapida.

 

Arafat motocicleta-SMURDServiciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) are, incepand de ieri, cinci noi motociclete pentru interventie urbana rapida, achizitionate printr-o campanie de donatii la casele de marcat dintr-un lant de magazine. Secretarul de stat dr. Raed Arafat, presedinte al Consiliului Director al Fundatiei pentru SMURD a precizat, intr-o conferinta de presa, ca motocicletele sunt gata sa plece in misiune si vor facilita ajungerea rapida la locul interventiei in cazurile de urgente majore, mai ales in zonele greu accesibile, din centrul Bucurestiului.

Arafat a reiterat intentia de a forma o escadrila de motociclete SMURD in Capitala unde, chiar si in conditii de trafic aglomerat, in 3-5 minute se va putea ajunge la caz, ceea ce este imposibil cu ambulanta care, in cel mai fericit caz, are un timp de raspuns de 8-10 minute. „Se va putea acorda primul ajutor pana soseste un sprijin mai complex, o ambulanta sau o masina SMURD, ori una de terapie intensiva”, a explicat  Raed Arafat, subliniind ca modelul a fost preluat de la londonezi, unde functioneaza foarte bine.

 

motociclete SMURDRaed Arafat a mai precizat ca din punct de vedere al sistemului de medical de urgenta, Romania sta mai bine decat multe alte state. El a dat exemplu capitala Bulgariei, Sofia, unde in caz de cod rosu de urgenta echipajele ajung si cu o ora intarziere. „In Europa nu putem sa spunem ca stam mai prost decat vreo tara. Mai avem de consolidat, de crescut calitatea, de pregatit oameni, de facut foarte multe in sistem, asa cum fac toti in Europa, dar daca ne comparam cu sistemele europene, stam foarte bine”, a afirmat doctorul Arafat, mentionand ca existenta unei flote de motociclete SMURD va face posibila executarea de misiuni cu plecare aproape instantanee la solicitari, iar costurile vor fi minime, avand in vedere consumul scazut de carburant.

Prin campaniaDoneaza pentru cei care Salveaza!”, desfasurata la nivel national, in perioada noiembrie 2014 – mai 2015, in beneficiul Fundatiei pentru SMURD, s-au colectat fonduri de 100.000 de euro. Lidl a suplimentat aceste fonduri cu 50.000 de euro, contribuind astfel la achizitionarea celor cinci motociclete. De asemenea, au fost cumparate si 23 de echipamente speciale de protectie pentru personalul SMURD care va utiliza motocicletele in actiuni de interventie.

 

motociclete smurd1Cele cinci noi motociclete sunt dotate cu toate echipamentele medicale necesare acordarii rapide a primului ajutor: defibrilator semiautomat, balon de resuscitare, trusa cu laringoscop, aspirator de secretii si geanta medicala de urgenta. De asemenea, acestea vor avea dispozitive de avertizare sonora si luminoasa, dar si sisteme speciale de comunicatie.

Noul concept de acordare a primului ajutor cu autovehicule fara capacitate de transport a fost lansat in data de 6 august 2011, iar din octombrie acelasi an, SMURD Bucuresti a fost dotat cu doua motociclete destinate interventiei rapide si acordarii primului ajutor la locul accidentului.

Achizitionarea celor 5 noi motociclete presupune o crestere de minimum 200% a numarului de interventii, in conditiile in care evaluarea efectuata de reprezentantii SMURD arata ca, din octombrie 2011 si pana la inceputul lui 2015 s-au realizat 380 de interventii si au fost asistate 267 persoane cu singura motocicleta din dotare.

Medicii din spitale atrag insa atentia ca desi la dotarea SMURD stam foarte bine in Romania, din pacate pacientul trebuie tratat in unitati medicale in care exista o lipsa cronica a dotarilor si a profesionistilor din sistem, asa ca daca Executivul nu ia masuri, in scurt timp exista riscul ca activitatea SMURD sa devina inutila.

 


Adaugati un comentariu


 

*