Buzoienii, așteptați la un curs gratuit de resuscitare și defibrilare

7 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Acțiunea este inițiată de o organizație non guvernamentală ce a luat naștere din drama unei familii care și-a pierdut copilul în vârstă de doi ani, după ce s-a înecat cu mâncare.

 

La sfârșitul acestei luni, în perioada 26-27 octombrie, buzoienii au șansa de a deprinde manevrele de prim ajutor care pot face diferența dintre viață și moarte în cazul persoanelor care se îneacă accidental cu mâncare sau al celor care suferă un stop cardiac. Pot face asta în cadrul unui curs care va avea loc în Buzău, într-o locație care urmează a fi anunțată în perioada următoare.

Cursul va fi susținut de Vasile Vlașin, instructor acreditat de Consiliul European de Resuscitare. Acesta este părintele unui copil de 2 ani care a decedat în 2015, după ce s-a înecat accidental cu mâncare. Transportat de urgență la spital, acesta nu a mai putut fi salvat din cauza lipsei unui videobronhoscop, iar părinții îndurerați au cerut rudelor, prietenilor și altor apropiați care au participat la înmormântare să nu aducă flori sau coroane, ci să doneze sumele aferente în contul unei fundații pe care o înființaseră, iar banii au fost folosiți pentru achiziționarea aparatului care lipsea din dotarea spitalului. În doar 3 luni, fundația Părinți Salvatori a strâns circa 50.000 de euro, reușind astfel să achiziționeze un echipament complex care a fost donat unității medicale în care copilul decedase.

 

 Realizând că primul ajutor acordat imediat ar fi putut salva viața copilului său, Vasile Vlașin a urmat un curs în urma căruia a devenit instructor acreditat în manevre de resuscitare și defibrilare, iar prin intermediul asociației pe care o conduce susține cursuri pentru a împărtăși părinților și nu numai lor, aceste cunoștințe care pot face diferența dintre viață și moarte.

Un astfel de curs va avea loc și la Buzău, costul unei sesiuni de pregătire fiind de 350 de lei. În memoria copilului lor, de la a cărui dispariție se vor împlini luna viitoare șase ani, organizatorii au anunțat că accesul la curs va fi gratuit, însă participanții vor putea face o donație pentru a susține costurile organizării, fie la fața locului, fie on-line.

Cursul va fi structurat pe trei module, respectiv un modul teoretic „suportul vital de bază”, un modul emoțional „gestionarea reacțiilor psiho-emoționale” – având în vedere faptul că cel mai important moment la unei intervenții este depășirea șocului emoțional – și un modul practic, în cadrul căruia se vor exersa manevrele de resuscitare pe 11 manechine diferite, simulând pacienți adulți, copii și sugari.

Durata cursului este de 4 ore iar participanții vor fi împărțiți în patru grupe la alegere. Prima grupă va începe pregătirea pe 26 octombrie la ora 10.00, iar cea de-a doua în aceeași zi, la ora 17.00. După același program vor avea loc și sesiunile de curs din ziua de 27 octombrie.

 

Este pentru prima dată când cursul de resuscitare și defibrilare organizat de fundația Părinți Salvatori ajunge la Buzău, fiind destinat nu doar părinților, ci oricărei persoane adulte care dorește să se instruiască în tehnici și manevre de prim-ajutor. „Nimeni nu trebuie să trăiască cu panică, dar asemenea accidente se pot întâmpla oricând. Orice persoană, și copiii în mod special, se poate îneca oricând, cu lapte de la sân, apă sau ceai, cu salivă sau vomă, cu mâncare sau cu orice obiect mic pe care îl bagă în gură. De asemenea, stopul cardio-respirator poate apărea oricând, mai ales la adulți, pe fondul unor afecțiuni cardiace, de multe ori fără antecedente medicale cunoscute. Nimeni nu mai trebuie să se întrebe vreodată cum ar fi fost dacă ar fi știut să intervină și de aceea am decis să organizăm aceste cursuri, pentru ca astfel de cunoștințe să ajungă la cât mai mulți oameni, iar alți oameni să poată fi salvați la timp”, a declarat Vasile Vlașin.

Înscrierile pentru cursul de la Buzău se pot face on-line pe site-ul fundației, și tot aici pot fi făcute donații de către cei care doresc să sprijine acest demers. Organizatorii spun că locurile la curs sunt limitate, însă în cazul în care se vor arăta mai mulți participanți interesați, va fi organizată o nouă sesiune, la o dată care va fi anunțată ulterior.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*